Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Ισχυρό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για την ελληνική αγορά ενέργειας

Πάιατ: Ισχυρό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για την ελληνική αγορά ενέργειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συνεργασία Ελλάδας Ηνωμένων πολιτειών θα γίνει πιο ισχυρή, πρόθεση του προέδρου Μπάιντεν είναι να εμβαθύνει τη στρατηγική αυτή σχέση, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ιστότοπου capital.gr η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση που είχε με την διευθύντρια σύνταξης του μέσου, Μαρίση Μπαλιούση στο πλαίσιο του συνεδρίου Energy Dialogues.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια ενεργειακής προμήθειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι έργα όπως ο αγωγός TAP, o IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός Ελλάδας Β. Μακεδονίας, αποτελούν σημαντικά έργα υποδομής που μειώνουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου.

Στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν όρια, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ως ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, ανοίγονται σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην πράσινη ενέργεια, κάτι που ο ίδιος έχει συζητήσει με τον αρμόδιο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα.

Ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι υπάρχει απτό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Quantum Energy, η Fortress, η Everesco και η GE, οι οποίες θέλουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους αλλά και την τεχνογνωσία τους στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την επένδυση της Quantum για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 400MW στη Β. Ελλάδα που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανέφερε, προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε τεχνολογικό επίπεδο μεταξύ ινστιτούτων των δύο χωρών.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει όχι μόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλά και για νέες τεχνολογίες όπως τα έξυπνα δίκτυα και η αποθήκευση ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά ενέργειας, είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως μεγάλο εισαγωγέα ενέργειας.

Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και είναι σημαντικό ότι δε θα είναι μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το LNG, που θα εισάγεται και θα μεταφέρεται με νέες υποδομές όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα επαναβεβαιώσει τις κλιματικές της δεσμεύσεις.

Θα δείτε τις ΗΠΑ να επανατοποθετούνται δυναμικά στα κλιματικά θέματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο, ο ίδιος υπογράμμισε την αμερικανική δέσμευση στην συνεργασία 3 συν 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) και την υποστήριξη σε διαδικασίες όπως το East Med Gas Forum.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανοιχτή αρχιτεκτονική των συνεργασιών αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε οι διαδικασίες αυτές να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας.

Θα δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες και ελπίζω να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα για την Τουρκία, πρόσθεσε.

Τέλος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, σημείωσε πάντως ότι υπάρχει ακόμη το σοκ των επιπτώσεων από την πανδημία.

Καθώς θα βγαίνουμε από την κρίση οι εταιρείες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...