Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέτσας: Πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων

Πέτσας: Πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Στέλιος Πέτσας, Τουρκία,

Για την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας «έντονης κινητικότητας σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος» έκανε λόγο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της στην ευρύτερη γειτονιά, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων «που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις πρόσφατες επαφές του στη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ συζήτησε εκτενώς για την τουρκική δραστηριότητα «που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ειδικότερα για «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας».

Όπως και για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη» και την «απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». ​

Επιπλέον, επαναβεβαιώθηκε η κοινή πεποίθηση Ελλάδας-Ισραήλ για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο, τονίζοντας πως ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι δύο χώρες να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους.

Απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει για τα νησιά μας ότι έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

»Είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και άλλες μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Όπως συμπλήρωσε, «εμείς, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, προχωρούμε για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από κει και πέρα, «εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειές της, ώστε να αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ως εταίρος σταθερός, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, και είμαστε έτοιμοι να τον συνδράμουμε και όχι κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα fora.

«Αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας και είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια» τόνισε.

«Σε αυτή τη φάση αναδεικνύουμε όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας.

»Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...