Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Κοινωνικό κράτος και παγκόσμιο δημόσιο χρέος οι προκλήσεις της ΕΕ

Παυλόπουλος: Κοινωνικό κράτος και παγκόσμιο δημόσιο χρέος οι προκλήσεις της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ολοσέλιδη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου φιλοξενεί σήμερα Πέμπτη η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, με αναλυτικές αναφορές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την θετική πορεία της χώρας μας και τις σχέσεις με την Ιταλία.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να μεταβεί στην Φλωρεντία, όπου αύριο θα πάρει μέρος στην ετήσια συνάντηση για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία και οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero, με αναφορά στις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σκληρός πυρήνας της, η Ευρωζώνη, πρέπει να πάρουν, το συντομότερο δυνατό, τα απαραίτητα μέτρα για ν’ αντιμετωπίσουν δύο, κυρίως, προκλήσεις.

»Πρώτον, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, για να θωρακισθεί η κοινωνική συνοχή και να καταπολεμηθούν τα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη, απειλώντας το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα με διάλυση.

»Δεύτερον, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη επιδρά δραματικά στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, με απτό παράδειγμα την Ιταλία.

»Ως προς την πρώτη πρόκληση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αυστηρή και αδιέξοδη λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή και πρέπει να περισταλεί δραστικά. Aναθεωρώντας και τις πολιτικές που στηρίζονται στην αποθέωση των πλεονασμάτων και στην δαιμονοποίηση του ελλείμματος».

Ο κ. Παυλόπουλος καθιστά σαφές, παράλληλα, πως όλα αυτά προϋποθέτουν «ότι δεν επανερχόμαστε σε πρακτικές αλόγιστης σπατάλης, αλλά επιχειρούμε να φτάσουμε σε μια πολιτική των περιορισμένων και ελεγχόμενων ελλειμμάτων, αποκλειστικώς για την τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης, όπως κάνουν π.χ. οι ΗΠΑ».

«Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξοπλισθεί με τ’ ανάλογα μέσα που έχει κάθε πραγματική Κεντρική Τράπεζα, για ν’ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του χρέους. Στα μέσα αυτά περιλαμβάνεται, δίχως αμφιβολία, και μια μορφή ευρωομολόγου».

Κυρώσεις στα κράτη που παραβιάζουν την αρχή της Αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά την αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημειώνει ότι όποιο κράτος-μέλος παραβιάζει την αρχή της Αλληλεγγύης, πρέπει να υφίσταται τις ανάλογες κυρώσεις.

Eνώ στον οικονομικό τομέα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εποπτεύουν αυστηρά τα κράτη-μέλη ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με ορισμένους από τους άλλους τομείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μείζον μεταναστευτικό και, κυρίως, προσφυγικό ζήτημα, όπου, δυστυχώς, τ’ αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέχονται ορισμένα κράτη-μέλη να παραβιάζουν απροκαλύπτως την αρχή της Αλληλεγγύης, δίχως κυρώσεις.

Τούτο τραυματίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη όσο και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, βασικός πυλώνας του οποίου είναι ο Ανθρωπισμός».

Αναγκαία και ρεαλιστική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Στην ερώτηση «πόσο ρεαλιστικό είναι, σήμερα, να προσβλέπει κανείς σε μια νέα πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία να μπορέσει να εξασφαλίσει την στήριξη των πολιτών», ο κ. Παυλόπουλος απαντά:

«Την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οφείλουμε να την δούμε και ως αναγκαία και ως ρεαλιστική, διότι αν συμβεί το αντίθετο, η Ευρώπη κινδυνεύει με οπισθοδρόμηση – ή, ακόμη, και με ουσιαστική αποδόμηση – μπροστά στους πολλαπλούς κινδύνους των τεράστιων παγκόσμιων προκλήσεων. Όσοι αρκούνται στην σημερινή κατάσταση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος κάνουν μεγάλο λάθος.

»Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είναι σαν ένας συρμός: αν μείνει στάσιμος στην ανηφόρα, το βάρος των βαγονιών θα σύρει πίσω τον συρμό, σ’ έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κατήφορο, δίχως ορατό τέρμα».

Οι θυσίες των Ελλήνων οφείλονται και σε λάθη εκείνων που σχεδίασαν τα μνημόνια

Με αναφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο και το μέλλον της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί ότι «η Ελλάδα, με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών της δυνάμεων είναι ενωμένη στην ευόδωση της ευρωπαϊκής της πορείας και αποστολής, βλέπει πλέον με ρεαλιστική αισιοδοξία το μέλλον της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη».

Προσθέτει, δε, ότι «τούτο έχει επιτευχθεί με τεράστιες θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού. Οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν τα λάθη που έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν και έχουν αποφασίσει, οριστικά και αμετάκλητα, να μην τα επαναλάβουμε.

»Καθένας σήμερα γνωρίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού οφείλονται και σε λάθη εκείνων που σχεδίασαν και επόπτευσαν την εφαρμογή των διαδοχικών Μνημονίων από το 2010 και επέκεινα».

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει, «για να διορθώσουν αυτά τα λάθη, οφείλουν να στηρίξουν εμπράκτως την Ελλάδα – πάντα βέβαια με τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου – στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση».

Υποχρέωση των εταίρων μας η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε και πάλι ανοικτά υπέρ της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι ανειλημμένη υποχρέωση των εταίρων μας έναντι της Ελλάδας, ήδη από το 2012. Η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Καιρός να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας, δοθέντος ότι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης είναι και η αρχή «pacta sunt servanda».

«H Ελλάδα αναγνωρίζει τον κορυφαίο ρόλο της Ιταλίας»

Μιλώντας, τέλος, για τις σχέσεις της χώρας μας με την Ιταλία και τον Πρόεδρό της, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα, από τότε που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπορεύεται αρμονικά με την Ιταλία στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

»Σ’αυτό το πλαίσιο κινείται με συνέπεια και η στενή και ειλικρινής φιλία μου με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Mαταρέλα.

»H Ελλάδα, αναγνωρίζει τον κορυφαίο ρόλο που η Ιταλία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει, συμπληρώνοντας αλλά και τονώνοντας ουσιωδώς το γαλλογερμανικό δίπολο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Η φύση του σκορπιού

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...