Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

19 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια πήρε ο Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό

19 δισ. επιδοτήσεις και 12,5 δισ. δάνεια πήρε ο Μητσοτάκης για τον κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης.

«Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς πετύχαμε σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία.

»Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει την βοή των επικείμενων γεγονότων, η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε.

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει:

«Καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα «έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα».

«Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες» είπε.

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε παρατήρησε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ.

«Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες.

»Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι -παρά τη μείωσή του- «πετύχαμε δύο πράγματα: πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει τα χρήματα αυτά «με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

«Θα εργαστούμε με ευθύνη και σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα.

»Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας:

«Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. με τη μορφή δανείων διευκρινίζοντας πως «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο» και άρα «καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές» ανέφερε.

Εν όψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων.

«Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την Τουρκία απάντησε πως το θέμα τέθηκε στην αρχή της Συνόδου και εκτίμησε πως θα υπάρξει σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είπε ακόμη πως συμφωνήθηκε «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία» διότι, όπως σημείωσε, «η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης

Μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter: «Συμφωνία» έγραψε.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μία και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι τα χρήματα που θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθουν σε 390 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες.

Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δείχνει ότι οι 27 χώρες-μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση…

»Αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα.

»Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους.

»Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον» ανέφερε.

«Ιστορική μέρα για την Ευρώπη»

Στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου.

Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.

Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για «την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα» εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», ανέφερε ο Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία. Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», ανέφερε η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...