Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάθημα πατριωτισμού από Γιούνκερ-Μοσκοβισί στη Διαμαντοπούλου: Μην ρωτάς για Grexit

Μάθημα πατριωτισμού από Γιούνκερ-Μοσκοβισί στη Διαμαντοπούλου: Μην ρωτάς για Grexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μάθημα πατριωτισμού από Γιούνκερ-Μοσκοβισί στην Άννα Διαμαντοπούλου που την νουθετούν ότι δεν πρέπει να ανακινεί θέμα Grexit ούτε καν ρωτώντας επισήμως την Κομισιόν αν πράγματι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» και απηύθυνε ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στο αίτημα της προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να βγει το σχέδιο Grexit στο φως.

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», είναι το διά ταύτα της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου προς την πρόεδρο του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στις 29 Ιανουαρίου τη δημοσιοποίηση του σχεδίου που είχε εκπονήσει η Κομισιόν το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι η επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου είχε σταλεί στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής και της επαναφοράς των σεναρίων περί Grexit από μερίδα του διεθνούς Τύπου. Αλλά και με αφορμή δραχμικά σενάρια που φαίνεται, σύμφωνα με μετρήσεις, να κερδίζουν έδαφος σε μερίδα της κοινής γνώμης. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ είχε τότε υποστηρίξει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι οι Ελληνες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τις συνέπειες εξόδου από την ΟΝΕ.

Δεσμεύσεις

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί, κατόπιν εντολής του κ. Γιούνκερ, έφθασε στην κ. Διαμαντοπούλου πριν από λίγες ημέρες. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επικαλείται μάλιστα τις δεσμεύσεις του Κανονισμού 1049/2001 που εμποδίζουν τη δημοσίευση του σχεδίου και υποστηρίζει ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έδινε αφορμή για «σπέκουλα» σχετικά με ζητήματα που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Θεωρούμε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα με τη μη αποκάλυψη των πληροφοριών που ζητάτε».

Ο κ. Μοσκοβισί μάλιστα προσθέτει ότι το έγγραφο αφορά «ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα από πολιτική, οικονομική και νομική άποψη». Επισημαίνει ότι η δημοσιοποίησή του θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και επί της ουσίας θα απειλούσε «τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική κατάσταση άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης ατομικά, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά».

Το σκεπτικό του Ευρωπαίου επιτρόπου είναι ότι την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, «η αποκάλυψη του εγγράφου θα άνοιγε την πόρτα σε σπέκουλα από τις αγορές για δημόσια χρέη χωρών της Ευρωζώνης», το οποίο με τη σειρά του «θα μπορούσε να προκαλέσει απρόκλητες πιέσεις στα κράτη-μέλη».

Προσθέτει μάλιστα ότι το να τεθεί στη δημόσια σφαίρα ένα έγγραφο που αφορά ένα «υποθετικό και προβληματικό σενάριο πολιτικής», θα οδηγούσε σε «αχρείαστη» σπέκουλα πάνω σε ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δύσκολη κατάσταση του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα και εκτιμώ την εποικοδομητική και υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης στάση που εσείς και ο οργανισμός σας έχετε λάβει στη συζήτηση, σας εγγυώμαι ότι έχετε τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, τη δική μου και ολόκληρου του Κολεγίου», καταλήγει.

Διαμαντοπούλου: Καλύτερη η γνώση

Σχολιάζοντας την απάντηση Μοσκοβισί, η κ. Διαμαντοπούλου εκφράζει στην «Καθημερινή» τη διαφωνία σημειώνοντας ότι «για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους». Και προσθέτει: «Οταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής. “Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα”, όπως λέει ο ποιητής».
Έντυπη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

Αντ. Σαμαράς: «Δεν έχει λήξει η υπόθεση» της Βόρειας Μακεδονίας – Καρφιά -ξανά- στον Μητσοτάκη

Το 5ο Φόρουμ για την Ν/Α Ευρώπη και την Ανατ. Μεσόγειο στις 12-13 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον

Τιμώντας τον «ανεκτίμητο» κύριο Σημίτη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...