ΑφγανιστάνΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚύπροςΛιβύηΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμφιετζόγλου: Το ΕΛΙΑΜΕΠ «συγκλίνει με τις τουρκικές αξιώσεις»

Εμφιετζόγλου: Το ΕΛΙΑΜΕΠ «συγκλίνει με τις τουρκικές αξιώσεις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην καταγγελία ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής) «συγκλίνει με τις τουρκικές αξιώσεις», προχωρά με άρθρο του ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος και Ιδρυτής του Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής και ιδρυτής του Σωματείου «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ», για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Λυπάμαι που διαπιστώνω για πολλοστή φορά ότι οι θέσεις του κ. Τσούκαλη και ευρύτερα του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι εθνικά επικίνδυνες, διότι υπονομεύουν ύπουλα το ηθικό του ελληνικού λαού, δημιουργώντας αμφιβολίες.

»Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μορφή ψυχολογικού πολέμου κατά της Ελλάδας, με σκοπό να γίνουν πιο εύκολα δεκτές οδυνηρές εθνικές υποχωρήσεις. Φτάνουν πια, όμως», αναφέρει.

Η διαπίστωση του κ. Εμφιετζόγλου έχει να κάνει, όπως λέει, με μια «γενική αντίληψη συμβιβαστικής πολιτικής με την Τουρκία, παρά τα τόσα παθήματα που δεν είχαν γίνει μαθήματα».

Τους τόνισε, όπως επισημαίνει, πως «διαφωνώ, ότι η υποχώρηση στις τουρκικές διεκδικήσεις σε ουδέν ωφελεί, παρά σε έγερση νέων απαιτήσεων και πιθανώς νέων ελληνικών υποχωρήσεων.

»Επί έτη παρακολουθούσα το έργο και τις ημέρες του ΕΛΙΑΜΕΠ, διαφωνώντας με τις απόψεις του, αλλά και μένοντας έκπληκτος με την αποδοχή που χαίρεται από μεγάλο τμήμα του πολιτικού συστήματος, του επιχειρηματικού κόσμου και των δημοσιογράφων.

Το 10% των εσόδων του προέρχεται από ξένες πρεσβείες

Επί κυβερνήσεων Σημίτη, μάλιστα, οι απόψεις ΕΛΙΑΜΕΠ – Σημίτη ήταν παρόμοιες, αν όχι και ταυτόσημες.

Στο αρχικό του στάδιο, το ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτείτο κυρίως από το ελληνικό δημόσιο.

Πλέον, όμως, χρηματοδοτείται, ως επί το πλείστον, από ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ή αν πρόκειται για απευθείας χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περίπου το 10% των εσόδων του προέρχεται από ξένες πρεσβείες (μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Βρετανίας και τις Ισπανίας)», σημειώνει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Εμφιετζόγλου:

Το ΕΛΙΑΜΕΠ –Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής– ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό όπως υποδηλώνει ο τίτλος του την «μελέτη και τον διάλογο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας».

Αργότερα, το 1993 μετονομάσθηκε σε Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Ήτοι μετετράπη από Ελληνικό Ίδρυμα σε Ίδρυμα κατά βάση Ευρωπαϊκό. Όλως περιέργως όμως, διατήρησε τον πρότερο τίτλο του!

Στα πρώτα του βήματα εθεώρησα θετική την δραστηριότητα του ΕΛΙΑΜΕΠ και χρηματοδότησα μάλιστα μία εκδήλωσή του.

Επαίνεσα επίσης τις θέσεις του για το Κοσσυφοπέδιο και σε συνάντηση με τον Αμερικάνο Πρέσβη και τον κο Βερέμη ετόνισα ότι συμφωνώ με τις απόψεις του και συνέστησα στον Πρέσβη να τις προσέξει ιδιαίτερα.

Αργότερα σε συνάντηση στα Γραφεία της Εταιρείας μου, με τους κους Βερέμη και Κουλουμπή, εζητήθη η συνδρομή μου προς την εύρεση ή παραχώρηση χώρων για τη στέγαση των γραφείων του Ιδρύματος.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και ιδιαίτερα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διαπίστωσα μία γενική αντίληψη συμβιβαστικής πολιτικής με την Τουρκία, παρά τα τόσα παθήματα που δεν είχαν γίνει μαθήματα.

Τους ετόνισα ότι διαφωνώ, ότι η υποχώρηση στους Τούρκους σε ουδέν ωφελεί, παρά σε έγερση νέων απαιτήσεων και πιθανώς νέων υποχωρήσεων.

Επί έτη παρακολουθούσα το έργο και τις ημέρες του ΕΛΙΑΜΕΠ, διαφωνώντας με τις απόψεις του αλλά και εντυπωσιαζόμενος από την αποδοχή του από σημαντικό τμήμα των Πολιτικών, των Επιχειρηματιών και Δημοσιογράφων.

Επί Σημίτη μάλιστα, οι απόψεις «ΕΛΙΑΜΕΠ – Σημίτη» ήταν σχεδόν παρόμοιες, αν όχι ταυτόσημες.

Στο αρχικό του στάδιο, το ΕΛΙΑΜΕΠ εχρηματοδοτούντο από το Ελληνικό Δημόσιο, τώρα πλέον κυρίως από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για Ελληνικά Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ή άλλα, απευθείας από την Ε.Ε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περίπου το 10% των εσόδων του προέρχεται από Πρεσβείες (μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Αγγλίας και τις Ισπανίας).

Και γεννάται το εύλογο ερώτημα: Εάν χρηματοδοτείσαι από μια Πρεσβεία, μπορεί να είσαι τελείως αμερόληπτος με την χώρα που εκπροσωπεί, ή μήπως έστω και υποσυνείδητα επηρεάζεσαι και τουλάχιστον μειώνεις την ένταση κάποιας καταγγελίας;

Ομοίως, ερωτήματα δημιουργεί η συνεργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ με το Τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilgi.

Υπό κανονικές συνθήκες, μία τέτοια συνεργασία θα ήταν απολύτως φυσιολογική, με τις Τουρκικές συνθήκες όμως χωρεί αμφιβολία.

Χαρακτηριστικό των προσφάτων απόψεων του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα Ελληνοτουρκικά είναι το άρθρο του Προέδρου κου Τσούκαλη στα ΝΕΑ της 25.01.2021, με τίτλο «Ναρκοπέδιο», όπου θέτει με πλάγιο τρόπο το ερώτημα «Δώδεκα μίλια στο Αιγαίο και πόλεμος;» Τί διαφέρει το εν λόγω ερώτημα από το Τουρκικό casus belli;

Ήτοι κε Τσούκαλη μας λέτε να υποχωρήσουμε στους τουρκικούς εκβιασμούς; Και πόσα μίλια να τους … παραχωρήσουμε; 3,4 ή μήπως να παραμείνουμε στα 6 και να μειώσουμε και τον εναέριό μας χώρο από 10 στα 6;

Και μετά αν οι «φίλοι Τούρκοι» απαιτήσουν αποστρατικοποίηση των νησιών μας του Ανατολικού Μετώπου, τί θα μας πείτε, «αποστρατικοποίηση και – ή – πόλεμος;».

Μας λέτε, με έμμεσο υποτιμητικό ύφος, να μην ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα κάτω από τον ψυχολογικό φόβο του πολέμου;

Αλλά δεν θα αφήσω το «Τουρκικό» σας επιχείρημα αναπάντητο. Και 12 ναυτικά μίλια και μή πόλεμο.

Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανές να τους νικήσουν, τότε δεν θα τολμήσουν ούτε πόλεμο, ούτε καν επακούμβηση.

Έτσι, θα λυθεί και η «Ελληνική Πατέντα» σας κε Τσούκαλη (10 ν.μ. στον αέρα – 6 ν.μ. στη θάλασσα). 12 παντού και …πάει η πατέντα!

Ισχυρίζεται ακόμη ο κος Τσούκαλης ότι αν επιμηκύνουμε τα χωρικά μας ύδατα παραβιάζουμε την ναυσιπλοΐα της γειτονικής χώρας.

Ακριβώς το τουρκικό επιχείρημα. Παρατηρούμε γενικά ότι οι θέσεις του Προέδρου και τα επιχειρήματα των Τούρκων συμπίπτουν και δυστυχώς πολλοί ξένοι αλλά και δικοί μας τα δέχονται και τα «καταπίνουν αμάσητα».

Ας δούμε όμως τον συνημμένο χάρτη (συν. 1), με τις δύο κύριες γραμμές ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, ήτοι την Δυτική από Ελλήσποντο προς Ιόνιο και την Ανατολική από Ελλήσποντο προς Ανατολική Μεσόγειο.

Η Δυτική διέρχεται από τα στενά Ευβοίας – Άνδρου, Κέας – Μακρονήσου και Κυθήρων – Ελάφονήσου, η δε Ανατολική μεταξύ Ψαρών – Χίου και Αμοργού – Κινάρου.

Οι αποστάσεις εμφαίνονται στον συνημμένο πίνακα (συν.2).

Όλες είναι μικρότερες των 12 ναυτικών μιλίων, ήτοι αποτελούν χωρικά ύδατα και με το σημερινό εύρος. Η απόσταση μάλιστα Κύθηρα – Ελαφόνησος ανέρχεται σε μόλις 4,5 ν. μ.

Και ερωτώ τους Τούρκους αλλά και τον κο Τσούκαλη: Υπήρξε ποτέ πρόβλημα Ναυσιπλοΐας, εμπόδισε ή παρεμπόδισε ποτέ Ελληνική Κυβέρνηση τα διερχόμενα πλοία;

Αντιθέτως οι πάντα υποχωρητικές Ελληνικές Κυβερνήσεις ανέχθηκαν και δεν αντέδρασαν σε πλοία και υποβρύχια του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που διέρχονται χωρίς να τηρούν καν τις υποχρεώσεις «αβλαβούς διέλευσης».

Λοιπόν ποιο το επιχείρημα των Τούρκων που υιοθετεί ακρίτως ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ;

Ως επιχείρημα για να μην εξασκήσουμε το ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ σύμφωνα με το ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ και τον ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ της επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ.;

Όπως τώρα, έτσι ελεύθερα θα περνούν τα πλοία όταν τα επεκτείνουμε στα 12 ν.μ., διότι η χώρα μας πιστεύει και διατηρεί πάντα ελεύθερη την Ναυσιπλοΐα. Άλλοι την παραβιάζουν.

Άλλωστε και η Ρωσία που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελεύθερη Ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση με το κυριαρχικό μας δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.

Λυπούμαι για την απόλυτη σύγκλιση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τις Τουρκικές αξιώσεις.

Είναι όμως και Εθνικά επικίνδυνες, διότι υπονομεύουν ύπουλα το ηθικό του Ελληνικού Λαού, δημιουργώντας αμφιβολίες, ώστε να γίνουν πιο εύκολα δεκτές οδυνηρές υποχωρήσεις σε βάρος της Πατρίδας μας

Φτάνουν πιά οι χαμένες Πατρίδες.

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν φιλότουρκους μισθοφόρους τζιχαντιστές στη Β/Δ Συρία

Γεννηματά: Η τουρκική επιθετικότητα απαιτεί νέα εθνική στρατηγική – Όχι αμυντική και παθητική στάση

Ο Ερντογάν «δίνει πόνο» σε όσους τον ανέχονται: «Αγοράζω κι άλλους S-400»

Αναζητούν στη Σαντορίνη τη χαμένη Ατλαντίδα – Τα μυστηριώδη σκαλοπάτια στο βυθό

Ο Ελπιδοφόρος, η «οριζόντια διασύνδεση» και ο Περικλής Γιαννόπουλος

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Σαμαράς: Ο Μητσοτάκης έκανε τη ΝΔ «Ποτάμι» – Ενθουσιάστηκαν Βελόπουλος, Μισέλ και Κύρτσος
Αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό της ΝΔ όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί...