Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και της δημοκρατίας

Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και της δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη στρατηγική της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την εισηγητική του ομιλία στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με τους επικεφαλής όλων των θεσμών του ΣτΕ, με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Στο σημείο, όπως είπε, που πριν από 2.400 χρόνια έλαβε χώρα μία άλλη πανδημία που αποτελεί ιστορικό παράδειγμα για το πως μία υγειονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τη δημοκρατία.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι μεγάλες προκλήσεις, όπως η υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, ζητούν και κοινές απαντήσεις και ο καλύτερος τόπος για να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της Προεδρίας που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας και η αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Η υγειονομική κρίση δεν αποτέλεσε μόνο απειλή για την ανθρώπινη ζωή, αλλά αποτέλεσε και απειλή για τη δημοκρατία μας», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν και επέφεραν σημαντικούς περιορισμούς επί συγκεκριμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να είναι προσωρινά, αναλογικά και βάσει επιστημονικών δεδομένων που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητά τους.

«Η δημόσια υγεία και η δημοκρατία βρίσκονται τόσο σε μια ξεχωριστή θέση στην πυραμίδα αξιών μας όσο και στη μακρόχρονη ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική και νομική μας παράδοση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τον πυρήνα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την πολύτιμη ασπίδα που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εδώ και 70 χρόνια και είναι αυτές οι αξίες και οι αρχές που μας οδηγούν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Αλλά η προσοχή, όπως υπογράμμισε, πρέπει να δοθεί στις ευρύτερες κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση μιας σειράς Αρχών που θα αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπό τη μορφή μίας «Διακήρυξης της Αθήνας», κατά την επικείμενη 130ή Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020.

«Αυτές οι αρχές θα αποτελέσουν τον Χάρτη για όλους μας: τους πολίτες, τους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις.

«Μια Διακήρυξη η οποία θα ανοίξει μια νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βαρβιτσιώτης, κλείνοντας και επισημαίνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα παραχθεί ένα τέτοιο κείμενο, θέτοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Οργή ΥΠΕΞ για την απόφαση φυλάκισης Μπελέρη: «Επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...