Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι “φέρνει” στις βαλίτσες του ο Μακρόν – Ποιοι έρχονται για επενδύσεις – Τι θα πει με τον Τσίπρα

Τι “φέρνει” στις βαλίτσες του ο Μακρόν – Ποιοι έρχονται για επενδύσεις – Τι θα πει με τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στη συμμαχία για το μέλλον της Ευρώπης και την αλλαγή ρότας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, οικονομική στήριξη τόσο σε επίπεδο επενδύσεων όσο και στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και “απόβαση” επενδυτών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η άφιξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά σημειώνουν πως η επίσκεψη Μακρόν “συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της”.

“Επομένως, το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό της. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ηγετικό ρόλο μέσω Αθήνας θέλει ο Μακρόν

Εξάλλου, πληροφορίες που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες και στον γαλλικό Τύπο και αφορούν στους σχεδιασμούς που έχουν καταρτιστεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να προτίθεται να μιλήσει, από την Αθήνα, για το όραμά του σχετικά με το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρατία στην εποχή μας στην Πνύκα με φόντο το λίκνο της Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέουν πως ο Μακρόν με την κεντρική ομιλία του, θα ανοίξει τα χαρτιά του και αναφορικά με τα βασικά στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες.

Η συζήτηση, βεβαίως, θα ανοίξει για τα καλά μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως είναι προφανές ότι οι βασικές επιδιώξεις Βερολίνου και Παρισίων έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και έχουν διαπιστωθεί οι συγκλίσεις, αλλά και οι αποκλίσεις.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται, όπως λένε παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου, “να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας “αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, όπως και τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας – αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομίας – όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης”.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να εμπλακεί η Ελλάδα στην σχετική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης και να μην ληφθούν αποφάσεις στον άξονα Βρυξελλών-Παρισίων-Βερολίνου ερήμην των μικρών χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον γάλλο πρόεδρο πως η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα βασιστεί “στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Ελληνογαλλικές συγκλίσεις

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι στην σχετική ευρωπαϊκή συζήτηση, Ελλάδα και Γαλλία προσέρχονται με αρκετές συγκλίσεις στις θέσεις τους, αφού ο Αλέξης Τσίπρας συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν περί την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Αυτό, όμως, όπως έχει πολλάκις επισημάνει το Μαξίμου, απαιτεί και τον “απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας”, όπως λένε πληροφορίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος Μακρόν θα έλθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας κ. Le Maire και την αρμόδια Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Loiseau.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών/Οικονομίας της Γαλλίας ήταν εκείνος που “φρέναρε” τις επιδιώξεις Σόιμπλε στα δύο κρίσιμα Eurogroup που είχαν διεξαχθεί ως το κλείσιμο της αξιολόγησης (22 Μαΐου, 15 Ιουνίου) πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να “περάσει” η περίφημη “ρήτρα ανάπτυξης” και η σύνδεσή της με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Απόβαση επιχειρηματιών με τον Μακρόν για επενδύσεις

Σημαντική είναι και η επενδυτική κινητικότητα που παρατηρείται με αφορμή το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, δεδομένου ότι τον Εμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύει μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.

Τις δύο πλευρές, σε επενδυτικό επίπεδο, συνδέει και η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία και θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το ρεπορτάζ του Νίκου Σβέρκου, πρόκειται για τουλάχιστον 24 εταιρείες (Accor, Aerospace Valley, Airbus, Alstom, Ardian, Avril, BPCE, BPI, Bred Bank, CMA CGM, Domitys, EDF, Groupe PSA, Idel, Medef, Orpea, OT Morpho, Sanofi, Servier, Suez, Thales, Total, Trigano, Vinci) που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, των μεταφορών, της έρευνας, της ενέργειες, των φαρμάκων και τρία τραπεζικά ιδρύματα, ενώ η λίστα μεγαλώνει καθημερινά.

«Θα επιχειρηθεί σταθεροποίηση των βημάτων της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων που δεν έγιναν όλα τα μνημονιακά χρόνια, ενώ παράλληλα οι καλές ειδήσεις οι οποίες φτάνουν από το εξωτερικό για την Ελλάδα αρχίσουν να διαβρώνουν σταδιακά την εσωτερική πληροφόρηση η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Αυτό ακριβώς διατύπωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στη συνάντηση που έγινε για την προετοιμασία της έλευσης Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στους τρεις τομείς που Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες:

1) Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.

2) Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

3) Το μέλλον της Ευρωζώνης.

Τέλος, όπως λένε παράγοντες με γνώση των διαμειβομένων, “ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου Γαλλίας (ισορροπία Μακρόν-Τράμπ, αναβάθμιση γαλλογερμανικού άξονα, δυναμική παρουσία σε Λιβύη- επίσκεψη σε γαλλικά στρατεύματα Μάλι, ανάπτυξη γαλλικής/ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας, αναβάθμιση ρόλου σε Δυτικά Βαλκάνια και επισκέψεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία). Απέδειξε έμπρακτα τη στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ρόλο Ελλάδας στην περιοχή. Θα συζητηθούν, ειδικότερα, ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...