Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Βόμβα»: Ο Γιώργος Κύρτσος έχει ακόμα offshore εταιρεία ενώ απαγορεύεται

«Βόμβα»: Ο Γιώργος Κύρτσος έχει ακόμα offshore εταιρεία ενώ απαγορεύεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διευθυντής και γραμματέας της εξωχώριας εταιρείας «H0LIK TRADING LIMITED» διατελεί ακόμα και σήμερα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών» και τονίζει ότι ο Γιώργος Κύρτσος άλλοτε κατήγγελλε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη για την εύνοια που απολάμβανε στην offshore δραστηριότητά του.

Δεν είναι μόνο η εξωχώρια εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη στα νησιά Κέιμαν ή η αντίστοιχη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που προκαλεί πονοκεφάλους στην αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις εκλογές, γράφει η εφημερίδα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την αλλαγή του νόμου για το πόθεν έσχες, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος διατελεί ακόμα και σήμερα διευθυντής και γραμματέας offshore εταιρείας με έδρα στην Κύπρο και με την επωνυμία HOLIK TRADING LIMITED (ίδρυση 2008), της οποίας διατηρεί και 1.000 μετοχές.

Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ πλειοδότησε τον Μάιο του 2016 στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αναγκάζοντας ουσιαστικά σε μια ιστορία άκρατου λαϊκισμού να έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο η καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη σύσταση οποιασδήποτε εταιρείας του εξωτερικού.

Η καθολική απαγόρευση αφορά πλέον όλους τους βουλευτές υπουργούς, δημάρχους, περιφερειάρχες, γενικούς γραμματείς υπουργείων και συγγενείς πρώτου βαθμού και φυσικά τους ευρωβουλευτές όπως ο Γ. Κύρτσος.

Τα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου 4396/2016 ΦΕΚΑ 111/8.6.2016 για να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη.

Αντί για 60 μέρες έχουν περάσει σχεδόν 1.000 μέρες από την καταληκτική ημερομηνία και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιστοσελίδας opencorporates, η εταιρεία παραμένει ενεργή.

Το θέμα που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη ΜΚΟ Vouliwatch και το insidestory τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της Εφ.Συν να απασχολήσει προσεχώς την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής η οποία ελέγχει τα πόθεν έσχες του 2016 έτος χρήσης 2015.

Πάντως ακόμα δεν έχει ελεγχθεί η εξωχώρια εταιρεία του Γ. Κύρτσου.

Προς το παρόν ο έλεγχος της αρμόδιας επιτροπής συνεχίζεται και γι αυτό δεν έχουν ακόμα κληθεί να δώσουν εξηγήσεις οι αιρετοί των οποίων οι δηλώσεις έχουν σοβαρές παραλείψεις.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο Γ. Κύρτσος έχει συμμετοχή τόσο στη διοίκηση όσο και στο κεφάλαιο της αλλοδαπής εταιρείας, παρά το πέρας της αποκλειστικής προθεσμίας που είχε δοθεί στους
ευρωβουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα για να μεταβιβάσουν τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία.

Ακόμη αν και στο πόθεν έσχες του ευρωβουλευτή αναφέρεται ως συμμετέχουσα κατά 100% στη HOLIK TRADING LIMITED η σύζυγός του, δεν προκύπτει συμμετοχή της στην εν λόγω εταιρεία.

Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως το όνομα της συζύγου ήταν ένα εκ παραδρομής λάθος στο προηγούμενο πόθεν έσχες του, πως η εταιρεία είναι ανενεργή και πως οι μετοχές της δεν έχουν καμία
δραστηριότητα.

Η τελευταία καταχώριση στο κυπριακό μητρώο φαίνεται να έχει γίνει στις 21 Ιουνίου 2017.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν το μέσο συμμετοχής στη χρεοκοπημένη σήμερα εκδοτική επιχείρηση που εξέδιδε τη δωρεάν εφημερίδα City Press.

Υπενθυμίζεται πως ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης είχε αγοράσει το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ Κύρτσου City Press City Auto Moto Sunday Press, η οποία όπως προέκυψε είχε μέτοχο τη HOLIK TRADING LIMITED.

Βασικός όμως μέτοχος της εκδοτικής εταιρείας ήταν κυρίως ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος κατείχε το 75% το 2008 όταν ιδρύθηκε και η offshore, στην οποία πάντως ο τελευταίος δεν εμφανίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο δημοσιογράφος Γ. Κύρτσος στο βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών», εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2003, μιλούσε αναλυτικά για τις offshore περιγράφοντας αναλυτικά πως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν τότε ο μεγάλος ευνοημένος από τις ρυθμίσεις για τις εξωχώριες εταιρείες.

Η σύγκρουση με Βαρδινογιάννη

Όπως εξηγούσε ο Δ. Ψαρράς («Βαρδής Βαρδινογιάννης: ο βασικός αμέτοχος», 28.8.2016, «Εφ.Συν») ο κ. Κύρτσος ήρθε σε σύγκρουση με τον Βαρδινογιάννη την περίοδο που διηύθυνε τις βασικές παραταξιακές εφημερίδες της Δεξιάς, Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής και κατήγγειλε ως δείγμα μπερλουσκονισμού του Βαρδινογιάννη την απόπειρα να προωθηθούν στην πολιτική δημοσιογραφικά στελέχη που εμπιστευόταν ο όμιλος (Θ. Ρουσόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου).

Όμως λίγο αργότερα, επί θητείας του Θοδωρή Ρουσόπουλου, η εκδοτική εταιρεία των Κύρτσου-Κοντομηνά κατάφερε το 2007 να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση της κρατικής διαφήμισης εξασφαλίζοντας καταχωρίσεις του Δημοσίου αξίας πάνω από 4.250.000 ευρώ.

Κι έτσι, από την 11η θέση του 2003, έφτασε στη 2η το 2007.

Μερικά χρόνια αργότερα όμως και αυτή η εταιρεία χρεοκόπησε.

«Κάποιοι δίνουν φοβερό αγώνα για να προστατεύσουν τον φορολογικό τους παράδεισο» είχε επισημάνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ στις 5 Νοεμβρίου 2017 λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Μένει να αποδειχθεί τι θα προκύψει από τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και αν στο φετινό πόθεν έσχες θα εμφανιστεί εκ νέου η HOLIK TRADING δίπλα στο όνομα του Γιώργου Κύρτσου.

Ο τελευταίος πάντως ψήφισε πριν από λίγους μήνες για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσε δίωξη για χρέη προς το Δημόσιο και η οποία υπερψηφίστηκε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του Μητσοτάκη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...