Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταϊκούρας: Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Σταϊκούρας: Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συμφωνία του Eurogroup «επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς που είχαμε διατυπώσει» σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, για τα όσα συμφωνήθηκαν στο Λουξεμβούργο.

«Γιατί να πανηγυρίσουμε ως χώρα, που βγαίνουμε από το πρόγραμμα με ένα καθεστώς διαφορετικό από τις άλλες χώρες; Γιατί να πανηγυρίσουμε το ότι από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ περισσεύουν 24,1 δισεκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Όπως επισήμανε, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη χώρα και για να χτίσουν μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα, αλλά κυρίως για την πραγματική οικονομία. «Είναι στοιχείο πανηγυρισμού ότι θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα το 2019 και το 2020;» αναρωτήθηκε.

Κάνοντας μία αναλυτικότερη αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup, o τομεάρχης της Ν.Δ. παρατήρησε ότι «πρώτα από όλα η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας».

«Καμία άλλη χώρα που βγήκε από τα μνημόνια δεν μπήκε σε αυτό το καθεστώς. Είμαστε η μοναδική χώρα, ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Κύπρος, ούτε η Ιρλανδία μπήκαν σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, με μία μεταπρογραμματική παρακολούθηση που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της μνημονιακής παρακολούθησης.

»Κάθε τρίμηνο θα γίνονται αξιολογήσεις, θα συμμετέχει το ΔΝΤ και στη βάση των αξιολογήσεων αυτών θα κρίνουν οι αγορές αν θα μας δανείζουν, δεν θα παίρνουμε απλώς τη δόση μέσα από ένα μνημόνιο» παρατήρησε.

Δεύτερον, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «το συνοδευτικό κείμενο με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για τα επόμενα χρόνια συνιστά ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο, απλώς χωρίς να τιτλοφορείται μνημόνιο», καθώς «περιλαμβάνει τις περικοπές των συντάξεων το 2019, τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 και τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο μέχρι το 2022, που θα είναι 3,5%, αλλά πλέον μέχρι το 2060, που πλέον ποσοτικοκοποιούνται στο 2,2%».

Σε ό,τι αφορά το χρέος επισήμανε ότι «η ρύθμιση του χρέους έρχεται να καλύψει την επιβάρυνση της βιωσιμότητάς του την τελευταία τριετία εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων της σημερινής κυβέρνησης».

«Το ΔΝΤ είχε υποστηρίξει ότι το χρέος μπήκε σε μονοπάτι βιωσιμότητας το 2014 και να το χαρακτήρισε αυτό εξαιρετικά μη βιώσιμο το 2017 καθιστώντας συνεπώς αναγκαίες τις σημερινές αποφάσεις.

»Με αυτή την έννοια, όπως και κάθε απόφαση που οδηγεί στη ρύθμιση του χρέους, αντιμετωπίζονται θετικά αυτές οι παρεμβάσεις. Δυστυχώς όμως είναι περιορισμένες, δεν είναι στο σύνολό τους αυτόματες όπως προβλεπόταν στην απόφαση του 2017 και τελούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αφού η χώρα εισάγεται σε κατάσταση ενισχυμένης εποπτείας» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της ΝΔ Αγγ. Δεληκάρη

Καβάλα: Χαστούκισαν τη βουλευτή της Ν.Δ., Αγγελική Δεληκάρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...