Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Συναίνεση στην εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει συνδιαχείριση

Κατρούγκαλος: Συναίνεση στην εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει συνδιαχείριση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση, υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε επιχειρήματα κομμάτων, και ειδικότερα της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, που τέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), τα οποία ανέφεραν ότι λόγω της εκλογικής χρονιάς που διανύουμε, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, είμαστε μία κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα» και έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας και τη συζήτηση για όλο το πακέτο των διαφορών μας, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Ν. Κοτζιάς και την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι θα υπάρξει η επιδίωξη για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση όλων πολιτικών κομμάτων και για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Χωρίς καμμία διάθεση αιφνιδιασμού, χωρίς καμία διάθεση να διχάσουμε, ακριβώς το αντίθετο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, όπως δήλωσε, αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της συζήτησης και της όλης συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν δεν ήταν η διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ανοιχτών θεμάτων αλλά η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική βάση και η προσπάθεια οικοδόμησης και εφαρμογής των ληφθέντων μέτρων εμπιστοσύνης από το παρελθόν μέχρι τα πιο πρόσφατα, σε μία κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης.

Ερωτηθείς σχετικά αποσαφήνισε, και για το πώς αντιμετωπίστηκε η νύξη εκ μέρους του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι τάχα θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τα νησιά. «Διευκρίνισα ότι η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ-Τουρκίας και για το μεταναστευτικό θέμα».

Για το Κυπριακό

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε, επίσης, και για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Τζέιν Χόλ Λουτ, την ερχόμενη Τρίτη, σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώθηκε στο ΕΣΕΠ η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ένα θέμα εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους Διεθνούς Δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Τι είπε για το Brexit

Σχετικά με το Brexit ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στη χώρα μας με τον ίδιο τρόπο και με τον όρο της αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτά για την περίπτωση που δεν θα υπάρχει, όπως όλοι εξακολουθούμε να ελπίζουμε -μολονότι τα περιθώρια στενεύουν- συμφωνία αποχώρησης και θα πρέπει τα θέματα αυτά να ρυθμιστούν με διμερή τρόπο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της στάσης απέναντι στη Βενεζουέλα το οποίο τέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνο δεν είναι διαφορετική η θέση μας από την θέση της ΕΕ αλλά εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες χώρες τη θέση της, να επιδιωχθεί, δηλαδή, δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με το λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...