Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απαντά το ΕΛΙΑΜΕΠ για τις συμβουλές στους Τούρκους

Τι απαντά το ΕΛΙΑΜΕΠ για τις συμβουλές στους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν απαντά στην ουσία της αποκάλυψης του τουρκικού τηλεγραφήματος από τα WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο ο Θάνος Ντόκος το 2010 έστειλε στην Τουρκική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες έκθεση με συμβουλές, επέλεξε να απαντήσει σε ελληνική ιστοσελίδα που γράφει περί «διαρροής εμπιστευτικής έκθεσης» προς την τουρκική πρεσβεία των Βρυξελλών, τον Μάιο 2010, μέσω του προσωπικού mail του τότε επικεφαλής του και σημερινού Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου. Ωστόσο, οφείλουν να δώσουν πειστικότερες εξηγήσεις για την αναφορά στο τουρκικό τηλεγράφημα -που κατέληξε στον Μπεράτ Αλμπαϊράκ με συνημμένη την έκθεση- ότι, ο Θάνος Ντόκος ήταν ο αποστολέας.

Η έκθεση με τίτλο «Το δόγμα του Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική» γράφτηκε από τον Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννη Γρηγοριάδη και αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε σχέση με το γνωστό «δόγμα Νταβούτογλου» περί στρατηγικού βάθους.

Το mail κατέληξε από την Τουρκική Πρεσβεία και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, η κοινοποίηση της έκθεσης έγινε πριν δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΕΛΙΑΜΕΠ: Επρόκειτο για κείμενο κοινής λήψης – Καμία συνομωσία

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) με ανακοίνωσή του υποστηρίζει τα ακόλουθα:

«Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ.

»Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

»Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.

»Η εν λόγω “απόρρητη έκθεση” στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010.

»Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

»Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει.

»Καμία “απόρρητη έκθεση” λοιπόν, καμία “διαρροή” και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειώσουμε ότι ως TRIBUNE, αν και δεν κάναμε καμία αναφορά σε «απόρρητη έκθεση» και «διαρροή» στη δική μας ανάρτηση για το θέμα, αυτά τα έγραψε ακροδεξιά ιστοσελίδα στην οποία «απαντά» δίχως να κατονομάζει το ΕΛΙΑΜΕΠ, θεωρούμε ότι δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις. Συνεχίζει να υπάρχει θέμα διότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Θάνος Ντόκος έστειλε την έκθεση, η οποία πράγματι δεν είναι απόρρητη, δεν είναι εθνικό έγγραφο, είναι όμως συμβουλές ενός συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ στους Τούρκους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...