ΑφγανιστάνΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΛιβύηΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης

Μεθοδεύσεις στο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού που αφοράς τις νέες ταυτότητες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν, στις 27 Ιανουαρίου, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη), Θεόδωρος Δρίτσας (τομεάρχης Άμυνας) και Όλγα Γεροβασίλη (γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως επισημαίνουν, η έως τώρα διαχείριση του θέματος της έκδοσης ταυτοτήτων από πλευράς της κυβέρνησης την καθιστά υπόλογη απέναντι στους πολίτες και οφείλει να λογοδοτήσει για την καθυστέρηση της ήδη δρομολογημένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαδικασίας έκδοσης ταυτοτήτων. Ειδικότερα:

Για την ατεκμηρίωτη και ανεξήγητη ματαίωση του καθ’ όλα σύμφωνου με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προκηρυγμένου διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος απευθυνόταν σε 25 υποψήφιους αναδόχους, διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστική προσφορά προς όφελος του κράτους και του πολίτη. Συγκεκριμένα ενώ είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 515.400 εκ ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκ ευρώ. Δηλαδή λιγότερο από 7 ευρώ/ανά πολίτη + τα έξοδα των φωτογραφιών.

Για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τους πολίτες, με την ανεξήγητη επιλογή έγχρωμης φωτογραφίας (αντί της ασπρόμαυρης που είχε ήδη επιλεγεί και την οποία επιλέγουν οι 25/28 χώρες της Ε.Ε.) χωρίς, ταυτόχρονα να προσθέτει το παραμικρό όφελος στο σκέλος της ασφάλειας, ενώ απευθύνεται σε ελάχιστους υποψήφιους αναδόχους περιορίζοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό σε βάρος τελικά των ίδιων των πολιτών.

Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαντήσεις στις καταγγελίες, καθώς το θέμα πήρε διαστάσεις.

Έτσι σε σημερινή του ανακοίνωση (3 Φεβρουαρίου) το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δις για να το επενδύσει πιο παραγωγικά.

Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το… χρώμα της φωτογραφίας –από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη-».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα: «Νέες Ταυτότητες: Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και Μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους.»

Ήδη από το 2006 το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), μέσω της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας, εκτυπώνει τα έγγραφα ασφαλείας του Ελληνικού Κράτους, με κυριότερα το Διαβατήριο, την άδεια οδήγησης και την άδεια διαμονής, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές. Μάλιστα ειδικά το ελληνικό Διαβατήριο συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον δείκτη Henley, ανάμεσα στα πιο ισχυρά παγκοσμίως και συγκεκριμένα κατατάσσεται στην 8η θέση από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Βέλγιο.

Σημειωτέο ότι ο δείκτης Henley κατηγοριοποιεί τα διαβατήρια με βάση τους προορισμούς που προσφέρουν πρόσβαση χωρίς βίζα και βασίζεται σε δεδομένα που παρέχει η Διεθνής Αρχή Αερομεταφορών (IATA). Καλύπτει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι το ελληνικό Διαβατήριο συγκαταλέγεται στα πιο ασφαλή, εξασφάλισε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά το 2018, τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program) των Η.Π.Α., δηλαδή τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ μόνο με το διαβατήριό τους χωρίς να χρειάζονται προξενική θεώρηση (Visa).

Ωστόσο, οι ταυτότητες εκδίδονται εκτός του συστήματος έκδοσης Διαβατηρίων και ασφαλών εγγράφων του ΑΕΑ, με απλά εκτυπωτικά μέσα, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται ασφαλείς. Ήταν αδήριτη η ανάγκη λοιπόν να προκηρυχθεί διαγωνισμός για έκδοση μίας νέας μορφής ταυτότητας με χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Επιπλέον, το 2017 έληξε η συμβατική διάρκεια λειτουργίας του συστήματος του ΑΕΑ έκδοσης εγγράφων ασφαλείας, οπότε και ενεργοποιήθηκε η συμπεφωνημένη προαίρεση παράτασης.

Για τους λόγους αυτούς, στις 18 Απριλίου 2019 το ΑΕΑ ξεκίνησε τη μειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία νέου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) αποστέλλοντας προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε 25 ειδικευμένους φορείς που ενεργοποιούνται παγκόσμια αλλά ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο, με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας ακολουθώντας πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες με μορφή τύπου ID-1 (και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας με τα άλλα έγγραφα ασφαλείας) θα περιλάμβαναν μεταξύ άλλων Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης και ηλεκτρονικό μέσο – chip για την αποθήκευση των απαραίτητων Βιομετρικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και η φωτογραφία του κατόχου, καθώς και χώρο για την πιθανή ενσωμάτωση στοιχείων ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όπως κατά κανόνα συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία έτσι και εν προκειμένω επελέγη η εγχάραξη ασπρόμαυρης φωτογραφίας για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα δε 23 από τις 24 χώρες που έχουν υιοθετήσει την ασπρόμαυρη φωτογραφία ακολουθούν την τεχνική “εγχάραξης με laser (laser engraving)”. Από αυτές οι 10 χρησιμοποιούν συστήματα που προμηθεύτηκαν την τελευταία πενταετία. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει υιοθετηθεί σε αντίστοιχα μεγέθη και για τα εκδιδόμενα Διαβατήρια. Για τις δε κάρτες διαμονής, όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική για αποτύπωση ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Συμπερασματικά η συγκεκριμένη τεχνική είναι η πλέον καθιερωμένη και ασφαλής μέθοδος, συνιστώντας ένα διεθνές και ασφαλές πρότυπο.

Αν και η σχετική αγορά είναι συγκεκριμένη λόγω της ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου, κατέστη δυνατή η αποστολή προσκλήσεων σε 25 ειδικευμένους φορείς, ώστε ευλόγως αναμενόταν, λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων και του μεγάλου ανταγωνισμού, το τελικό κόστος να πέσει πολύ χαμηλότερα από τα 515.400.000 ευρώ του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις των πλέον αρμόδιων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. Ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 7 ευρώ ανά πολίτη συν τα έξοδα των φωτογραφιών για τις ταυτότητες.

Ωστόσο, εντελώς αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα η Νέα Δημοκρατία 10 ημέρες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση και συγκεκριμένα στις 17.7.2019, προέβη στην ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού, προβάλλοντας την υποτιθέμενη ανάγκη «να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνησης».

Όμως, τον Δεκέμβριο του 2019, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε με την ΣτΕ 7μ 2388/2019 ότι στον νέο τύπο ταυτότητας που θα αφορά το σύνολο των πολιτών, δεν μπορεί να αναγράφονται στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διότι αυτά έχουν ευρύτερο περιεχόμενο και δεν χρειάζονται για να αποδείξει ένας πολίτης την ταυτότητά του.

Ώστε κανένας λόγος να μη φαίνεται εν τέλει να συνέτρεχε που να δικαιολογούσε την ματαίωση του προκηρυχθέντος διαγωνισμού και της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πέρα δε από την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου αναφορικά με τους λόγους ματαίωσης του διαγωνισμού, πρόσφατα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι οι αλλαγές στις νέες προδιαγραφές του διαγωνισμού δεν αφορούν μόνο την προσθήκη υποδομής για την ηλεκτρονική υπογραφή αλλά κυρίως την αλλαγή του είδους της εγχάρακτης φωτογραφίας. Συγκεκριμένα στις νέες ταυτότητες έχει πλέον προβλεφθεί ότι η φωτογραφία που θα υπάρχει τυπωμένη θα είναι έγχρωμη κι όχι ασπρόμαυρη, όπως στην αρχική προκήρυξη.

Όπως όμως αναφέρθηκε ανωτέρω μόνο 3 χώρες από τις 28 της Ε.Ε. χρησιμοποιούν έγχρωμη φωτογραφία, υιοθετώντας η κάθε μία διαφορετική και μεμονωμένη τεχνολογία. Συγκεκριμένα: η Ρουμανία με τεχνολογία απλής εκτύπωσης με laser toner, η Μάλτα με τεχνολογία thermal transfer και η Γερμανία με τεχνολογία inkjet (innosec fusion).

Σε ό, τι αφορά στο κόστος, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ανεξαρτήτως τεχνολογικής λύσης η ενσωμάτωση έγχρωμης φωτογραφίας στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την βάση (το υπόστρωμα) των εγγράφων τύπου ΙD είναι αισθητά ακριβότερη από την εγχάραξη ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Με άλλα λόγια, ο πρώτος διαγωνισμός τελικά ματαιώθηκε κατ’ ουσίαν για να επιλεγεί στην επαναπροκύρηξη έγχρωμη αντί για ασπρόμαυρη φωτογραφία, αυξάνοντας το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που πιθανώς ευνοεί συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας. Και χωρίς να επιβάλλεται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς ενώ δεν αποτελεί πάγια πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Άλλωστε, οφείλει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, με βάση τις νέες προδιαγραφές που έθεσε η Κυβέρνηση για έγχρωμη φωτογραφία είναι ελάχιστες και κυμαίνονται μεταξύ 3 με 5, σε αντίθεση με τις 25 εταιρείες στις οποίες είχαν αποσταλεί προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες σε βάρος του αδιάβλητου του διαγωνισμού, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και περιορίζει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους, ως αρχικά τουλάχιστον είχε προβλεφθεί καθώς προδιαγράφοντας την έγχρωμη φωτογραφία, «φωτογραφίζει» προδιαγραφές που μπορούν να παρέχουν μόνο συγκεκριμένοι και εντελώς περιορισμένοι ανάδοχοι.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κος Υπουργός:

Γιατί η Κυβέρνηση καθυστέρησε τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, με προφανείς τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η καθυστέρηση στις διεθνείς σχέσεις και υποχρεώσεις τις χώρας;

Γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει την έγχρωμη φωτογραφία σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος κι επιβαρύνοντας οικονομικά, αδικαιολόγητα, τους Έλληνες πολίτες χωρίς να προσθέτει το παραμικρό όφελος στο σκέλος της ασφάλειας;

Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει έναν καθόλα νόμιμο και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία διαγωνισμό, ο οποίος απευθυνόταν σε 25 υποψήφιους αναδόχους –προκειμένου να εξασφαλιστεί η χαμηλότερη δυνατή τιμή- και όχι μόνο σε ελάχιστους, όπως τώρα, περιορίζοντας το μεταξύ τους ανταγωνισμό σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος;

Οι Eρωτώντες Bουλευτές

Ιωάννης Ραγκούσης

Θεόδωρος Δρίτσας

Όλγα Γεροβασίλη

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες

Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Πολύ περισσότερο από ταυτότητες θα είναι κάρτες του πολίτη, με ηλεκτρονική υπογραφή, που θα αρκεί για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται πραγματικότητα, η ταλαιπωρία μειώνεται, το ίδιο το δημόσιο, εξοικονομά σε χρόνο και χρήμα, από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περίπου 1 δις για να το επενδύσει πιο παραγωγικά.

Όμως δημοσιεύματα του Τύπου σε συνέχεια ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται αστήρικτα στους όρους του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε αφού ακυρώθηκε παλαιότερος του ΣΥΡΙΖΑ, επινοούν σκοπιμότητες και κατασκευάζουν σενάρια γύρω από το… χρώμα της φωτογραφίας –από ασπρόμαυρη γίνεται έγχρωμη-.

Σε αυτά τα ερωτήματα περί χρώματος, κόστους, διαφάνειας απαντούμε άμεσα, δημόσια, ξεκάθαρα.

1. Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2019;

Γιατί δεν περιελάμβανε ρητά, από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Άρα δεν μείωνε την γραφειοκρατία, δεν ελαχιστοποιούσε την ταλαιπωρία. Η ηλεκτρονική υπογραφή, η κάρτα του πολίτη είναι αναπτυξιακό μέτρο. Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Γιατί να μην το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται;

2. Ο πολίτης θα έχει περισσότερα έξοδα στο νέο διαγωνισμό για να βγάλει την ταυτότητα;

Όχι, ίσα ίσα το αντίθετο. Το μέγιστο κόστος θα είναι αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή 10 ευρώ. Συγκεκριμένα, το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού, το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

Άλλα, επιπλέον έξοδα αφορούν τη χρέωση που θα κάνουν οι φωτογράφοι οι οποίοι αποφασίσθηκε να έχουν ενεργό ρόλο στην έκδοση φωτογραφίας από τον προηγούμενο διαγωνισμό του 2019.

3. Η έγχρωμη φωτογραφία θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος στο διαγωνισμό;

Όχι καθόλου. Στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν η υποχρέωση του Αναδόχου να προσφέρει έγχρωμη φωτογραφία μετά την παρέλευση πενταετίας από την έναρξη του έργου. Άρα δεν αλλάζει τίποτε. Γιατί να έχουμε τώρα ασπρόμαυρη και σε 5 χρόνια να αλλάζουμε σε έγχρωμη. Υπάρχει λόγος αναμονής και διάθεση ταλαιπωρίας ;

4. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τον προηγούμενο διαγωνισμό;

Το κόστος παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό στα 515.000.000 Ευρώ για 15 έτη (10+5) . Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ)..

5. Οι υποψήφιοι θα είναι πολύ λιγότεροι λόγω της έγχρωμης φωτογραφίας; Μήπως γίνεται «φωτογραφικός» ο διαγωνισμός ;

Καθόλου. Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες. Ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Πιο αναλυτικά: Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι Προμηθευτές. Γι’ αυτό είχε επιτραπεί και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον παρόντα διαγωνισμό. Εξάλλου και το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά …μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος. Θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εξηγήσεις.

6. Γνωμοδότησε αρνητικά το ΣτΕ για την ψηφιακή διακυβέρνηση; Άρα πάει να γίνει ένας παράνομος διαγωνισμός;

Όχι βέβαια. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί. Η Κυβέρνηση συμμορφώθηκε πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί – συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή τώρα όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο!. Γιατί να πάει στις καλένδες, όπως προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ;

7. Είναι από άποψη ασφαλείας πιο αδύναμη η έγχρωμη φωτογραφία από την ασπρόμαυρη;

Ασφαλώς όχι. Ή ασφάλεια είναι ακριβώς η ίδια. Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα δυνατά σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας. Χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ασφαλείας έχουν ρητά αποκλειστεί ανασφαλείς λύσεις έγχρωμης φωτογραφίας (πχ θερμομεταφορά – thermal transfer, εξάχνωση μελάνης – dye sublimation, ηλεκτροφωτοαντιγραφική αναπαραγωγή – laser toner).

8. Θα είναι έτοιμη η Ελλάδα, λόγω της ματαίωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού να εκδώσει τις νέες ταυτότητες έγκαιρα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια της ΕΕ;

Απολύτως έτοιμη! Ρητά και κατηγορηματικά. Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α΄ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (MRZ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνική δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026. Οι χρόνοι είναι επαρκείς ώστε να έχουν εκδοθεί έγκαιρα ταυτότητες σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας αλλά και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα μας διευκολύνουν τόσο.

Συμπερασματικά: Ο προηγούμενος διαγωνισμός του 2019 ήταν πολλαπλά ατελής. Κυρίως ήταν χωρίς βιασύνη για την ανάπτυξη, χωρίς βιασύνη για την μείωση της γραφειοκρατίας. Όσοι δεν βιάστηκαν τότε για τον πολίτη, βιάζονται τώρα για έωλες κατηγορίες. Απαντούμε συγκεκριμένα και καθαρά γιατί εμείς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Βιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τσίπρας προειδοποιεί ότι ο Μητσοτάκης πουλά τη ΔΕΗ και θα πάρουν φωτιά οι λογαριασμοί

Αλέξης Χαρίτσης για ΔΕΗ: Η κυβέρνηση ξεπουλά τα θεμέλια της χώρας

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ – Αποκάλυψε προσωπική τους στιγμή

Οργή ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η πώληση της ΔΕΗ – Το έκρυψε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι καταγγελίες των γιατρών ΕΣΥ για την απόφαση της Ιατρικής Σχολής

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Παπαγάλος δάγκωσε τη Μέρκελ – Βάιραλ η στιγμή του πόνου
Η καγκελάριος Μέρκελ πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην εκλογική της περιφέρεια στα βορειοανατολικά - και...