Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης διαλύει στο πέρασμά του κάθε δικαίωμα και μετά κατηγορεί τους πολίτες που αντιδρούν

Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης διαλύει στο πέρασμά του κάθε δικαίωμα και μετά κατηγορεί τους πολίτες που αντιδρούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο θέμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας, τονίζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «RealNews» και συμπληρώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλύει στο πέρασμά του κάθε δικαίωμα και μετά κατηγορεί τους πολίτες που αντιδρούν.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου:

Είστε βέβαιος ότι το άνοιγμα της εστίασης, μετά και από δική σας παρότρυνση, δε θα πυροδοτήσει τα κρούσματα;

Αυτό που έχει πυροδοτήσει την έκρηξη της πανδημίας είναι η κυβερνητική αδιαφορία για τον έλεγχο της διασποράς στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία που άνοιξαν διαδοχικά χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για μαθητές και καθηγητές.

Η συνολική εξάλλου κακή πορεία της πανδημίας, οι 10.000 θάνατοι με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας από COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι συνέπεια της επιλογής της κυβέρνησης να αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του, χωρίς ενίσχυση των ΜΕΘ, χωρίς αύξηση του προσωπικού, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό για μια τόσο σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που επέλεξε να μην εμπλέξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας στη μάχη κατά της COVID-19 με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να έχει μετατραπεί σε σύστημα της μίας νόσου ώστε να δημιουργούνται ροές πελατείας στον ιδιωτικό τομέα της υγείας για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που χρήζουν περίθαλψης.

Πρόκειται για ωμό κυνισμό και στυγνό υπολογισμό σε βάρος της κοινωνίας.

Ειδικά δε για την εστίαση η επιστημονική εκτίμηση εδώ και καιρό είναι ότι το άνοιγμά της σε εξωτερικούς χώρους όχι μόνο δε θα επιδεινώσει αλλά θα αποσυμφορήσει την κατάσταση καθώς είναι η καθολική απαγόρευση και η μη ρύθμιση που πολλές φορές τροφοδοτούν την παραβατικότητα και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Γιατί κατηγορήσατε τον πρωθυπουργό ότι ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, επειδή τους παρότρυνε να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς;

Μας αδικείτε. Κατηγορήσαμε τον πρωθυπουργό και ορθά για την κυνική δήλωση ότι όσοι πέθαναν φταίνε επειδή δεν εμβολιάστηκαν και όχι επειδή παροτρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη μη στήριξη του ΕΣΥ επέλεξε να κάνει μια πραγματικά ανατριχιαστική δήλωση.

Σε αυτή τη χώρα τελικά όλοι έχουν ευθύνες εκτός από τον ανέμελο κ. Μητσοτάκη ο οποίος δε φέρει καμία απολύτως: ούτε για τους 10.000 θανάτους, ούτε για το ΕΣΥ, ούτε για την οικονομική κρίση, ούτε για τον εκτροχιασμό της πανδημίας, ούτε για το όργιο αυθαιρεσιών των κρατικών οργάνων, ούτε για τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων, ούτε για την υπόθεση Λιγνάδη, για τίποτα απολύτως.

Ασκήσατε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής. Σκοπεύετε να κινήσετε διαδικασίες εναντίον είτε της επιτροπής είτε της κυβέρνησης;

Μα δεν είναι θέμα διαδικασιών. Είναι θέμα αρχής, θέμα διαφάνειας, ισότητας και δημοκρατίας και αφορά πρώτα και κύρια τα κυβερνητικά και διοικητικά στελέχη που καλύπτει το ακαταδίωκτο σε μια πρωτοφανή κίνηση αποφυγής ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.

Δεν είναι όμως μόνο το ακαταδίωκτο. Είναι και η απαγόρευση κλήσης των μελών των τριών επιτροπών ως μαρτύρων σε σχετικές δίκες.

Μια προφανής προσπάθεια να συγκαλυφθούν δηλαδή οι αντιφάσεις, οι ολιγωρίες, οι επιλογές που αφορούν πρωτίστως -το ξαναλέω- την κυβέρνηση και την πολιτική και διοικητική ηγεσία.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αρνείται εδώ και μήνες να δώσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών στη δημοσιότητα: το θέμα είναι να μην αποκαλυφθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έδρασε και εξακολουθεί να δρα με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι την προστασία των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Πιστεύετε ότι με το σχέδιο για την οικονομία που παρουσιάσατε πρόσφατα θα κάνετε τα μεσαία στρώματα να σας εμπιστευτούν ξανά;

Το σχέδιο για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει αποτελεί έναν από τους άξονες ενός συνολικού προγράμματος για την επανεκκίνηση και ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Μαζί με τη στήριξη της εργασίας, την απόκρουση του άθλιου νομοσχεδίου Χατζηδάκη – Μητσοτάκη που καταργεί το οκτάωρο και απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας, το σχέδιο για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους από το βραχνά του ιδιωτικού χρέους, δημιουργεί τους προγραμματικούς όρους μιας μεγάλης και ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας: εργαζόμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που έχουν αυτή τη στιγμή κοινό συμφέρον να αντιστραφεί η πολιτική Μητσοτάκη που στηρίζει ελάχιστους μεγάλους και πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με δεδομένο ότι η πανδημία επιμένει, δεν σας ανησυχούν οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλείτε για τα εργασιακά;

Έχουμε καλέσει εδώ και αρκετό καιρό την κυβέρνηση όσο διαρκεί η πανδημία να αποφύγει να ανοίξει ζητήματα που πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις λόγω της ειδικής συνθήκης.

Όμως η κυβέρνηση έχει βρει ευκαιρία μέσα στην πανδημία να σαρώσει κάθε κεκτημένο του κόσμου της εργασίας, να καταργήσει κάθε συλλογικό δικαίωμα, να μειώσει μισθούς, να απαξιώσει την εργασία.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί χωρίς να συμβαίνει τίποτα δεν μπορεί η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις να παραμένουν σιωπηλές.

Είναι μια ωραιότατη δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη πάντως αυτή: εκείνος να συνεχίζει να διαλύει στο πέρασμά του κάθε δικαίωμα και κάθε κεκτημένο και μετά να κατηγορεί τους πολίτες που αντιδρούν.

Αλλά πλέον δε νομίζω ότι πείθει κανέναν εκτός από μερικούς φανατικούς της σκληρής δεξιάς.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις σας για την «εκκαθάριση μηχανισμών παραεξουσίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο θέμα των «αρμών της εξουσίας»;

Τις προηγούμενες μέρες παρακολουθήσατε για μια ακόμη φορά ένα χαρακτηριστικό τρόπο λειτουργίας της μονταζιέρας που έχει στήσει η ΝΔ σε συνεργασία με συγκεκριμένα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα. Ένα κανονικότατο στήσιμο.

Εσείς δηλαδή τι θα προτείνατε; Να αφήσουμε τους μηχανισμούς παραεξουσίας, διαφθοράς και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας που λειτουργούν στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους;

Καταλαβαίνω βέβαια την αγωνία της Νέας Δημοκρατίας διότι αυτοί είναι μηχανισμοί που η ίδια έστησε και στους οποίους στηρίζεται, επομένως είναι εύλογο να αντιδρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, λοιπόν, θα επιμείνει στο θέμα της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται με αυτό.

Αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν εκλογές, μπορεί και θα είναι πρώτο κόμμα.

Η κυβέρνηση έχει μπει σε έναν κύκλο φθοράς, η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται, οι συνέπειες της αποτυχίας σε πανδημία και οικονομία συσσωρεύονται, η υπομονή εξαντλείται και ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει.

Το στοίχημα για μας είναι με τη μαχητική κοινωνική και προγραμματική αντιπολίτευση και τη ριζοσπαστική μας πρόταση να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια σε αίτημα για την πολιτική αλλαγή, να δημιουργήσουμε την αναγκαία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία υπέρ μιας προοδευτικής και αριστερής διακυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αίσθημα ευγνωμοσύνης

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...