Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλείνουν τους Θεσσαλονικείς «μέσα» – Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός – Τι λένε Κικίλιας-Ζέρβας

Κλείνουν τους Θεσσαλονικείς «μέσα» – Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός – Τι λένε Κικίλιας-Ζέρβας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου η ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, η έκρηξη στον αριθμό των μολύνσεων και η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι δομές Υγείας φέρνουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης νέων, πιο αυστηρών μέτρων.

Κάτι που κατέστησε σαφές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που επισκέπτεται την συμπρωτεύουσα, και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πόλη η οποία, όπως όλα δείχνουν βρίσκεται μια ανάσα από το lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown, και η προαναγγελία λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας ακόμη και από τις 8 το βράδυ και απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού.

Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στην Θεσσαλονίκη, καθώς την Κυριακή καταγράφηκαν 449 νέα, το Σάββατο 839 (αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας) και την Παρασκευή 530.

Την ίδια ώρα χτυπά καμπανάκι κινδύνου η πληρότητα του συστήματος Υγείας, η οποία σε νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ φτάνει το απόλυτο.

«Θα εισηγηθώ τη λήψη νέων μέτρων»

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Κικίλιας έφτασε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου μετείχε σε σύσκεψη στο ΑΧΕΠΑ, με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη και την υπεύθυνη του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα στηρίξει να νοσοκομεία και το προσωπικό τους καθώς και το Εθνικό Σύστημα, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε κάποιους λίγους που, όπως τόνισε, «διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων».

«Κάποιοι δεν άκουσαν τα καμπανάκια κινδύνου»

«Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς, επαναλαμβάνω όμως, κάποιοι δεν άκουσαν.

»Είμαστε υποχρεωμένοι, αυτή τη στιγμή, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία.

»Γι αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορωνοϊός», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κικίλιας λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 έθεσε χτες σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στην πόλη.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο Παπανικολάου και 5 κλίνες στο νοσοκομείο Χαλκιδικής.

Οδεύει προς lockdown η Θεσσαλονίκη

Την εκτίμηση ότι δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, προαναγγέλλοντας τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας ακόμη και από τις 8 το βράδυ και απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό.

»Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα.

»Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό.

»Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Σημείο καμπής η εφαρμογή των μέτρων από αύριο

Με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να τείνει να βγει εκτός ελέγχου, τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, «η ελπίδα μας είναι ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης και θα αρχίσουμε να βλέπουμε την όποια ευεργετική επίδραση θα έχουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί, πριν τα τελευταία.

»Δεν μπορούν να αποδώσουν σε μία εβδομάδα.

»Δεν προλαβαίνει η ευνοϊκή επίδραση των μέτρων να φανεί στην επιδημία με βάση το χρόνο επώασης του ιού.

»Δεν πρέπει να απογοητευτούμε με όσα θα δούμε αυτή τη βδομάδα.

»Σημασία έχει να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης που υπήρχε», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Έκκληση στους Θεσσαλονικείς για τήρηση των μέτρων

Παράλληλα αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι παντού.

«Το επόμενο επίπεδο μέτρων θα είναι ένα γενικευμένο lockdown στη Θεσσαλονίκη.

»Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλες συνέπειες, οικονομικές και ψυχολογικές.

»Καλό θα ήταν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κοζάνη: «Μαϊμού» αστυνομικός έκλεψε 225.000 ευρώ από ηλικιωμένη, με τη γνωστή μέθοδο του «τροχαίου»

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Ληστεία με σπρέι πιπεριού σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

24χρονος Αλβανός στην Πέλλα καταδικάστηκε για βιασμό ανηλίκου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...