Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών – Συνάντηση με «Ομόνοια»: «Αποκατάσταση εθνικής σύνταξης»

Ο Τσίπρας στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών – Συνάντηση με «Ομόνοια»: «Αποκατάσταση εθνικής σύνταξης»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη στήριξή του στο δίκαιο αίτημα της αποκατάστασης της εθνικής σύνταξης για την ελληνική εθνική μειονότητα υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-Ομόνοια (ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια), συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και την τομεάρχη Ομογένειας Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδικίες που έχει υποστεί η μειονότητα την περίοδο των μνημονιακών χρόνων», όταν το 2012 «περικόπηκε το δικαίωμα των υπερηλίκων ομογενών μας να έχουν εθνική σύνταξη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τώρα που η χώρα, χάρη τις προσπάθειές μας, δεν είναι υπό μνημονιακή επιτήρηση, υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των αδικιών» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση, «προς ενίσχυση του αιτήματός σας», καθώς όπως είπε «πέρα από ότι το θεωρούμε δίκαιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ειδικά σε μία δύσκολη εποχή να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική ομογένεια».

Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε το γεγονός ότι «το ζήτημα της εθνικής σύνταξης, που είναι και ζήτημα ισονομίας δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού», παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θεσμικό πλαίσιο η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας δηκτικά πως «το θέμα αυτό μάλλον το έφαγαν οι μέλισσες».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι τις αδικίες αυτές «επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κάποιες από αυτές και μέσα στα μνημόνια, με σκληρή μάχη θυμάμαι τότε με την τρόικα το 2016.

»Το 2019 μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε ψηφίσει την αποκατάσταση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.

»Έμενε όμως, και είχαμε δεσμευθεί για αυτό, το κομμάτι της εθνικής σύνταξης», ενώ συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς βλέπω ότι η τροπολογία που ψηφίσαμε το 2019 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, 2,5 χρόνια τώρα».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθύμισε ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προωθήθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τόσο το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, όσο και το περιουσιακό κατοχυρώθηκαν ως προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι «οι βορειοηπειρώτες και στην Αλβανία και στην Ελλάδα πρέπει να στηριχθούν, καθώς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού και θέλουμε να κάνουμε το παν ώστε να μπορέσει ο κόσμος να παραμείνει εκεί στις εστίες του».

Χαρακτήρισε δε κρίσιμο το ζωντανό κομμάτι αυτό του ελληνισμού «να είναι σε συνθήκες διαβίωσης ανεκτές, να μπορεί να επιβιώσει», διότι όπως είπε «αν δεν επιβιώσει θα ξεριζωθεί».

Τι είπαν οι Βορειοηπειρώτες

Από την πλευρά τους τα μέλη της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ευχαρίστησαν τον Αλέξη Τσίπρα για την έμπρακτη συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα.

Υπογράμμισαν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν ως εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι δύσκολη και δυστυχώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κυρίως λόγω των συγκυριών, όπως η πανδημία αλλά και από την στάση της αλβανικής κυβέρνησης.

Όπως σημείωσαν «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα διότι είναι στοίχημα, όχι μόνο για εμάς που είναι η ιδιαίτερη μας πατρίδα μας, είναι στοίχημα για όλο τον ελληνισμό η παραμονή μας στις πατρογονικές εστίες».

«Αναγνωρίζουμε την στήριξη και την συμπαράσταση που είχαμε στην διάρκεια της κυβέρνησης σας, όπως στο θέμα του ιδιοκτησιακού το οποίο αφορά όλες τις περιοχές που ζει ο ελληνισμός και ιδιαίτερα στη ευρύτερη παράκτια περιοχή της Χειμάρρας, όπου το πρόβλημα ακόμη και σήμερα είναι ίδιο αν όχι εντονότερο» επεσήμανε ο Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια.

Και αυτό γιατί όπως εξήγησε αμφισβητείται όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς με παράνομες αυθαίρετες αποφάσεις εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών που ως επί το πλείστον είναι ελληνικής καταγωγής.

Όσον αφορά το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, που είναι εξίσου σημαντικό όπως τόνισε, η Αλβανία αν και έχει επικυρώσει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, 4 χρόνια μετά έχουν εφαρμοστεί μόνο ελάχιστες ρυθμίσεις και φυσικά οι πιο ανώδυνες.

Δείτε την ανάρτηση της κας Τζάκρη στο Facebook

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...