Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Με τα F-16 και τα ραντάρ μας στηρίζουμε «σταθερότητα και ασφάλεια» στη Βόρεια Μακεδονία

Τσίπρας: Με τα F-16 και τα ραντάρ μας στηρίζουμε «σταθερότητα και ασφάλεια» στη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην εν γένει αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε με σαφήνεια πώς η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως την ασφάλεια της βόρειας γειτονικής χώρας.

Ακόμα και την υποστήριξη των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας.

Να σημειωθεί ότι τη στρατιωτική αεροπορική επιτήρηση της Βόρειας Μακεδονίας -που ανέλαβε η Ελλάδα- προσπάθησε να υφαρπάξει η Τουρκία, δίχως να τα καταφέρει.

Να τονίσουμε εδώ ότι πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η Τουρκία που εκπαίδευσε και υποστήριζε τις μικρές ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτά όλα τέλειωσαν. Το μουσουλμανικό τόξο που επί χρόνια αγωνιζόταν να ενδυναμώσει η Τουρκία στα βόρεια σύνορά μας «έσπασε» και οι σχεδιασμοί της να «απειλεί» από τα βόρεια τη Θεσσαλονίκη ναυάγησαν.

Θυμάστε τους γραφικούς ακροδεξιούς πατριδοκάπηλους που ζήταγαν -με συνθήματα στα συλλαλητήρια- όπλα για να μπουν στα Σκόπια;

Τώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπήκαν στη Βόρεια Μακεδονία ως σύμμαχοι, ειρηνοποιοί και εγγυητές αυτής της μικρής χώρας, τι έχουν να πουν;

Τι έχουν να αρθρώσουν όλοι αυτοί οι αγράμματοι πατριδοκάπηλοι χυδαίοι ακροδεξιοί ανόητοι;

Ποιος είναι ο πατριώτης; Εκείνος που μεγαλώνει την πατρίδα με πολέμους και αίμα, ή εκείνος που το καταφέρνει με την ειρήνη και τη συνεργασία;

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Ρωτήσατε εάν αυτή η βοήθεια που θα παρέχει η Ελλάδα δια μέσου της Πολεμικής της Αεροπορίας σε ό,τι αφορά την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι μια βοήθεια η οποία θα δίδεται δωρεάν ή με κάποιο αντάλλαγμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει αφοπλιστικά:

«Μα, το αντάλλαγμα για μας είναι η σταθερότητα στη γειτονιά μας. Αυτό είναι το μεγάλο αντάλλαγμα».

«Εμείς θέλουμε ο βόρειος γείτονάς μας να είναι ένας γείτονας σταθερός, να έχει πολιτική σταθερότητα, να έχει ασφάλεια», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Γι΄ αυτό και η στρατιωτική συνεργασία είναι ένας κρίσιμος κρίκος.

»Μόνο εάν έχουμε έναν γείτονα, ο οποίος είναι σταθερός, έχει ευημερία, έχει ασφάλεια, τότε μπορούμε και εμείς να αισθανόμαστε ασφαλείς και σίγουροι.

»Γι΄ αυτό τον λόγο και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης –για να μεταφράσω πλήρως τον αγγλικό όρο- στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

»Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, είναι μια χώρα η οποία έχει πολύ ανεπτυγμένη αεροπορική τεχνογνωσία, ίσως από τις πιο ισχυρές χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης στον τομέα αυτό.

»Και βεβαίως, έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια.

»Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αποστείλει στην υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας ένα προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας και έναν σχετικό οδικό χάρτη συνεργασίας.

»Πιστεύω ότι πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αποδεικνύει αυτή την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υποστήριξη στη Βόρεια Μακεδονία από το ραντάρ της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη.

«Αλλά, για να μην μιλάμε μονάχα για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας για τη βοήθεια που θα δώσουμε και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας και σε ό,τι αφορά όμως και τη βοήθεια, την τεχνική, μέσα από το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, για να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί προστατεύει και από έκνομες ενέργειες την αεροναυτιλία, αλλά και από ατυχήματα σε ό,τι αφορά την ασφαλή επικοινωνία των πολιτών μας, την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

»Εγώ, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια με το κυβερνητικό αεροσκάφος, κάθε φορά που πήγαινα προς την Ευρώπη, προς τις Βρυξέλλες, παρατηρούσα ότι ο πιλότος έκανε μια παράκαμψη για να μην περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της τότε ΠΓΔΜ.

»Λοιπόν, αυτή η ανοησία σταματά. Όχι μόνον δεν θα κάνουμε παράκαμψη, μπορεί να κάνουμε και κάποιες βόλτες να σας χαιρετάμε, αλλά θα πηγαίνουμε στον προορισμό μας πιο σύντομα και οι πτήσεις μας θα είναι ασφαλείς και η συνεργασία αυτή πιστεύω ότι αποτελεί ένα απτό παράδειγμα του ότι για πολλά χρόνια είχαμε αφήσει πίσω μας αυτονόητα πράγματα.

»Διότι, ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο; Η ισχυρή γειτονική χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι η Ελλάδα.

»Άρα, λοιπόν, στην απάντησή σας, μην έχετε καμία αμφιβολία. Δεν πρόκειται να έχει κάποιο αντάλλαγμα αυτή η υπηρεσία.

»Πόσο δε μάλλον, δεν πρόκειται και κανείς στο μέλλον να αμφισβητήσει αυτή τη συμφωνία, διότι είναι προς όφελος των χωρών μας και των λαών μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης»

Ο Νίκος Δένδιας σε Στρογγύλη και Ρω

Ο Νίκος Δένδιας θα κάνει Ανάσταση στο Καστελλόριζο

Ο Νίκος Δένδιας με τα πληρώματά μας που περιπολούν στα Δωδεκάνησα

Ο Νίκος Δένδιας με τους στρατιώτες μας στο Φαρμακονήσι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Το «σύνδρομο της μαϊμούς» – Σχέσεις εξάρτησης μέχρι να βρεθεί ο επόμενος
Όσο αστεία κι αν σας φαίνεται η ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, η αλήθεια είναι πως...