Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναχώματα απέναντι στους “πυρομανείς” της Μάλτας για τη συμφωνία

Αναχώματα απέναντι στους “πυρομανείς” της Μάλτας για τη συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σημαντικές πιθανότητες για θετική έκβαση και λύση στο αυριανό Eurogroup διαβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τους ηψυλότατους τόνους που ανέβασε χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση του αιτήματος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην περίπτωση που συγκεκριμένοι κύκλοι συνεχίσουν να παίζουν… τις κουμπάρες σε βάρος των θυσιών του ελληνικού λαού, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε δήλωσή του το βράδυ εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί πιθανότατα κορύφωση της πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσα από μία έκτακτη Σύνοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον ΑΝΤ1 εκτίμησε πως «είναι πολύ πιθανό» να υπάρξει «μία πολύ θετική εξέλιξη».

Παρά τη νέα σύγκλιση που παρατηρείται, μετά και το καινούργιο Brussels Group, στο κυβερνητικό επιτελείο τελεί σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν “παγίδες” της τελευταίας στιγμής από τους γνωστούς κύκλους του ΔΝΤ και του Βερολίνου, που στο παρά πάντε της συμφωνίας έχουν δύο φορές μέχρι τώρα επιχειρήσει να τινάξουν στον αέρα στις διαπραγματεύσεις με νέες – προσχηματικές σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους – απαιτήσεις.

Για αυτό το λόγο και το βλέμμα όλων είναι στη σημερινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, όπου θα θέσουν επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

Για να αποφευχθούν τυχόν νέα απρόοπτα από την πλευρά του “πυρομανή” Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες όλες τις προηγούμενες ημέρες, αρχής γενομένης από το περασμένο Σάββατο, είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με ανώτατους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις αλλά και με ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ.

Εξίσου ξεκάθαρες οι βολές του πρωθυπουργού και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο -καίτοι απέφυγε να το κατονομάσει- χρέωσε πως τορπιλίζει τη διαπραγμάτευση στο παρά πέντε της λύσης υπονοώντας μάλιστα “δολιοφθορά” από πλευράς του δηλώνοντας πως ο στόχος των καθυστερήσεων είναι να ροκανιστεί ο χρόνος και να μην ανακάμψει ουσιαστικά η οικονομία της χώρας.

Την ίδια ώρα, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ελληνικής αποστολής με τους δανειστές ματαιώθηκε μεν λόγω αδυναμίας να συμμετέχει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και θα γίνει είτε σήμερα είτε κυριολεκτικά στο παρά πέντε του Eurogroup το πρωί της Παρασκευής.

Πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με τις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του SLA για τη δεύτερη αξιολόγηση τόνιζαν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις ΔΝΤ και Κομισιόν, ενώ τηρούνται τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι στις δηλώσεις του, ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός της θετικής ανατροπής των αρχικών δυσοίωνων προβλέψεων των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση» με τις παράλογες απαιτήσεις του, «το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, και έχει ήδη επιτευχθεί από το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...