Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζ. Πάιατ επαίνεσε τον Δωρόθεο Σύρου για την υποστήριξή του στη θρησκευτική ελευθερία

Ο Τζ. Πάιατ επαίνεσε τον Δωρόθεο Σύρου για την υποστήριξή του στη θρησκευτική ελευθερία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έχει μεγάλο σεβασμό στην Ελληνορθοδοξία και πάντοτε φροντίζει να συναντιέται με τους κατά τόπους μητροπολίτες. Το ενδιαφέρον αυτό συνδέεται και με τη θρησκευτική ελευθερία, που οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται σθεναρά.

Υπενθυμίζουμε ότι η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί γέννημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Θρησκευτική Ελευθερία στην αρχαία Ελλάδα

Οι πρόγονοί μας όχι μόνο σέβονταν τους θεούς των άλλων λαών αλλά και επέτρεπαν στους ξένους να ιδρύουν ιερά των λατρειών τους στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι δεν παραβίαζαν τους ελληνικούς νόμους και δεν ήταν εχθρικές προς τα ελληνικά ήθη και έθιμα.

Έτσι, για παράδειγμα, στο ιερό νησί της Δήλου, όπου γεννήθηκε ο Απόλλων, οι Έλληνες επέτρεψαν την ίδρυση εβραϊκής Συναγωγής από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Στη σημερινή Νέα Μάκρη ιδρύθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. ιερό των Αιγυπτίων Θεών.

Αλλά ακόμα και το ίδιο το πάνθεον των αρχαίων Ελλήνων θεωρείται ότι δεν είναι πολυθεϊσμός, αφού οι Έλληνες γνώριζαν ότι ο Θεός είναι ένας, αλλά μια μορφή θρησκευτικής ελευθερίας, όπου όλες οι διαφορετικές τοπικές λατρείες των Ελλήνων ενοποιήθηκαν σε ένα σύστημα -όπου οι θεοί θεωρούνται εκφράσεις του ενός ποικιλόμορφου Θεού- και ο κάθε πολίτης ήταν ελεύθερος να τιμά όποιον θεό επιθυμούσε, δίχως να υποχρεούται να αποδώσει τιμές σε κάποιον συγκεκριμένα ή σε όλους εάν δεν ήθελε.

Ο κ. Πάιατ στη Σύρο

Ο Αμερικανός πρεσβευτής βρίσκεται στη Σύρο, για τα επίσημα εγκαίνια των ναυπηγείων και αξιοποίησε την παραμονή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να συναντηθεί με τις τοπικές Αρχές και να γνωρίσει το όμορφο νησί.

Τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά της συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας στις 12 Οκτωβρίου, με μοναδικό τότε θέμα τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της Μητρόπολης στην Ερμούπολη.

Ο μητροπολίτης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρέσβη για τα καλά του λόγια, ενώ παράλληλα του είπε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πάντα ήταν, πάντα είναι και πάντα θα είναι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία και τροφό όλων μας.

«Ήταν μια γενναία, τολμηρή και αποφασιστική δήλωση αυτή που κάνατε, σεβασμιώτατε», του απάντησε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο λόγος, για τη δήλωση του Σύρου Δωρόθεου, όταν εξερχόμενος της ΙΣΙ, κατόπιν ερώτησης που δέχθηκε, απάντησε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε απειλείται από κανέναν, ούτε εκβιάζεται από κανέναν, ούτε χειραγωγείται από κανέναν, ούτε παίρνει εντολές και οδηγίες από κανέναν».

Ο Τζέφρι Πάιατ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δωρόθεο για την υποστήριξή του στη θρησκευτική ελευθερία και ανοχή, «αρχές που μοιραζόμαστε (σ.σ. οι ΗΠΑ) με την Ελληνορθοδοξία», τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Νόαμ Κατς (Πρεσβευτής Ισραήλ): «Απλώς φανταστείτε το καθεστώς των Ιρανών Αγιατολλάδων με πυρηνικά όπλα»

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...