Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τρία βήματα η αντεπίθεση Τσίπρα – Πώς στρώνει το χαλί για τις κάλπες του 2019

Με τρία βήματα η αντεπίθεση Τσίπρα – Πώς στρώνει το χαλί για τις κάλπες του 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πρώτο λιμάνι που θα προσεγγίσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια ετοιμάζεται να «πιάσει» ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αμέσως μετά την εκλογή του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκλειδώνει» και ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πλέον θα πραγματοποιηθεί είτε την Τρίτη είτε την Τετάρτη.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος το προσεχές διάστημα και μέχρι τις κάλπες θα εντείνει τις δημόσιες εμφανίσεις του, μακρυά από το Μέγαρο Μαξίμου και σε άμεση επαφή με τον κόσμο ανά την επικράτεια, φαίνεται να βρίσκει τη χρυσή τομή για τα ηνία του κόμματος στο όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του για την τελική προετοιμασία για το σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην εξωμνημονιακή περίοδο και τις κάλπες του 2019.

Υπερβαίνοντας τις τάσεις, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στην πορεία προς τις κάλπες και θα βάλει «οργανωτή» στο κόμμα ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και με βαθιές ρίζες στην Κουμουνδούρου.

Κομματικές πηγές τόνιζαν πως είναι αναγκαίο να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, «το κόμμα να καταστεί αντίστοιχο των προσδοκιών του κόσμου και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτής της νέας φάσης».

Επισήμαιναν επιπλέον ότι οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και στη λειτουργία του κόμματος πρέπει να διορθωθούν και να ισχυροποιηθεί ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη δύναμη να δώσει τις μάχες της επόμενης περιόδου.

Στην ίδια συνεδρίαση εξετάστηκε και η πολιτική συγκυρία, η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων, και διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, «πόσο έντονες και εμφανείς έχουν γίνει οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Βασικό ζητούμενο στη νέα περίοδο, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υλοποίηση ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εργαζόμενων, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, τις θεσμικές αλλαγές και συγκεκριμένες πολιτικές για τη νεολαία.

Πρόοδος vs Συντήρηση και Δεξιά

Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη αντίληψη ότι η νέα περίοδος αποτελεί προοπτική ευκαιρίας για τον σχεδιασμό της χώρας σε στέρεες βάσεις, ότι περιλαμβάνει και δυσκολίες, προκλήσεις και διλήμματα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο με το διάγγελμά του από την Ιθάκη ότι η άφιξη στον προορισμό σημαίνει νέες μάχες, εκ των οποίων κορυφαία είναι να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν των αιτιών που την οδήγησαν στην κρίση και στον εκτροχιασμό.

«Δεν είμαστε λωτοφάγοι», «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι, είναι όσοι έφτιαξαν, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων», «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους».

Αυτές οι αναφορές του προκάλεσαν οργισμένη αντίδραση στη Ν.Δ., η οποία «διάβασε» ως «διχαστικό» το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες να ενωθούν απέναντι στις κακοδαιμονίες της κρίσης, αναγνωρίζοντας προφανώς και τον εαυτό της μεταξύ των πολιτικών εκφραστών της.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπώς η δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, ενός προοδευτικού μετώπου που θα αποτελέσει ανάχωμα μιας ενδεχόμενης συντηρητικής παλινόρθωσης.

Κεντρικές παράμετροι στη δημιουργία ενός διευρυμένου τέτοιου πόλου είναι η ξεκάθαρη στρατηγική για την επόμενη μέρα και ο ακριβής προσδιορισμός των αξόνων του ώστε να ανταποκρίνονται στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Ακολουθεί το λίφτινγκ

Αμέσως μετά τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή και τις έντονες κομματικές ζυμώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στο δεύτερο βήμα, θέτοντας σε θέσεις μάχης το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές και φρεσκάδα ανανέωσης, αλλά χωρίς βαθιές τομές που μπορούν να επιφέρουν γκρίνια ή εσωκομματικές τριβές ενόψει της μεγάλης μάχης του 2019.

Ζητούμενο από τον ανασχηματισμό είναι ασφαλώς η αποτελεσματικότητα, γεγονός που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να απομακρύνει από την κυβέρνηση υπουργούς που δεν έχουν να επιδείξουν κανένα σημαντικό έργο στον τομέα τους.

Στους αμετακίνητους εκτιμάται από τις μέχρι στιγμής «καραμπόλες» ότι μένουν οι Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στα πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου και αναμένεται να αναβαθμιστούν βρίσκεται και ο νυν γγ του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου καθώς και ο Δημήτρης Λιάκος.

Πέραν τούτων και μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως στη δεδομένη συγκυρία και τις προκλήσεις του ερχόμενου έτους δεν μπορεί κανείς να βάζει πάνω από το στόχο το προσωπικό πολιτικό όφελος.

Στόχος άλλωστε του πρωθυπουργικού γραφείου είναι το νέο σχήμα να μπορεί να τρέξει άμεσα το τρίτο σκέλος της αντεπίθεσης, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής της μεταμνημονιακής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου θα επισφραγιστούν και οι διαχωριστικές γραμμές που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες απέναντι στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που προτάσσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τούτων δοθέντων, ήδη τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ανεβάσει στην κορυφής της ατζέντας τα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, καθώς αυτά αποτελούν και την ειδοποιό διαφορά από το μείγμα θατσερικής πολιτικής που προωθεί η Πειραιώς.

Αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων και φοροελαφρύνσεις ύψους σχεδόν ενός δισ. στοχευμένες στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και με κυρίως μενού τον ΕΝΦΙΑ, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του νέου σχήματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που ποντάρει τα μάλα στην εμμονική, όπως χαρακτηρίζουν, βούληση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και υποβάθμιση των εργαζομένων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Πέραν τούτου, η επιμονή της ΝΔ να μιλά για δήθεν 4ο μνημόνιο με αφορμή το μέτρο για περικοπή των συντάξεων το 2019 επί της ουσίας αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εφόσον επιβεβαιωθεί η απόφαση να μην περικοπούν αφού δεν προκύπτει σχετική δημοσιονομική ανάγκη, θα δει επί της ουσίας τον κ. Μητσοτάκη να του έχει στρώσει το χαλί για μία εμφατική επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική νίκη με άμεσο μάλιστα αντίκτυπο στις τσέπες 900.000 πολιτών.

Η δέσμη μέτρων που θα ενισχύσει αθροιστικά περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες, βλέποντας στις τσέπες τους αυξημένα έσοδα και μειωμένες φορολογικές υποχρεώσεις ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2018 βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο, με προσθήκες και «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής να θεωρούνται από γνωρίζοντες τα δεδομένα σίγουρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...