Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας στους δανειστές με άρθρο του στην Wall Street Journal

To ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας στους δανειστές με άρθρο του στην Wall Street Journal
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές με άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα  Wall Street Journal, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί η διελκυστίνδα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος μόνο ζημιά για την ελληνική οικονομία θα υπάρξει, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά οι δανειστές θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις τιμωρητικές πρακτικές του παρελθόντος», διαμηνύει ο κ. Τσίπρας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα επισημαίνει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών και Ταμείου είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πλέον διεθνώς παραδεκτό ότι «η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών ενάντια στις προκλήσεις που η δημογραφική κατάσταση, οι τροχιές του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων θέτουν στην ανάπτυξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα σημειώνει ότι «είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε πορεία ανάπτυξης» και έπειτα από επτά χρόνια που η χώρα «ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς» έχει πλέον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής».

Τονίζει ότι η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της, πράγμα που αναγνωρίζει και το ΔΝΤ, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017.

Επίσης, αναφέρει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις εξαγωγές» και πως «είμαστε τώρα έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας που μπορεί να καταπολεμήσει την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο παγίδευσης στη μακροχρόνια ανεργία».

«Ο συνδυασμός μιας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τον μετριασμό των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων» επισημαίνει.

Το χρέος

Για τον πρωθυπουργός «είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος στους φορολογουμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι τεχνικές λύσεις, που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη, υπάρχουν», λέει και θα με την έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να επιτραπεί η «ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και σηματοδοτώντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα».
«Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια» τονίζει και θυμίζει ότι οι συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και η προσφυγική κρίση ήταν προκλήσεις που τροφοδότησαν έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και δημιούργησαν υπαρξιακούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς», συμπληρώνει.

«Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...