Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το “θρίλερ” των Πρωθυπουργών! Διαβάστε πώς ο Έιντε προσπάθησε να στήσει σκηνικό “λύσης” δίχως διαπραγμάτευση!

Το “θρίλερ” των Πρωθυπουργών! Διαβάστε πώς ο Έιντε προσπάθησε να στήσει σκηνικό “λύσης” δίχως διαπραγμάτευση!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άγριο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία, με τους Τούρκους, σε πλήρη συνεννόηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του OHE Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, να έχουν στήσει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έναν μηχανισμό πιέσεων προς την ελληνική πλευρά με στόχο την αποδοχή των τουρκικών θέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν διαρροές για επικείμενη μετάβαση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας στο Kρανς Μοντάνα σήμερα κιόλας.

Η ελληνική πλευρά μέχρι αργά χθες το βράδυ δήλωνε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, αντιθέτως, σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος μετάβασης του δεύτερου στο ελβετικό θέρετρο, διότι δεν υπάρχει πρόοδος τέτοια -ούτε καν κατ’ αρχήν σύγκλιση- που να δικαιολογεί την παρουσία των πρωθυπουργών.

Διπλωματικοί κύκλοι έλεγαν ότι η σκοπιμότητα της πίεσης για να παραστούν οι πρωθυπουργοί είναι να υπάρξει απόπειρα «υφαρπαγής» μιας συμφωνίας η οποία δεν υπάρχει, ή να καταλογιστούν ευθύνες για το ναυάγιο στην Ελλάδα σε ανώτατο επίπεδο.

Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι η τουρκική πλευρά ήδη έχει αρχίσει το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών (blame game) στην Αθήνα και για αυτό -σε συνεννόηση πάντα με τον Αϊντα- σχεδίασαν έναν απίστευτα προβοκατόρικο μηχανισμό παραπληροφόρησης επιδιώκοντας να παγιδεύσουν την ελληνική αποστολή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου», η κατάσταση εξελίχθηκε με ακραίο τρόπο, καθώς κάποια στιγμή οι ελβετικές αρχές επικοινώνησαν με τους Έλληνες διπλωμάτες στο Κρανς Μοντάνα και τους ρώτησαν πότε ακριβώς καταφθάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός ώστε να μεριμνήσουν για τα θέματα ασφαλείας!

Στην ερώτηση των έκπληκτων διπλωματών ποιος τους πληροφόρησε για κάτι τέτοιο, απάντησαν ότι τους ενημέρωσε ο… OHE.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε διαβήματα και κατέστησε σαφές ότι μόνος αρμόδιος για τέτοια ενημέρωση είναι η επίσημη ελληνική αποστολή.

Διπλωμάτες, εξοργισμένοι, έλεγαν ότι «η μόνη περίπτωση για να έρθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ελβετία είναι αν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και τέτοια πρόοδος στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν υπάρχει»…

Συμπλήρωναν, προκειμένου να μπει τέλος στη σπέκουλα όπως διευκρίνιζαν, ότι «Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα προβλέπει διατήρηση των εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων».

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Κοτζιά: «Αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι πρόεδροι».

Στην Ελβετία αναμένεται σήμερα εν τω μεταξύ ο γ.γ. του OHE Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τη διαπραγμάτευση, η οποία έχει εκτροχιαστεί με κύρια ευθύνη του ειδικού συμβούλου του. Επειδή η διαδικασία λήγει –κανονικά- αύριο, διπλωμάτες εκτιμούν ότι το επόμενο 48ωρο θα κλιμακωθούν οι πιέσει και εφόσον δεν υπάρξει εξέλιξη θα κορυφωθεί το blame game.

Πηγές με γνώση του παρασκηνίου σχολίαζαν, εν τω μεταξύ, ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι συμφωνούσαν με τις ελληνικές θέσεις για κατάργηση των εγγυήσεων, άλλαξαν αιφνιδίως στάση επιχειρώντας να «ξεπλύνουν» την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της «ευέλικτες»…

Λάμπρος Καλαρρύτης στην “Ελευθερία του Τύπου” με πρωτότυπο τίτλο: “Η (στημένη) παγίδα στην Ελβετία για το Κυπριακό”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...