Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δίχως κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Δίχως κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας/Κύπρου) ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο δείπνο εργασίας, που κράτησε σχεδόν 5 ώρες, αλλά αποδείχτηκε άκαρπο, καθώς δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα.

Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα.

Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

Στο πολύωρο δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής όλων των αντιπροσωπειών είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό.

Στόχος πλέον φαινόταν ότι ήταν όχι η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της Διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

«Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» δήλωσε εμφανώς απογοητευμένος.

Υπήρχαν διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ , κληθείς να κατονομάσει το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα θέμα ιδιαίτερα», είπε ο κ. Γκουτέρες, κληθείς να προσδιορίσει το κύριο εμπόδιο που δεν επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα μια σημαντική διαφορά μεταξύ των αντιπροσωπειών σε ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό θεμάτων και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία, απάντησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε κατά πόσο το κύριο εμπόδιο είναι η αναφορά σε “αναθεώρηση” (της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων) που συνδέεται με το θέμα των Εγγυήσεων.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά.

“Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης [του] Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου 4 ωρών, που είχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κύπρου, στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι αντιπροσωπείες στο Κραν Μοντάνα.

«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το τέλος, χωρίς αποτέλεσμα, της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο κατοχικός ηγέτης θα αξιολογήσει το πρωί της Παρασκευής, την όλη κατάσταση με τη διαπραγματευτική του ομάδα, στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα που βρίσκονται εδώ και μετά θα προβεί σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους. Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ώρα.

Νωρίτερα, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους εμπλεκόμενους, οδήγησε σε αναβολή της προγραμματισμένης βραδινής συνόδου της ολομέλειας της Διάσκεψης.

«Γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λίγο πριν μεταβεί στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο δείπνο.

Ο Προέδρος είχε τηλεφωνική συνομιλια με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο συνεδριακό κέντρο.

Ο Πρόεδρος κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ γραπτώς υπέβαλε την πρόταση και της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Γκουτέρες ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη φιλοξενία, τη στήριξη των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα.

“Χωρίς την κυβέρνηση της Ελβετίας, θα ήταν οπωσδήποτε αδύνατο να διεξάγουμε αυτές τες συνομιλίες με ένα αποτελεσματικό τρόπο,” πρόσθεσε.

Η δήλωση Γκουτέρες πριν τις 04.00 τα ξημερώματα:

«Δυστυχώς η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία. Λυπάμαι που ανακοινώνω ότι παρά τις προσπάθειες η διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία… Η Διάσκεψη έκλεισε, αλλά δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος…. Εύχομαι ότι καλύτερο στους Κύπριους σε Βορρά και Νότο… Εκφράζω την εκτίμηση μου προς όλους».

Δήλωση Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνήθης εγγυήσεων των παρεμβατικών δικαιωματικών της Τουρκίας στην Κύπρο.

Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο ασφάλεια εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις όπως εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα κεφαλαία όχι μόνο ξεφεύγουν από τα πλαίσια του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας από την πρώτη μέρα παρουσίας του στο Crans-Montana να υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση ιδεών ΓΓ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδέκτες να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση του κυπριακού.

Προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν ανησυχίες Ελληνοκυπρίων.

Συγκεκριμένη πρόταση για ασφάλεια εγγυήσεις υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Crans-Montana παρουσιάστηκε με εποικοδομητική στάση και προσέγγιση για θετικό αποτέλεσμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησης του για την άριστη συνεργασία τόσο τον Έλληνα ΥΠΕΞ όσο φυσικά και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή.

Το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωσης θετικό αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι να είναι το μέλλον της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ των ΗΕ που με την παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του κυπριακού για ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μετά από μια λύση κράτος μέλος της ΕΕ.

Κοτζιάς: Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...