Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουίκ από Τένεδο: Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης

Κουίκ από Τένεδο: Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην Τένεδο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τένεδο, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τους λιγοστούς εκεί Έλληνες, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουίκ ανέφερε πως άκουσε με προσοχή τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως και της προέδρου των εναπομεινάντων στην Τένεδο Ελλήνων, Πελαγίας Πισιρτζή, καθώς και τις αιτιάσεις τους για «μη πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης στην Τένεδο, εδώ και δεκαετίες».

«Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τα όσα επανειλημμένα για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης τονίζουν, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς:

Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί και να μην εφαρμόζει πλήρως συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάννης, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σας διαβεβαιώνω ότι, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, η Ελλάδα μέσω της διπλωματίας της και της επικοινωνίας, ζητά πιεστικά τον σεβασμό, την αποδοχή και την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων» κατέληξε ο κ. Κουίκ.

Σημειώνεται επίσης, ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος, μετά τη χοροστασία, αναφέρθηκε στον αποδεκατισμένο Ελληνισμό της Τενέδου και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης.

“Ακτοπλοϊκή σύνδεση Τενέδου-Ίμβρου με την Ελλάδα”

Στο μεταξύ, τη χρόνια εκκρεμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον έπαρχο και τον δήμαρχο της Τενέδου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού.

Στον υφυπουργό το θέμα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις, αλλά και από την πρόεδρο του Σωματείου των Τενεδίων που κατοικούν μόνιμα στο νησί.

Μετά τη θεία λειτουργία και την πολύ φιλική συζήτηση που είχε με τον έπαρχο και τον δήμαρχο του νησιού, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι Τούρκοι συνομιλητές του «συμφωνούν απόλυτα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα, και μάλιστα ο δήμαρχος Χακάν Καν Γιλμάζ θεωρεί ότι το καλύτερο σημείο ένωσης με την Ελλάδα είναι η Μυτιλήνη».

«Ας μη ξεχνάμε ότι όλη την τουριστική περίοδο η Μυτιλήνη συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα Δωδεκάνησα και με τον Πειραιά και με την Καβάλα. Αλλά από τη στιγμή που θα ανοίξουν πύλες εισόδου σε Τένεδο και Ίμβρο, θα είναι εξαιρετικά παραγωγική και μια ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει αυτά τα νησιά με Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, επωφελούμενη, όχι μόνο του τουρισμού από την Ελλάδα, αλλά και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία και Ρουμανία» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα περασμένα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής η τουρκική διοίκηση, «ενώ δηλώνει ότι θέλει, βρίσκει δυσκολίες που ενδεχομένως να προκαλούνται από τοπικούς τούρκικους ανταγωνιστικούς φορείς», εκτίμησε ο κ. Κουίκ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεσμεύθηκε να γίνουν «όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί» προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία, υπενθύμισε ο κ. Κουίκ. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η ροή του τουρισμού από την Τουρκία, η οποία δεν είναι μόνο οικονομικά επωφελής για τους ελληνικούς προορισμούς, αλλά φέρνει κοντά τους δυο λαούς, και μάλιστα σε μια εποχή εντάσεων στην περιοχή. Νομίζω, είναι επιβεβλημένο να συμβεί και το αντίστροφο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...