Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα «βαθιά λαρύγγια» στις ΗΠΑ «έδειξαν» και πολιτικούς για τη Novartis

Τα «βαθιά λαρύγγια» στις ΗΠΑ «έδειξαν» και πολιτικούς για τη Novartis
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το σκάνδαλο Novartis. Πρόσωπα-κλειδιά, μαρτυρίες και καταθέσεις στους δικαστικούς λειτουργούς συμπληρώνουν σταδιακά το παζλ της υπόθεσης.

Πέραν της κατάθεσης της γραμματέως του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, η δικογραφία αποκαλύπτει ένα ακόμη πρόσωπο που κατέθεσε στις αρχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου στα «Παραπολιτκά», στις 25 Ιανουαρίου 2018 και λίγες μέρες πριν παραδοθεί η δικογραφία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με κατεύθυνση τη Βουλή, ενώπιον των εισαγγελέων κατέθεσε και ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής κοσμήτορας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Νικόλαος Μανιαδάκης.

Ο Νικόλαος Μανιαδάκης – στο σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου έγινε έφοδος από την Οικονομική Εισαγγελία πριν από περίπου ένα χρόνο – διετέλεσε στενός συνεργάτης όλων των ηγεσιών του υπουργείου Υγείας από το 2010 έως το 2014. Καταρχήν ορίστηκε μέλος της ανεξάρτητης Αρχής εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Λοβέρδου, το 2010 έγινε πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Νικόλαου Πολύζου, τον Φεβρουάριο του 2011 έγινε υπεύθυνος μηχανοργάνωσης, ενώ από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014, επί υπουργίας των κ. Λυκουρέντζου, Γεωργιάδη και Βορίδη, συμμετείχε σε πλήθος συναντήσεων παρουσία των υπουργών.

Τα «βαθιά λαρύγγια» στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως εδώ και περίπου 1,5 χρόνο οι προστατευόμενοι μάρτυρες μιλάνε και για χρηματισμό κυβερνητικών παραγόντων. Αυτό αναφέρεται και στο έγγραφο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς προς τις Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας και της δικαστικής συνδρομής:

«Οι καταγγελίες, όπως αναφέρεται από το FBI, αφορούν χρηματισμό δημοσίων λειτουργών που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα την τελευταία 7ετία, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους, που είχαν σχέση και με την αποζημίωση τους (σ.σ. των φαρμάκων) από ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, αναφέρουν και τον χρηματισμό χιλιάδων γιατρών, μεταξύ άλλων, που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία και επομένως θεωρούνται υπάλληλοι κατά την έννοια του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση των φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας στην ελληνική αγορά και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών μελετών…».

Καταγγέλλουν επίσης ότι η εταιρεία «προέβαινε στην Ελλάδα σε πράξεις “ξεπλύματος” βρωμικού χρήματος μέσω διαφημιστικών και εκδοτικών εταιρειών».

Ενόψει όσων αναφέρθηκαν, προστίθεται: «Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι Έλληνες πολίτες, υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, ζήτησαν κι έλαβαν άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό τους ή για τρίτους ωφελήματα, προκειμένου να προβούν σε ενέργειες που ανάγονται στα καθήκοντά τους σε σχέση με την έγκριση, τιμολόγηση και συνταγογράφηση των φαρμάκων που κατασκευάζονται και προωθούνται από τη Novartis. Τρίτα πρόσωπα παρείχαν σε υπαλλήλους του Ελληνικού Δημοσίου άμεσα ή με τη μεσολάβηση άλλων προσώπων οποιασδήποτε φύσης ωφελήματα και ειδικότερα χρήματα για τον εαυτό τους».

Οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης αναζητούν πως μέσα από τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος κυρίως σε εταιρείες επικοινωνίας θα μπορέσουν να εντοπίσουν και ενδεχόμενη «ροή» προς πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται.

Ο ένας τροφοδότης λογαριασμός που εξυπηρετούσε το «Σχέδιο Β – Δωροδοκίας των γιατρών» ενδέχεται να είναι στην τράπεζα UBS, σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα.

Τα μετρητά, τα οποία σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία διαχειριζόταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής φαίνεται ότι προερχόταν από άλλο λογαριασμό στη CitiBank ενώ έχει καταγραφεί η πορεία χρήματος προς άγνωστο αριθμό εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και πολλές εταιρείες του εκλιπόντος εκδότη Μαυρίκου, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του τυλίχτηκε στις φλόγες ξαφνικά εν κινήσει στην Αττική οδό.

Σύμφωνα με το πόρισμα του FBI άλλωστε, ο συγκεκριμένος είχε εμπλακεί σε σχέδιο δωροδοκίας και ήταν η «γέφυρα» προς κυβερνητικούς αξιωματούχους ενώ «είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας».

Σε δύο κατευθύνσεις έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους οι εισαγγελείς για το «ξέπλυμα» βρωμικού χρήματος και πως θα το εντοπίσουν: Η μια είναι η τυχόν συγκρότηση off shore εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους, όπως γίνεται πάντα με αυτές τις περιπτώσεις, ενώ η άλλη αφορά τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πολιτικών, αγορά ακινήτων, υπερπολυτελή ζωή κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...