Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Φαινόμενο της Μάνδρας – Η αλήθεια που η απέκρυψε η μαύρη προπαγάνδα

Το Φαινόμενο της Μάνδρας – Η αλήθεια που η απέκρυψε η μαύρη προπαγάνδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Μάνδρα επλήγη τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017, όταν τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών κατέκλυσαν την πόλη κατεβαίνοντας ορμητικά από το όρος Πατέρα, όπου από τη νύχτα είχε ξεκινήσει πολύ έντονη βροχόπτωση.

Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ανοίγει ο κύκλος απολογιών των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, με πρώτη που θα ανέβει στο βήμα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Για την τραγωδία στη Μάνδρα καλούνται να λογοδοτήσουν, πλην της κ. Δούρου, η τότε δήμαρχος Μάνδρας και οι τότε δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων αλλά και οι κατά τον επίμαχο χρόνο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Το φαινόμενο της Μάνδρας

Το φαινόμενο της Μάνδρας κατά τον καθηγητή κ. Λέκκα, τον κ. Λαγουβάρδο του Αστεροσκοπείου, τον κ. Διακάκη του ΕΚΠΑ, ήταν το εντονότερο της τελευταίας εικοσαετίας στον ελληνικό χώρο μέχρι εκείνη την ημέρα.

Έπεσαν πάνω από 250 χιλιοστά βροχής σε τρεις μόνο ώρες, όταν συγκριτικά στην πρόσφατη πλημμύρα «Μπάλλος» έπεσαν 130 χιλιοστά και μάλιστα σε πάνω από οκτώ ώρες.

Ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί

Όπως κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες αλλά και οι ειδικοί υδρολόγοι του ΤΕΕ, οποιοδήποτε τεχνικό έργο και να υπήρχε ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει το ακραίο αυτό φαινόμενο, αλλά ούτε και να το μετριάσει αισθητά ώστε να μπορούσε να πούμε ότι θα είχε θετικές συνέπειες για τους ευρισκόμενους εντός της πόλης.

Είναι αυτονόητο ότι για τους ευρισκόμενους εκτός της πόλης, δηλαδή στον δρόμο Ελευσίνας – Θήβας, κανένα έργο δεν είχε προγραμματιστεί, ούτε μπορούσε να υπάρξει εκτός της διαπλάτυνσης του δρόμου, το οποίο φυσικά δεν είναι αντιπλημμυρικό έργο.

Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πλημμύρας όπως με φωτογραφικό υλικό που ελήφθη με ντρόουν προκύπτει πλάτος ροής 3 με 85 μέτρων ενώ ακόμα κι εάν είχε ολοκληρωθεί το έργο η δυνατότητά του ήταν να παραλάβει πλάτος ροής 5 μέτρων.

Εξ άλλου δεν ήταν μόνο το τεράστιο πλάτος ροής αλλά και η παροχή που ήταν σχεδόν δεκαπλάσια από αυτή που μπορούσε το έργο να απορροφήσει, όπως και η ταχύτητα που ήταν τετραπλάσια από αυτήν που μπορούσε το έργο να αντέξει.

Επίσης είχαμε ένα πρωτόγνωρο τεράστιο όγκο φερτών υλικών που δείχνει ότι η σύσταση του ρευστού είχε αλλοιωθεί από υγρή σε στερεοπαροχή που σημαίνει ότι οποιοδήποτε έργο θα είχε φρακάρει άμεσα και θα ακυρωνόταν.

Η ημέρα που η κλιματική κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας

Το φαινόμενο της Μάδρας σηματοδοτεί την ημέρα που η κλιματική κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας, όπως κατέθεσε ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, έχει πει ότι ενώ το φαινόμενο «Μπάλλος» ήταν έντονο αλλά όχι ακραίο και ήταν εντός του εύρους σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων, το φαινόμενο της Μάνδρας ήταν ακραίο, απότοκο της κλιματικής κρίσης και εκτός του εύρους σχεδιασμού των έργων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Η Ρένα Δούρου τελεσίδικα αθώα για την πλημμύρα στη Μάνδρα

Τουρκία: Ο σεισμός έρχεται και θα ισοπεδώσει την Κωνσταντινούπολη

Ο Λέκκας επιμένει: «Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη»

Πυρκαγιά στο Μάτι: Την αθώωση της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...