Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τα εγκαίνια του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τα εγκαίνια του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την Πέμπτη τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα Αττικής, έργο που έλαβε 40 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.

Η κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: Πρώτα κατασκευάστηκε μία Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και, στη συνέχεια, επεκτάθηκε η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Αυτό το δεύτερο στάδιο περιελάμβανε την κατασκευή τρίτης δεξαμενής, την αναβάθμιση θαλάσσιων εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού για την αύξηση του ρυθμού της αεριοποίησης.

«Χάρη σε αυτό το έργο της πολιτικής συνοχής, οι πολίτες εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση της ως πύλης για την παροχή φυσικού αερίου σε μία ασφαλή και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Την 3η δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα εγκαινίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες φυσικού αερίου παρέχει στη χώρα η τρίτη δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ, χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος αεριοποίησης, η δυναμικότητα του οποίου αυξάνεται σε 1.400 κυβικά την ώρα (από 1.000), καθώς και η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260.000 κυβικών, από 155.000 που είναι τώρα.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο από τα οποία – σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις – τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων με αξιοποίηση της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας στην οποία υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής.

Το μέγεθος αυτό (5 δισ. κυβικά το χρόνο) αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.

Το μέγεθος αναδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, σε συνδυασμό και με τα άλλα έργα που κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας (αγωγοί ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικός, EastMed, πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.α.)

Οι εξαγωγικές προοπτικές αυξάνονται στο βαθμό που αναβαθμίζονται τα δίκτυα στην περιοχή και προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου.

Σχετικές διαβουλεύσεις είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με επίκεντρο την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας και την επέκταση προς Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι παράλληλα στη Ρεβυθούσα αναπτύσσεται μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, βιομηχανιών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...