Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάχη Τσίπρα Τσακαλώτου – Ποιοι πάνε να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία

Μάχη Τσίπρα Τσακαλώτου – Ποιοι πάνε να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρωτοβουλίες για να αποκρούσει τα εμπόδια που θέτουν την ύστατη στιγμή πριν τη συμφωνία για την αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το Βερολίνο και το ΔΝΤ στο παραπέντε της συμφωνίας προβάλλουν εκ νέου καινούργιες ενστάσεις ως προς το βάθος χρόνου των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, με αποτέλεσμα να απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες και τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί.

Οι διαφορετικές αξιώσεις από αυτά που αρχικώς είχαν συμφωνηθεί στις 20 Φλεβάρη έχουν σημάνει συναγερμό στην Ηρώδου Αττικού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, διόλου τυχαία χθες στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ να σημειώνει μεταξύ άλλων πως “κάνουμε τεράστιο αγώνα έτσι ώστε να μην ανακαλυφθούν εκ νέου προσχήματαγια να καθυστερήσει εκ μέρους του ΔΝΤ ή εκ μέρους οποιουδήποτε δεν θέλει να δώσει τον αέρα που είναι αναγκαίος στην ελληνική οικονομία”.

Η στάση αυτή έχει προβληματίσει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως με τον τρόπο αυτό οι σκληροπυρηνικοί εκ των δανειστών επιχειρούν να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα προς όφελος της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές με εμπλεκόμενους φορείς της διαπραγμάτευσης αλλά και με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, προκειμένου να αποκρουστούν οι εξωσυμβατικές απαιτήσεις που προβάλλονται από την πλευρά κυρίως του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε, οι οποίοι όπως υπενθυμίζουν από το Μαξίμου “διαρκώς προσπαθούν να ναρκοθετήσουν την όποια συμφωνία”.

Οι ελπίδες στρέφονται στο Βερολίνο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στηρίζει παρασκηνιακά τα ελληνικά θέματα. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα των εξωσυμβατικών απαιτήσεων από την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, καθώς η πλευρά του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα, έχει ήδη θέσει το θέμα στην Καγκελαρία, εκτιμώντας ότι ο Γερμανός “τσάρος” απλά εξυπηρετεί την ατζέντα για εξώθηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται παράλληλα να επικοινωνήσει και εντός της ημέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά και υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα, Πιέρ Μοσκοβισί

Στόχος είναι να έχουν γερυφωθεί οι διαφορές μέχρι την Παρασκευή και το προγραμματισμένο Eurogroup, σενάριο το οποίο ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο για να επιτευχθεί το Staff Level Agreement.

Από το Μαξίμου άλλωστε κρίνουν πως «υπάρχουν οι τεχνικές προυποθέσεις για να υπάρξει αυτή η συμφωνία», ενώ αναφερόμενοι στα σενάρια επαφών του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, τονίζουν πως “ο πρωθυπουργός θα προβεί σε όποιες πρωτοβουλίες απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας”.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτονόητα, οι δηλώσεις Τσίπρα -Τουσκ αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Επίσης, την Παρασκευή, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...