Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Τετάρτη μετά τη Ρουμανία ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη γειτονική της Μολδαβία. Η Μολδαβία είναι αδελφή χώρα της Ρουμανίας, οι Μολδαβοί είναι Ρουμάνοι.

Στους γλωσσολογικούς όρους τα Ρουμανικά και τα Μολδαβικά, η επίσημη γλώσσα της Μολδαβίας, είναι η ίδια γλώσσα, αν και τα «Μολδαβικά« έχουν επονομαστεί ξεχωριστή γλώσσα για πολιτικούς λόγους από την εποχή του Στάλιν. Η Ρουμανική-Μολδαβική γλώσσα προέρχεται από τη λαϊκή Λατινική.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε στο Κισινάου της Μολδαβίας το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας.

«Κατά την έναρξη της επίσκεψής μου στη Μολδαβία, επισκέφθηκα το ιστορικό κτίριο που στέγαζε το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου, το οποίο ανήκε στον Φιλικό Μιχάλη Κάτσικα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρόκειται για το παλαιότερο κτίσμα στην πόλη του Κισινάου.

Σύμφωνα με τα συμβόλαια που βρέθηκαν, κτίσθηκε το 1816 και ανήκε στον Φιλικό, ηπειρωτικής καταγωγής, Μιχάλη Γ. Κάτσικα.

Ο Κάτσικας είχε εγκατασταθεί στη Μολδοβλαχία το 1804 ήταν στρατιωτικός, υπηρετούσε ως λοχαγός του Ρωσικού Στρατού, και υπεύθυνος οικονομικού για την είσπραξη των τελωνειακών δασμών.

Στα δύο υπόγεια του σπιτιού δημιουργήθηκε η Μυστική Έδρα της «Ανώτατης Αρχής» και άναψε η φλόγα της εξέγερσης κατά του οθωμανικού ζυγού.

Ο Υψηλάντης και τα αδέλφια του είχαν φιλοξενηθεί στο σπίτι αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επέλεξε ως έδρα του αγώνα του το Κισινάου γιατί ήταν κοντά σε φίλους του Ρώσους Αξιωματικούς με τους οποίους συνδέθηκε ιδιαίτερα από τους πατριωτικούς πολέμους του Τσάρου ενάντια στο Ναπολέοντα το 1812.

Στο σπίτι Μιχάλη Γ. Κάτσικα είχαν αρχίσει να μυούνται στη Φιλική Εταιρεία τα μέλη του Ιερού Λόχου.

Εκεί μυούνταν τα νέα στελέχη, γίνονταν πολιτικές επαφές, συσκέψεις όπου μετείχε όλη η Υψηλή κοινωνία της Νότιας Ρωσίας αλλά κι επιφανείς Έλληνες: Ο Μαρασλής, ο Κατακάζης πολιτικός Κυβερνήτης του Κισινάου και γαμπρός του Αλ. Υψηλάντη, ο Μιχ. Σούτσος ηγεμόνας της Μολδαβίας, οι Πρίγκιπες Κατακουζηνοί, ο μεγάλος ποιητής και φιλέλληνας Αλ. Πούσκιν που είχε εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση και όταν ξέσπασε ο αγώνας κατά των Οθωμανών στο Μοριά, κρατούσε ημερολόγιο με γεγονότα της μεγάλης εξέγερσης.

Στο σπίτι αυτό προετοιμάσθηκε η Επανάσταση του 1821.

Για των τεκμηρίωση των παραπάνω αναζητήθηκαν ιστορικές λεπτομέρειες από τους Μολδαβούς ιστορικούς Ε. Ντοϊτσένκο και Ν. Ιόββα.

Το σπίτι-στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας εντοπίσθηκε από ερευνητική ομάδα συνεργατών του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, ο οποίος στη συνέχεια επέδειξε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Μολδαβίας -με προσωπικό ενδιαφέρον και του ίδιου του προέδρου της χώρας Βλ. Βορόνιν- να δεσμευθεί ότι το σπίτι θα περιέλθει σε ελληνικά χέρια προκειμένου να επισκευασθεί και να μετατραπεί σε μουσείο.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς που πραγματοποιήθηκε για μήνες και ανέδειξε το μυστικό του σπιτιού παρουσιάσθηκαν στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Δανιήλ Φιλιππίδη που έλαβε χώρα στα τέλη Ιουνίου του 2006 στη πρωτεύουσα της Μολδαβίας στο Κισινάου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Νίκος Δένδιας: Με εθνική ενότητα και υπευθυνότητα οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία μας

Νίκος Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...