Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια «μέτρα στήριξης» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Βρούτσης

Ποια «μέτρα στήριξης» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Βρούτσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πήραμε μέτρα στήριξης και για εργαζομένους και για επιχειρήσεις, για όλη την κοινωνία, τόνισε ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συνιστώντας ψυχραιμία, ώστε να κλείσει ο κύκλος κρίσης.

Εκτός από τις τρεις δέσμες μέτρων, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε μία τέταρτη τη Δευτέρα για την ανακούφιση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και υπογραμμίζοντας τη βασική προϋπόθεση να μην γίνει καμία απόλυση, ο υπ. Εργασίας ανακοίνωσε τα εξής:

Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες -στοιχεία αιτήσεων για μείωση έως 40% του επαγγελματικού μισθώματος και δήλωση εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή έως 31/03.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr ​για τους εργαζομένους, ώστε να συμπληρώσουν και οι εργαζόμενοι αίτηση τόσο για τη μείωση του μισθώματος, αλλά και για την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Από σήμερα υπάρχει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εμπλουτισμένη πλατφόρμα με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα μέτρα στήριξης.

Καλώ επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση να εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και να υποβάλουν νέο έντυπο ώστε να απολαύσουν το μέτρο μείωσης ενοικίων.

Από 6/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν στο σχετικό έντυπο που θα βρουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Επαναλαμβάνω ότι και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Όσον αφορά τη στήριξη των ειδικών επιστημόνων, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο μέσω προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Η πρώτη δόση 400 ευρώ εντός Απριλίου και τα υπόλοιπα έως τα τέλη Απριλίου.

Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και φυσικά απολύτως καθαρό, χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις

Όσον αφορά την αποζημίωση Μαΐου, εάν η κρίση συνεχισθεί, ο επιστημονικός κλάδος θα ενταχθεί στο καθεστώς των υπολοίπων εργαζομένων, ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Ασφαλιστικές εισφορές; Σήμερα θα εκδοθεί ΠΝΠ που θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου, και χρονική μετατόπιση των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά.

Για το δώρο Πάσχα, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι η καταβολή του είναι διασφαλισμένη για όλους τους εργαζομένους.

Αλλά για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, θα δοθεί η χρονική δυνατότητα καταβολής δώρου μέχρι το καλοκαίρι.

Το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό.

Τέλος, όσον αφορά τη στήριξη ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση δελτίου ανεργίας, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και προγράμματα για 100.000 ανέργους εντός του Μαΐου.

Άμεσα και συγκεκριμένα εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

Επίσης από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά.

Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά, διευκρίνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – Ποια επιδόματα αυξάνονται

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...