Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρβιτσιώτης σε Ντιμιτρόφ και Οσμάνι: Πιστή και καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Βαρβιτσιώτης σε Ντιμιτρόφ και Οσμάνι: Πιστή και καλή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Για εμάς, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μία εθνική πολιτική την οποία υπηρετούμε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και θεωρούμε ότι τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της Ευρώπης πρέπει να είναι γρήγορα και αποφασιστικά» δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την Πέμπτη στα Σκόπια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός έθεσε στον ομόλογό του και το ζήτημα της πιστής και καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης στις δηλώσεις του, χαιρέτισε την αναθέρμανση της διευρυνσιακής διαδικασίας από τη διακήρυξη του Brdo στη Σλοβενία και είπε ότι «πρέπει να συγκληθεί άμεσα η πρώτη Διακυβερνητική με τις υποψήφιες χώρες, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με παράλληλη επιτάχυνση της διεύρυνσης τόσο προς τη Σερβία όσο και προς το Μαυροβούνιο».

Τόνισε ότι «η προσοχή στην περιοχή δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση» σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή προσοχή προς τη γειτονιά αυξάνεται: ήδη έχουν δεσμευτεί πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσουν δράσεις και μεταρρυθμίσεις στην περιοχή με στόχο την οικονομική σύγκλιση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του κ. Ντιμιτρόφ, εξέτασαν «τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σίγουρα εδράζονται και στην πιστή και καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» και μέσα από τη συνεργασία στον ευρωπαϊκό τομέα «νομίζω ότι μεταφέρει και στις Βρυξέλλες την αγωνία της γειτονιάς για περισσότερη Ευρώπη.

»Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Εμείς ζητάμε αυτό το σπίτι να διευρυνθεί, να αγκαλιάσει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ολοκληρώνοντας και τη γεωγραφική της ενοποίηση μέσα από την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά το τέλος των δηλώσεων, ακολούθησε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκε η διατήρηση του momentum αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πλήρους, συνεπούς και πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης της διμερούς μας συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, τη διαχείριση της πανδημίας, την παροχή τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά, αλλά και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, θα έχει συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...