Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυβερνητικός ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ – Στη «γκιλοτίνα» ο Χρυσοχοΐδης

Κυβερνητικός ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ – Στη «γκιλοτίνα» ο Χρυσοχοΐδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό να έχει «φουντώσει» κυβερνητικά στελέχη και γαλάζιοι βουλευτές κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα. Η ονοματολογία δίνει και παίρνει και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι το πότε θα γίνουν οι αλλαγές, γράφει το Έθνος.

Αυτή τη φορά πάντως θα πρόκειται για ένα δομικό ανασχηματισμό, που θα έχει ως στόχο να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης.

Άλλωστε τη φετινή χρόνια έχουν ήδη γίνει δύο αλλαγές μικρής έκτασης στο κυβερνητικό σχήμα.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο έγινε ένας «μίνι» ανασχηματισμός με περιορισμένες αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (στις 11 Σεπτεμβρίου), έχοντας ήδη κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την Εύβοια, την Αττική και νομούς της Πελοποννήσου μπορεί να οδηγήσουν στην επίσπευση των αποφάσεων.

Με δεδομένο πως η κυβέρνηση έχει μιλήσει για λάθη που έγιναν, μένει να φανεί ποιες κινήσεις θα γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα «φώτα» το τελευταίο διάστημα είναι στραμμένο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κυρίως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συζήτηση φούντωσε ακόμα περισσότερα μετά από ερώτηση που έγινε στον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου για το αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμής και αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» ήταν η λακωνική απάντηση του Γιάννη Οικονόμου.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων, που είχαν προκαλέσει προβληματισμό.

Για παράδειγμα σε έρευνα που είχε κάνει η Alco για το Open στο ερώτημα ποια κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα σε θέματα εγκληματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ έκοβε πρώτος το νήμα.

Οικονομικά υπουργεία

Από εκεί και πέρα το εύρος του ανασχηματισμού εξαρτάται και από το αν θα γίνουν αλλαγές στα λεγόμενα οικονομικά υπουργεία.

Δηλαδή αν θα επιχειρηθεί να σταλεί μήνυμα αλλαγής σελίδας και στην οικονομική πολιτική, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα σε φοροελαφρύνσεις και σε επενδύσεις για την επόμενη ημέρα.

Πάντως οι οποίες συζητήσεις δεν αφορούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που θεωρείται αμετακίνητος.

Επίσης, σταθερός θεωρείται και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Μετακομίσεις στελεχών σε άλλα υπουργεία – Σενάρια για Κεραμέως, Κικίλια, Μενδώνη

Το πιθανότερο πάντως είναι οι αλλαγές να εστιάζουν στα υπουργείο με «κοινωνικό» πρόσημο, όπου αναμένεται να υπάρξουν καραμπόλες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη πρώτης γραμμή θα «μετακομίσουν» σε αλλά υπουργεία.

Τα σενάρια έχουν φουντώσει για το ενδεχόμενο να αναλάβουν νέα καθήκοντα η Νίκη Κεραμέως (υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για το Δικαιοσύνης), ο Βασίλης Κικίλιας (που αν υπάρξει αλλαγή στο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τα εκεί ή εναλλακτικά στο Τουρισμού) και ο Κώστας Τσιάρας.

«Θολό» παραμένει το τοπίο αναφορικά με το υπουργείου Πολιτισμού.

Πάντως το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ταυτόχρονη αλλαγή των Μ. Χρυσοχοΐδη και Λ. Μενδώνη, καθώς πρόκειται για δύο πρόσωπα που είχαν σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς το κέντρο.

Εκτός βέβαια αν υπάρξει νέες αφίξεις στο κυβερνητικό σχήμα, που θα στείλουν μηνύματα διεύρυνσης.

Οι αμετακίνητοι υπουργοί

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμένονται αλλαγές, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν για να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή.

Άλλωστε ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα σταθεροί αναμένεται να μείνουν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης στην κυβέρνηση θα παραμείνουν στελέχη με έντονο τεχνοκρατικό προφίλ όπως ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου (καθώς θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση).

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και στόχος είναι να υπάρξουν νέα πρόσωπα από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα στο κυβερνητικό σχήμα.

Το ποιοι θα .. ράψουν κουστούμια είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Πάντως βαρύτητα θα δοθεί σε στελέχη της νεότερης γενιάς, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί και η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΒ: Ζητούνται εργαζόμενοι στον ελληνικό τουρισμό- «Ποιος θα στρώσει τα κρεβάτια των επισκεπτών;»

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...