Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Αμπού Ντάμπι – Τι θα συζητήσουν

Συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Αμπού Ντάμπι – Τι θα συζητήσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τον Γάλλο πρόεδρο θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι.

Επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο Άμπου Ντάμπι το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ.

Συνάντηση που πραγματοποιείται σε μία σημαντική συγκυρία για το ελληνικό ζήτημα και τις στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντηθεί και με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971.

Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

Η διάσκεψη

Στη διάσκεψη με αντικείμενο τη «Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι άλλοι ηγέτες που συμμετέχουν θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά την έναρξη.

Στη διάσκεψη, εκτός από τον Α. Τσίπρα και τον Φρ. Ολάντ θα δώσουν το «παρών», ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ο εμίρης του Κατάρ, ο εμίρης του Κουβέιτ, καθώς επίσης και άλλοι αρχηγοί η εκπρόσωποι αραβικών κρατών, αλλά και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Το κύριο θέμα της διάσκεψης αναμένεται να είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία θα προτείνει την καθιέρωση ενός διεθνούς κονδυλίου-ταμείου, με έδρα την Ελβετία, για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καιρό πολέμου, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται και εκείνη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς, με επόμενη «στάση» του πρωθυπουργού τα Ιεροσόλυμα, στις 8 Δεκεμβρίου, για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Στο περιθώριο της συγκεκριμένης διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...