Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Να σεβαστεί τα σύνορα και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου

Παυλόπουλος σε Τουρκία: Να σεβαστεί τα σύνορα και την ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μηνύματα στην Τουρκία έστειλε, εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα ανώτατο πρόεδρο της American-Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), George Horiates, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού εξέφρασε «τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής Πολιτείας για την διαχρονική προσφορά της AHEPA, αυτής της εμβληματικής οργάνωσης της διασποράς μας στις ΗΠΑ, για τη συμπαράστασή της σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του ελληνισμού, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και των εθνικών μας δικαίων», ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή της οργάνωσης «στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει στη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη «συνεχιζόμενη, με αμείωτη ένταση, προκλητική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας τους Τουρκίας».

Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ευνοώντας μάλιστα την ευρωπαϊκή της προοπτική.

»Όμως, η καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

»Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογιστούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή, καθορίζει όμως ταυτοχρόνως και την Επικράτεια και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

»Κι αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή.

»Διότι η Συνθήκη αυτή παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους» υπογράμμισε.

«Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Αυτοί, όμως, οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και Κύπρου, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.

»Το λέω, διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

»Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι.

»Διότι, αντιλαμβανόμενες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεθνής κοινότητα και επίσης οι ΗΠΑ, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους».

Από την πλευρά του ο G. Horiates δήλωσε πως «όλοι μας, όχι μόνο οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά παντού, στην Ευρώπη, όχι μόνο Αμερική, αλλά και Καναδά, έχουμε και εμείς τις ρίζες του ελληνισμού».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...