Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σαμαράς που αποδέχθηκε 6 φορές τον όρο “Μακεδονία” στο συλλαλητήριο (βίντεο)

Ο Σαμαράς που αποδέχθηκε 6 φορές τον όρο “Μακεδονία” στο συλλαλητήριο (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το παρόν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του TRIBUNE που τον ήθελαν να προσέρχεται προκειμένου να “καπελώσει” το συλλαλητήριο εναντίον της χρήσης του όρου “Μακεδονία” σε τυχόν λύση του ονοματολογικού.

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε: «Αυτη η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι. Και ποιος δεν είναι συγκινημένος».

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι γύρω του μόλις είδαν τον κ.Σαμαρά τον αποθέωσαν και κάποιοι από αυτούς φώναζαν «ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ Αντώνης Σαμαράς”

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Σαμαράς έστειλε το μήνυμα ότι διάκειται θετικά στο συλλαλητήριο. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Χριστιανοσύνη και την Μεσσηνία , την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην εκκλησία για τη λειτουργία της γιορτής της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Κινούμενος στην πεπατημένη του 1992 όταν και υποδαύλιζε την κυβέρνηση Μητσοτάκη εργαζόμενος υπέρ των συλλαλητηρίων, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να επαναλάβει τις προ 26 ετών υπόγειες πρωτοβουλίες του με μία μείζονα ειδοποιό διαφορά.

Αυτή τη φορά δεν είναι τόσο ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα πρέπει να ανησυχεί από την όσμωση με πρόσχημα το Σκοπιανό όσο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με λίγα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει τα δόντια του και απειλεί να ρίξει έναν δεύτερο Μητσοτάκη, σηκώνοντας τη ρομφαία του “Μακεδονομάχου”.

Πέραν ωστόσο των σεναρίων που έχουν διακινηθεί στο παρελθόν για τα πραγματικά αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά το 1992, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έστησε την πολιτική του καριέρα πάνω στο όνομα των Σκοπίων, αποδεικνύεται πως ουδεμία πραγματική σπουδή έχει για το ζήτημα.

Και τούτο, γιατί μπορεί προχθες συνεργάτες του να χαρακτήριζαν “ανιστόρητους” τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, “καθώς τις δηλώσεις αυτές είχε κάνει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος», ωστόσο η σπασμωδική αντίδραση του γραφείου του είναι αν μη τι άλλο αστεία.

Επί ποιου Πρωθυπουργού οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα σε μία τριετία αποδέχθηκαν ρητά μία λύση με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”; Ο κ. Σαμαράς δε γνώριζε με ποιες θέσεις προσέρχονται οι υπουργοί Εξωτερικών του στα διεθνή fora και τον ΟΗΕ;

Και ακόμα και εάν δεχθεί κανείς ότι δε γνώριζε, πράγμα το οποίο τον καθιστά ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 7 Ιουλίου του 2012 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη βάση των οποίων πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνησή του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις, όπως είναι επισήμως αναρτημένες στο υπουργείο Εξωτερικών

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

“Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)” (εδώ το σχετικό link)

Ομιλία του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Εκτύπωση Επικαιρότητα – Πρώτο Θέμα Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012

“Μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Και, βέβαια, αυτή η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).” (εδώ το σχετικό link)

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (Ν. Υόρκη, 27.09.13) Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013

“Επιδίωξή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη διεξαγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις – erga omnes – χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα.” (εδώ το σχετικό link)

Παρουσίαση προτεραιοτήτων ελληνικής Προεδρίας από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών (Βρυξέλλες, 20.01.2014) Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2014

«Η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης/20ής Δεκεμβρίου 2013 και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Δεκεμβρίου. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου είμαι έτοιμος τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά θα επισκεφτώ και τα Σκόπια, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση, και θα έχουμε την ευκαιρία για συζητήσεις ανάμεσα στην Προεδρία του Συμβουλίου και στην κυβέρνηση της πΓΔΜ. Έχω ήδη συναντηθεί δύο φορές από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου με τον ομόλογό μου της πΓΔΜ και στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, έχω συναντηθεί με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση, τον κ. Ahmeti, και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η ελληνική θέση είναι μετριοπαθής και υπεύθυνη. Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι σεβόμαστε τη διαδικασία του ΟΗΕ, αποδεχόμαστε και σεβόμαστε τον ρόλο του κ. Nimetz, είμαστε σε στενή επαφή μαζί του, αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση. Είναι η περιβόητη έννοια του erga omnes. Ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση”. (εδώ το σχετικό link)

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Σάββατο, 27.09.2014) Σάββατο, 27 Σεπτέμβριος 2014

Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Matthew Nimetz, και συμμετέχει πάντα σε αυτές εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes”. (εδώ το σχετικό link)

Και φυσικά, πέραν των πέντε αυτών φορών που υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά τάχθηκαν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ευκρινώς τις προθέσεις του στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Μανώλη Κοττάκη το 2009:

Ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή τους στις 28 Νοεμβρίου 2009, είχε αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια erga omnes σύμφωνα με τις κόκκινες γραμμές του Κώστα Καραμανλή. Μόνο που οι κόκκινες γραμμές του Κώστα Καραμανλή συμπεριελάμβαναν τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία, όπως έχει αποκαλυφθεί.

Η υπενθύμιση αυτή προς τον ελληνικό λαό είναι κορυφαίας σημασίας, διότι το τελευταίο διάστημα μια μερίδα της δεξιάς τελεί σε ανεξέλεγκτη πατριδοκαπηλία και προσπαθεί να εμφανιστεί ως «πρόμαχος» του ονόματος «Μακεδονία», ενώ είναι η ίδια δεξιά που είχε συμφωνήσει να δώσει το όνομα πριν μια δεκαετία.

Ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 δήλωνε:

«Στο θέμα των Σκοπίων έχει βάλει ο Καραμανλής κόκκινες γραμμές. Είμαι μαζί με αυτές τις κόκκινες γραμμές, όμως, διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από τις κόκκινες γραμμές, εν όψει του ότι, όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή, ‘’πάρτε τα’’, γιατί τότε ο άλλος ξεκινά να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ τα δέχομαι. Ξεκινά παρακάτω. Τι είναι η ‘’κόκκινη’’ γραμμή που ενδιαφέρει;

»Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν δηλαδή μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους, και στο εσωτερικό, και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των διεθνών οργανισμών.

»Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος erga omnes. Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να το δεχθούν, δηλαδή, την λεγόμενη Συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν.

»Και είπα αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχτούν και την αλλάξουν να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...