Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικοί «Patriot» θα προστατεύουν τη ιερή Γη του Προφήτη – Το μεγάλο «έργο» Δένδια

Ελληνικοί «Patriot» θα προστατεύουν τη ιερή Γη του Προφήτη – Το μεγάλο «έργο» Δένδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναπτύξει ελληνικούς «Patriot» στη Σαουδική Αραβία είναι ορθή και έχει επικριθεί πολύ «επιφανειακά». Το μήνυμα που στέλνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ότι οι «Patriot» των καλών Γιουνάν (Ελλήνων) υπερασπίζονται τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Δηλαδή, στην προστασία των ιερότερων μουσουλμανικών τόπων συμβάλλουν οι προαιώνιοι φίλοι Έλληνες και όχι ο «φαφλατάς» Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, θα επισκεφθούν την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef bin Falah Al Hajraf, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Faisal bin Farhan, και τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κ. Adel Al-Jubeir, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Επίσης, αναμένεται υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας για τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της άλλης χώρας.

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα law&Order, μεταφέρουν στις «βαλίτσες» τους και μια ελληνική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων, «Patriot».

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ότι, κατά την επίσκεψη η ελληνική και η σαουδαραβική πλευρά θα υπογράψουν «συμφωνία στάθμευσης ξένων δυνάμεων» στο έδαφος των δύο χωρών.

Ως γνωστόν, πρόσφατα στη Σούδα βρέθηκαν για εκπαίδευση με ελληνικές άλλες ξένες δυνάμεις μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας.

Η παρουσία σαουδαραβικών δυνάμεων στην Κρήτη, όπως και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Σαββοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το βασίλειο των Σαούντ θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και λειτουργία της συστοιχίας των «Patriot» από την Ελλάδα και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων -αμερικανικής κατασκευής- στην έκδοση «Pac3».

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι σήμερα φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό πόσοι σταθμοί εκτόξευσης θα δανειστούν στη Σαουδική Αραβία.

Εξωστρέφεια

Η Ελλάδα αποφάσισε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, σε μια αλλαγή στρατηγικής και επίδειξη μεγαλύτερης εξωστρέφειας στην αμυντική μας πολίτικη.

Η ενίσχυση της θέσης μας στη συμμαχία και η ελληνική υπερδραστηριότητα δεν αρέσει βεβαίως καθόλου στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συζήτηση στη Βουλή

Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλής του νομοσχεδίου για το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στη μεταφορά ελληνικών «Patriot» στο βασίλειο, είπε πως «πρόκειται για ένα αμυντικό όπλο που θα δώσουμε στη Σαουδική Αραβία».

Επεσήμανε σε εκείνη την τοποθέτησή του ότι η χώρα μας «δεν ασκεί και δεν άσκησε ποτέ επιθετική πολιτική».

Οι αμερικανικής κατασκευής «Patriot» είναι από τους πλέον σύγχρονους αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Πότε έκλεισε η συμφωνία

Η συμφωνία που προετοιμαζόταν επί μήνες, «έκλεισε» πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2020, στη συνάντηση στην Αθήνα του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει τότε:

«Οι διμερείς μας σχέσεις (σ.σ. με τη Σαουδική Αραβία) έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική.

»Και αυτό για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή».

Με τη μεταφορά των ελληνικών Patriot, ενός αμιγώς αμυντικού συστήματος, στη Σαουδική Αραβία, η Αθήνα φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις με το Ριάντ, όπως πράττει μεθοδικά και με το Αμπού Ντάμπι.

Ο συμβολισμός: Ελληνικοί «Patriot» προστατεύουν Μέκκα και Μεδίνα

Η απόφαση της Ελλάδας να αναπτύξει ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία είναι ορθή και έχει επικριθεί πολύ «επιφανειακά».

Το μήνυμα που στέλνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ότι οι «Patriot» των καλών Γιουνάν (Ελλήνων) υπερασπίζονται τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Δηλαδή, στην προστασία των ιερότερων μουσουλμανικών τόπων συμβάλλουν οι προαιώνιοι φίλοι Έλληνες και όχι ο «φαφλατάς» Ερντογάν.

Αυτό αντηχεί σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Οι δύο πρίγκιπες που φοβάται ο Ερντογάν

Ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, είναι ένας ηγέτης με δυτική παιδεία, που υπερασπίζεται τη θρησκευτική ελευθερία και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντιπάλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του νεο-οθωμανισμού.

Ο ίδιος βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του τουρκικού φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Τα Εμιράτα δεν περίμεναν την Ελλάδα για να αντιταχθούν στην τουρκική απειλή.

Χαρακτηριστικά, στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, ο Άνουαρ Γκαργκάς, υφυπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, δήλωνε πως ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται ποτέ να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας και πως οι αραβικές χώρες είναι ανάγκη να συνασπισθούν γύρω από τον «αραβικό άξονα» της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Την πρώτη τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Εμιράτα την έκανε πράξη ο Νίκος Δένδιας στα μέσα Νοεμβρίου 2019. Τα Εμιράτα είχε επισκεφθεί το 2016 και ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τότε που πήρε στα χέρια του τα ηνία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ο επίσης με δυτική παιδεία μεταρρυθμιστής πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, η χώρα του έπαψε να ανέχεται τους ισλαμιστές και αφοσιώθηκε στην καταπολέμηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τον Μάρτιο 2018, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο Κάιρο, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ φέρεται να δήλωσε:

«Το σύγχρονο τρίγωνο του κακού αποτελείται από το Ιράν, την Τουρκία και τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες», κατηγορώντας την Άγκυρα ότι προσπαθεί να επανιδρύσει το Χαλιφάτο, που χάθηκε πριν περίπου έναν αιώνα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αργότερα οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν.

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί συχνά τους δύο πρίγκιπες διαδόχους Μοχάμεντ, της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, ότι βρίσκονται πίσω από το σχέδιο ασφυξίας της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Η Σχολή Ευελπίδων στις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Ιωάννης Κεφαλογιάννης: «Ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί τη θητεία του χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο»

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...