Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τριπλό στοίχημα του Τσίπρα: Αυτό είναι το πλάνο διετίας

Το τριπλό στοίχημα του Τσίπρα: Αυτό είναι το πλάνο διετίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τους θετικούς δείκτες της οικονομίας και την αποκλιμάκωση της ανεργίας, καθώς καθημερινά πλέον επιβεβαιώνεται εμπράκτως το νέο αφήγημα της κυβέρνησης που θέλει να καθιερώσει από την επομένη της συμφωνίας του Eurogroup για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και προετοιμασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Παρά τις προσπάθειες “αντιπερισπασμού”, όπως χαρακτηρίζουν από το Μαξίμου την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο, μετά και τη σημερινή έγκριση της δόσης που θα δώσει ανάσα ρευστότητας και στην αγορά, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο σε τρεις πυλώνες, στους οποίους προσδοκά ο Αλέξης Τσίπρας να βασίσει τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού άρματος, ώστε να μπορέσει στο τέλος του 2019 να υλοποιήσει το στόχο για μία ακόμα τετραετία στις κάλπες, έχοντας αποδομήσει και το τελευταίο επιχείρημα της ΝΔ που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη.

Αιχμή του δόρατος είναι η πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, η οποία περνά μέσα από τις αγορές για να μπορέσει η χώρα να τερματίσει το δανεισμό από τον επίσημο τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ και τη Rothchild παρατηρούν προσεκτικά την πορεία αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά κρίσης, με τιμές που παραπέμπουν στο 2009.

Παρά τη χθεσινή διάψευση κύκλων της κυβέρνησης για τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικείμενη έξοδο στις αγορές εντός δεκαημέρου, πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος του Μαξίμου παραμένει μία πρώτη δοκιμαστική έξοδος.

Αυτή ωστόσο, όπως είναι λογικό, δεν ανακοινώνεται παρά τη στιγμή πραγματοποίησής της.

Δεύτερος πυλώνας για το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα είναι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία προσδοκάται να οδηγήσει στη “δίκαιη ανάπτυξη”, την οποία προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ. Και τούτο, διότι η ανάπτυξη έχει ως στόχο εν προκειμένω τον διαμοιρασμό των ωφελειών στους πολλούς και με βασική μέριμνα για την εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα, σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βασίζεται στη συντριβή της εργασίας και την πλήρη αποσύνθεση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για αυτόν τον λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και τον κύκλο των περιφερειακών συνεδρίων για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία, όπως έχει ήδη προαναγγείλει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, με μεγάλο βάρος πέραν των τοπικών φορέων να σηκώνει το υπουργείο Οικονομίας και το δίδυμο Παπαδημητρίου – Χαρίτση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, όπως καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ στο 21,7% για τον Απρίλιο και η δημιουργία ακόμα 40.000 θέσεων εργασίας μέσα στον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΡΓΑΝΗ, αποτελούν σημαντικά όπλα για την επικοινωνιακή ενίσχυση και αντεπίθεση στην καταστροφολογία, για την οποία κατηγορεί τη ΝΔ το Μέγαρο Μαξίμου.

Διόλου τυχαία, κύκλοι της κυβέρνησης υπογράμμιζαν χθες τους “πραγματικούς λόγους για τους οποίους η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στις Εξεταστικές”, παραθέτοντας σωρεία οικονομικών δεικτών και στοιχείων που επιβεβαιώνουν εμπράκτως την αναστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, η Νέα Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες ενορχήστρωσε και εκτέλεσε μία τεράστια επιχείρηση καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογίας, με ψευδοπροφητείες δυστοπίας και συντέλειας, η οποία ακυρώθηκε πλήρως με την ολοκλήρωση της Β’ Αξιολόγησης, τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που αξιολογήθηκε θετικά από τους διεθνείς παράγοντες, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές.

Η ελληνική οικονομία, ανακάμπτει σταθερά και αυτό γίνεται για άλλη μία φορά σαφές με συγκεκριμένα στοιχεία:

– Η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 21,7% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου χάθηκαν 543.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας, επί Παπαδήμου, χάθηκαν 93.000 θέσεις και την περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου χάθηκαν 259.000 θέσεις εργασίας. Στα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια θετικό ισοζύγιο και μάλιστα κατά τουλάχιστον 300.000 νέων θέσεων εργασίας.
– Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών επιχειρήσεων κατά 2.259 επιχειρήσεις.
– Τα ελληνικά διετή και δεκαετή ομόλογα παρουσιάζουν ραγδαία αποκλιμάκωση με τις αποδόσεις (04.07.2017) για παράδειγμα του ομολόγου λήξης 17/4/2019 να υποχωρεί στο 3,40% που είναι νέο χαμηλό από τον Ιανουάριο του 2010.
– Είναι επίσης ενδεικτική η πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το ΧΑΑ κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των χρηματιστηρίων παγκοσμίως με βάση την απόδοση, με άνοδο 30,71% από την αρχή του έτους.
– Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί, με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης βελτίωσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,4%.
– Η καταναλωτική δαπάνη την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 1,5% (νοικοκυριά κατά 1,7% και Δημόσιο κατά 1%), οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 11,2% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,8%.
– Ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών για φέτος.
– Ο οίκος Moody’s, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν, επιτέλους, μετά από πάρα πολύ καιρό, αρχίσει να δανείζονται στις διεθνείς αγορές χρήματος με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδιασμού βασίζεται στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και όλων εκείνων των δομών που στην προηγούμενη πενταετία της κρίσης έχουν διαλυθεί από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αιχμή του δόρατος δεν είναι άλλη από το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, όπου δράσεις όπως η διαγραφή χρεών για νοσηλεία ανασφάλιστων από την πενταετία 2010-2015 που ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός, η επέκταση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 80 μέρη όλης της χώρας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες όπως η σύνδεση μερίδας των δικαιούχων με την αγορά εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βρίσκονται στη φαρέτρα του κυβερνητικού επιτελείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...