Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χρυσουλάκης στο Παρίσι: Οι Έλληνες της Γαλλίας «μετέφεραν τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στο υπόδουλο Έθνος μας»

Χρυσουλάκης στο Παρίσι: Οι Έλληνες της Γαλλίας «μετέφεραν τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στο υπόδουλο Έθνος μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με στόχο την ενδυνάμωση και προώθηση των ελληνογαλλικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφτηκε το Παρίσι (18-21 Νοεμβρίου), όπου είχε σειρά επαφών με φορείς πολιτισμού και διακεκριμένους εκπροσώπους γαλλικών ακαδημαϊκών κύκλων.

Είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να συμμετάσχει σε Συμπόσιο της UNESCO και να συναντηθεί με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και της Εκκλησίας και να συζητήσει μαζί τους θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος της ελληνικής Διασποράς.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στο Συμπόσιο «Greece and Cultural Heritage» που συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο της 41ης Συνόδου της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO από το Ίδρυμα Μ.Β. Βαρδινογιάννη και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Audrey Azoulay και την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, που έλαβε χώρα ενώπιον πολυάριθμου ακροατηρίου στο «Σπίτι της Ελλάδας», παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, κ. Γ. Σιακκαλή, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Les Enfants du Lievre» του κ. Νικόλα Χριστοδούλου, Προέδρου της ΑΜΟΡΑ και διευθυντικού στελέχους στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας και της γαλλικής διανόησης.

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης, «η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει τη δημιουργικότητα των συμπατριωτών μας, Ελλήνων και Κυπρίων, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται και διαπρέπουν.

»Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους και προσβλέπουμε στη συνεχή συνεργασία μας».

Στο πλαίσιο ανάπτυξης επαφών με ακαδημαϊκούς κύκλους της Γαλλίας, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους καθηγητές της Σορβόννης που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου, κ. Oliviet Soutet, γλωσσολόγο και πρύτανη στο Τμήμα Φιλολογίας του Institut Catholique de Paris και κ. Denis Labouret, καθηγητή σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Νεοελληνικό Ινστιτούτο που υπάγεται στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, όπου παρακολούθησε μάθημα ελληνικής γλώσσας, συνομίλησε με Γάλλους φοιτητές του Τμήματος και ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, κ. Patrice Hammon.

Ο ελληνιστής καθηγητής μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές ξενάγησαν τον Γενικό Γραμματέα στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, στην οποία υπάρχουν πάνω από 38.000 σπάνια βιβλία εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, αναδεικνύοντας τη σημασία του ελληνικού στοιχείου και πολιτισμού στο κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Γαλλίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης απευθυνόμενος στο Γάλλο καθηγητή, σημείωσε ότι «είναι χαρά και τιμή του που συνομιλεί με έναν φιλέλληνα και συνέλληνα, καθόσον μετέχει της ελληνικής παιδείας και έχει θητεύσει στην Ελλάδα.

»Είναι πολύ ενθαρρυντικό και τιμητικό το γεγονός ότι σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, με το κύρος αιώνων, τη Σορβόννη, διδάσκονται σήμερα τα Ελληνικά, η αρχαία Ελληνική Γραμματεία, η Ιστορία και Αρχαιολογία, ο Ελληνικός Πολιτισμός της Αρχαιότητας, τα Νέα Ελληνικά και η σύγχρονη κουλτούρα της Ελλάδας».

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όχι μόνον παρέχονται στους φοιτητές του Τμήματος άριστη κατάρτιση και όλα τα εφόδια για μια λαμπρή σταδιοδρομία, αλλά τους εμπνέεται και η αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

»Είναι ένα απτό παράδειγμα, αλλά και μια απόδειξη της μακραίωνης φιλίας που συνδέει την Ελλάδα με τη Γαλλία και των άρρηκτων, αδιασάλευτων δεσμών μας».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, επίσης, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Παρίσι, κας Αγλαΐας Μπαλτά, το πρόσφατα ανακαινισμένο Ελληνικό Ίδρυμα της Πανεπιστημιούπολης Παρισίων, Fondation Hellénique, όπου από το 1932 φιλοξενούνται Έλληνες φοιτητές και ερευνητές που πραγματοποιούν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συνομίλησε με την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κα Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, τονίζοντας την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο brain gain των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, και μετέφερε την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας να δικτυώσει τους Έλληνες φοιτητές, όπου και αν βρίσκονται.

Παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Γαλλία, Αγλαΐας Μπαλτά, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με το ΔΣ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Daughters of Penelope Paris Phaetuse- Chapter 437» και πιο συγκεκριμένα με την Πρόεδρο Αλεξάνδρα Χρυσοστάλλη, την Αντιπρόεδρο Νίκη Καλογερά, τη Γραμματέα Κατερίνα Δεληκούρα και τα μέλη Μαρία Χιώτη και Κλέανθη Σακκά. «Είχαμε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας με ενημέρωσαν εκτενώς για το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό τους έργο, αλλά και τις μελλοντικές τους δράσεις στη Γαλλία. Από πλευράς μου τις διαβεβαίωσα ότι η Γενική Γραμματεία είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στο να ενώνει τους Έλληνες του εξωτερικού και να προάγει την ελληνογαλλική φιλία», έγραψε ο κ. Χρυσουλάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στo «Σπίτι της Ελλάδας», ο κ. Χρυσουλάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, της Οργάνωσης «Daughters of Penelope Paris» και της AHEPANS Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκε για τις δράσεις τους και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τους ανέπτυξε τις μελλοντικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και τη δικτύωση των Ελλήνων του εξωτερικού και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο να ενώνει τους Έλληνες του εξωτερικού και να προάγει την ελληνογαλλική φιλία.

Μιλώντας με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ο κ. Χρυσουλάκης, αναφερόμενος στους μακροχρόνιους δεσμούς της ελληνογαλλικής φιλίας, επισήμανε ότι «καθώς φέτος είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορεί να μη γίνει μνεία, στο πλαίσιο αυτό, αφενός στους Έλληνες λογίους και εμπόρους που μετέφεραν τα μηνύματα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στο υπόδουλο Έθνος μας.

»Αλλά και, αφετέρου, στους Γάλλους Φιλέλληνες: που είτε ως άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης υποστήριξαν με φλόγα τις ελληνικές θέσεις και τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

»Είτε ως ένθερμοι αγωνιστές ήλθαν στην Ελλάδα και τάχθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων, πολεμώντας, θυσιάζοντας τη ζωή τους ή μεταδίδοντας τη στρατιωτική τους εκπαίδευση. Τους είμαστε ευγνώμονες», κατέληξε.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε αναλυτικά και συζήτησε με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας για τις μελλοντικές δράσεις τους και τα ζητήματα που τους απασχολούν, προκειμένου η Γενική Γραμματεία να συμβάλλει ενεργά στην επίλυσή τους και να στηρίξει το έργο τους.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, προσέφερε στην Πρόεδρο, κα Σέτα Θεοδωρίδου, την εξαιρετική δίγλωσση έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς με Γαλλικά δελτία ειδήσεων για την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για ένα πόνημα που παρουσιάζει άγνωστες πλευρές και γεγονότα του Αγώνα που συλλέχθηκαν με μεράκι και αγάπη και φωτίζουν μοναδικά το έργο και τη δράση των Γάλλων Φιλελλήνων στην Ελλάδα κατά τα δύο πρώτα έτη της Επανάστασης.

Ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, κα Φωτεινή Κολλάρα, με την οποία συζήτησε όλα τα θέματα παροχής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα παιδιά των ομογενών και την προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητάς της.

Ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη στη Θεία Λειτουργία της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γαλλίας, κ. Δημήτριου, με τον οποίο είχε στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση, τον συνεχάρη για την πρόσφατη ενθρόνιση του και του ευχήθηκε μακροημέρευση και καλή επιτυχία στο ποιμαντικό έργο του.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι, «η Ορθόδοξη Εκκλησία, παρούσα σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες, είναι ο σταθερός και πολύτιμος εταίρος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπου υπάρχει Ελληνορθόδοξη παιδεία, όπου υπάρχουν συμπατριώτες μας σε ανάγκη.

»Συμπορευόμαστε μαζί, συνεργαζόμαστε και συμπράττουμε, ώστε οι Έλληνες της Γαλλίας να αισθάνονται την ασφάλεια και την αγκαλιά της Πατρίδας».

Οι συμπατριώτες μας στη Γαλλία «είναι φορείς και φάροι των ελληνικών αξιών, της θρησκείας, του πολιτισμού και της ιστορικής μας μνήμης.

»Κρατάνε ζωντανή τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας», αλλά ταυτόχρονα «εμπλουτίζουν με αυτά τη φίλη χώρα, τη Γαλλία, που τους φιλοξενεί.

»Συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των δεσμών φιλίας και αδελφοσύνης που μας συνδέουν από αιώνες στον ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα».

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, τέλος, την έκθεση «Paris-Athènes: Naissance de la Grèce moderne 1675 – 1919» στο Μουσείο του Λούβρου, την οποία εγκαινίασαν πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, και αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προβάλλει τη χώρα μας στη φίλη χώρα Γαλλία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με την Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, κα Μαρία Διαμαντοπούλου και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβη κ. Γεώργιο Πρεβελάκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση: Το 61% των Γάλλων θεωρεί τον Πούτιν απειλή για την ασφάλεια της χώρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...