Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η οικονομία ανακάμπτει” – Τι δείχνει η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

“Η οικονομία ανακάμπτει” – Τι δείχνει η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως ακόμα ένα βέλος στην οικονομική αλλά και επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης στο δρόμο για οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής έρχεται η πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως κατατέθηκε και έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης.

“Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως “σε πείσμα των καταστροφολόγων της ΝΔ καθώς και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει με σταθερά βήματα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που χάθηκε από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης το 2010 και ανακτά το χαμένος έδαφος της πενταετίας 2010 – 2015”.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018” καταλήγει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ως “ένα ακόμη ένα βήμα προς την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ομαλότητα χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει την άρση της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, «η Ελλάδα γυρνά σελίδα και η κυβέρνηση εισέρχεται με σταθερό βηματισμό στο κεφάλαιο της υλοποίησης ενός σχεδίου κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης».

Είναι επίσημο: Η Ελλάδα εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος – Τι κερδίζει

Η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει στο Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.

Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε:

«Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα.

»Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

»Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε:

«Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της.

»Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

»Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης.

»Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης».

Οπως υπενθυμίζεται, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν.

Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά.

Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Επιτροπής.

Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Ιστορικό

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι το πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2009, η Ελλάδα υπάγεται στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας έχει παραταθεί πολλές φορές. Τον Αύγουστο του 2015, αποφασίστηκε να παραταθεί έως το 2017, το αργότερο.

Από τις 19 Αυγούστου 2015, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορηγεί χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα με τη μορφή τριετούς προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ο ΕΜΣ ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μολονότι από το 2017 η χώρα θα υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου, η παρακολούθηση των δημοσιονομικών της επιδόσεων θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ καθ΄όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του. Στη συνέχεια, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου της με τον κατάλληλο ρυθμό, τηρώντας παράλληλα το όριο αναφοράς για τις δαπάνες, καθώς και να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους.

Το 2015 η Επιτροπή πρότεινε ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε αυτή να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Το «πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο συμπληρώνει το πρόγραμμα σταθερότητας και στήριξης του ΕΜΣ, στοχεύει στην κινητοποίηση 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2020. Τον Ιούνιο του 2017, είχαν ήδη κινητοποιηθεί σχεδόν 11 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2017, οι δράσεις που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων του σχεδίου Γιούνκερ αντιπροσωπεύουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο Γιούνκερ στήριξε σύμβαση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης και της επέκτασης των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...