Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός δικηγόρος καλεί τον Άρειο Πάγο να σταματήσει τον εκφοβισμό μαρτύρων της Novartis

Αμερικανός δικηγόρος καλεί τον Άρειο Πάγο να σταματήσει τον εκφοβισμό μαρτύρων της Novartis
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με μια σφοδρή επιστολή προς της ελληνικές Αρχές ο Αμερικανός δικηγόρος Στήβεν Κον (Stephen Kohn), που εκπροσωπεί τους Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ, απαντά στην επιστολή των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου για πληροφορίες όσον αφορά τους συγκεκριμένους μάρτυρες.

Με την επιστολή αυτή ο Στήβεν Κον προειδοποιεί τις ελληνικές Αρχές και ιδιαίτερα τον Άρειο Πάγο να σταματήσει τον εκφοβισμό μαρτύρων και να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς που έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα και εφαρμοστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επισημαίνει μάλιστα πως αφορμή της επιστολής ήταν το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κκ Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως τίτλος της επιστολής είναι:

«Ανάρμοστος και παράνομος εκφοβισμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αμερικανική υπόθεση της Novartis».

Στην επιστολή προς το Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Ευρώπης η οποία προωθήθηκε -μεταξύ των άλλων- και προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνεται:

«Με το παρόν ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να παραιτηθείτε από κάθε προσπάθεια απόκτησης της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών οι οποίες έχουν οικειοθελώς παράσχει πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές.

»Ζητάμε επίσης να αποσύρετε κάθε αίτημα προς τις αμερικανικές Αρχές να αποκαλύψουν την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

»Αυτή η επιστολή αποτελεί επίσης επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου η οποία υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

»Ζητάμε επίσης να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις και τα διορθωτικά μέτρα βάσει της παραβίασης των διεθνών συμβάσεων καταπολέμησης της διαφθοράς οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα και εφαρμοστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ακολουθεί μέρος της επιστολής:

«Ανάρμοστος και παράνομος εκφοβισμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην αμερικανική υπόθεση της Novartis

»Αίτημα Διορθωτικών Μέτρων και Επίσημη Καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

»Αγαπητοί Πρόεδρε Τσαλαγανίδη, Εισαγγελέα Πλιωτά και Γραμματέα Εσπόζιτο:

»Εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν οικειοθελώς παράσχει πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ περί Πρακτικών Διαφθοράς σε Ξένη Χώρα (FCPA).

»Αυτοί οι θαρραλέοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν παράσχει πληροφορίες για το ότι η σουηδική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, A.G. έχει ίσως δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση του FCPA.

»Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος προέβησαν στις αποκαλύψεις συμμορφούμενοι με την αμερικανική νομοθεσία, η οποία παρέχει ισχυρούς μηχανισμούς προστασίας των πληροφοριοδοτών και απαγορεύει την παρακώλυση δικαιοσύνης όσον αφορά τους μάρτυρες στις ποινικές και διοικητικές διώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν δικαίωμα στην εχεμύθεια και την ανωνυμία όταν αναφέρουν παραβιάσεις του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του FCPA.

»Θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων καταπολέμησης της διαφθοράς, οι οποίες έχουν λάβει την έγκριση της Ελλάδας, να καταπατηθούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και να υπάρξουν αντίποινα εναντίον τους επειδή νόμιμα παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές.

»Η παραβίαση του δικαιώματος των μαρτύρων στην εχεμύθεια μπορεί να αποτελέσει ακόμη εγκληματική παρακώλυση της δικαιοσύνης, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε απόδειξη ότι η παραβίαση αυτής της εχεμύθειας θα μπορούσε να βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο το μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

»Πολυάριθμες διοικητικές υποθέσεις και δικαστικές αποφάσεις έχουν αναδείξει τη σημασία της προστασίας της ταυτότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, και έχουν επιβληθεί ποινές όταν το δικαίωμα στην εχεμύθεια έχει παραβιαστεί.

»Κατά ευθεία παράβαση του αμερικανικού και διεθνούς δικαίου, Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου απέστειλαν επίσημο αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να τους αποκαλυφθούν τα ονόματα αυτών των ανώνυμων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες οι οποίες ευθέως ή εμμέσως θα ταυτοποιούσαν αυτούς τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

»Ζήτησαν επίσης πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την προστασία που θα είχαν οι μάρτυρες βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, στην περίπτωση που αποκαλυπτόταν η ταυτότητά τους.

»Τόσο το αμερικανικό όσο και το ευρωπαϊκό/διεθνές δίκαιο εμποδίζουν ενέργειες όπως αυτές των δύο εισαγγελέων και εξασφαλίζουν την ανωνυμία και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

»Οποιαδήποτε ενέργεια από εκπροσώπους του Αρείου Πάγου ή οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου της Ελλάδας με την οποία ζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία περί προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι ξεκάθαρα παράνομη.

»Οποιαδήποτε απόπειρα απόδοσης αντιποίνων σε αυτούς τους μάρτυρες κατά παράβαση του δικαιώματός τους στην εχεμύθεια βάσει του αμερικανικού νόμου υπονομεύει το κράτος δικαίου, παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις καταπολέμησης της διαφθοράς, παραβιάζεις τους αμερικανικούς νόμους προστασίας οι οποίοι ισχύουν για πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αποτελεί παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

»Με το παρόν ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να παραιτηθείτε από κάθε προσπάθεια απόκτησης της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών οι οποίες έχουν οικειοθελώς παράσχει πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές.

»Ζητάμε επίσης να αποσύρετε κάθε αίτημα προς τις αμερικανικές Αρχές να αποκαλύψουν την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

»Αυτή η επιστολή αποτελεί επίσης επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου η οποία υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

»Ζητάμε επίσης να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις και τα διορθωτικά μέτρα βάσει της παραβίασης των διεθνών συμβάσεων καταπολέμησης της διαφθοράς οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ελλάδα και εφαρμοστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...