Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Πιθανή συμφωνία με τα Σκόπια μέχρι τον Ιούλιο

Τζανακόπουλος: Πιθανή συμφωνία με τα Σκόπια μέχρι τον Ιούλιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για τον νέα ονομασία των Σκοπίων έως τη σύνοδο του NATO, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ και επισημαίνοντας πως η σκοπιανή κυβέρνηση έχει αποποιηθεί διάφορες ακραίες και αλυτρωτικές τοποθετήσεις των προκατόχων της.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να δεσμευθεί εάν θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να επιτευχθεί διακομματική γραμμή για το ονοματολογικό, με δεδομένες και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως όλες οι παρατάξεις πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος. Αφήνοντας αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία, προσέθεσε ότι πρέπει να αποφευχθούν παλιές μικροπολιτικές λογικές που έβλαψαν τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ελληνική πλευρά θέλει ονομασία που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά ασχολείται και με τα εμπορικά παράγωγα που θα έχει το νέο όνομα, ώστε να μην έλθει σε σύγκρουση με ελληνικά συμφέροντα.

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Τις προηγούμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενγμπεργκ στα Σκόπια.

Αθήνα και Σκόπια έχουν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος, που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Στόχος των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως όσο περισσότερο χρονοτριβούν οι δύο πλευρές τόσο περισσότερο πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος του 2019, που θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...