Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κων. Φίλης: Η Τουρκία θεωρεί τη θάλασσα μεταξύ Κρήτης, Καστελόριζου και Κύπρου δική της

Κων. Φίλης: Η Τουρκία θεωρεί τη θάλασσα μεταξύ Κρήτης, Καστελόριζου και Κύπρου δική της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» μίλησε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, στο Εκτός Γραμμής στον Alpha με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Ως προς το γεγονός της Παρασκευής θα πρέπει να δούμε ποιες ήταν οι συνθήκες, όχι οι καιρικές, αλλά σε σχέση με το ότι εκείνη την ημέρα είχαμε την επέτειο των Ιμίων, την άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος” του ελληνικού ναυτικού μαζί με τους Γάλλους, είχαμε την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι και με πολύ σκληρές ανακοινώσεις από πλευράς Μακρόν σε βάρος της Τουρκίας, είχαμε το Σαρλ ντε Γκωλ να περνάει από την περιοχή, που δεν ξέρουμε που θα κατευθυνθεί και μία μέρα πριν, οι Γάλλοι φαίνεται να έπιασαν τους Τούρκους που μετέφεραν τεθωρακισμένα στη Λιβύη, σπάζοντας το εμπάργκο.

»Όλο αυτό το πλαίσιο συνετέλεσε στο να βρεθεί εκεί πέρα. Ακόμα κι αν ο καιρός το έσπρωξε, προφανώς δεν έμεινε 12 ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάνοντας βόλτες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος, για το «Oruc Reis» και συνέχισε:

«Η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη άποψη.

»Σε αυτό το τρίγωνο μεταξύ Κρήτης, Καστελορίζου και Κύπρου αυτή η περιοχή είναι θαλάσσιας δικαιοδοσίας αποκλειστικής δικής της.

»Αυτό είναι το οποίο θέλει να στείλει ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

»Δηλαδή δεν θα αφήσει τον αγωγό EastMed να περάσει από εκεί, παρά το γεγονός ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας και των ανοιχτών θαλασσών, δεν μπορεί να το αποτρέψει.

»Η Τουρκία λέει ότι δεν μπορεί να γίνεται τίποτα στην περιοχή μας αυτή, γιατί αυτήν περιοχή την ελέγχω εγώ και έλα να ασκήσεις κι εσύ τα δικαιώματά σου σε περίπτωση που θες να με αμφισβητήσεις.

»Άρα, το σεισμικό σκάφος βρέθηκε εκεί, έκανε κάτι ήπιο σε σχέση με αυτό που αναμένουμε να κάνει κάποια στιγμή η Τουρκία, δεν δέσμευσε την περιοχή, δεν εξέδωσε Navtex, δεν έκανε κάτι άλλο, όμως έκανε κάτι, τόσο όσο για να δει και τον βαθμό αντίδρασης και την ταχύτητα αντίδρασης».

Για το αν η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο: «Όχι δεν το πιστεύω, αυτό όμως που θέλει να κάνει είναι να φτάσει κάποια στιγμή η κατάσταση στα όρια, ώστε μας υποχρεώσει να διαπραγματευτούμε και το δεύτερο είναι να δούμε, αν το προσεχές διάστημα θα επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

«Αν η Ελλάδα πάει αύριο και ανακηρύξει ΑΟΖ ή πάει και καταθέσει συντεταγμένες, χωρίς να έχει κατοχυρώσει έστω και μια συμφωνία με ένα όμορο κράτος, όπως με την Αίγυπτο, θα έχει πρόβλημα.

»Γιατί όταν ανακηρύσσεις ΑΟΖ ή χαράζεις συντεταγμένες παίρνεις τα απώτατα όρια.

»Εφόσον δεν έχει προηγηθεί μια συμφωνία, έστω με τους Αιγυπτίους, κινδυνεύεις να τους βάλεις απέναντί σου.

»Αυτό που λέω είναι να γίνει πρώτα συμφωνία με την Αίγυπτο και εν συνεχεία κατάθεση συντεταγμένων.

»Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδος – Αίγυπτου που συναντήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, είδαν πάλι ότι υπάρχει διαφορά, όμως πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση μεγαλύτερη από πλευράς Αιγύπτου αυτή τη στιγμή.

»Αντιλαμβάνεται και το Κάιρο ότι αν αφήσει την Τουρκία με αυτόν τον ρυθμό να κινείται στην περιοχή κάποια στιγμή θα το πάρει και αυτό η μπάλα.

»Μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα η οποία είναι σε έναν ανταγωνισμό με την Τουρκία για το ποιος θα είναι το σημείο αναφοράς για τον σουνιτικού κόσμου», εξήγησε ο κ. Φίλης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...