Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης προωθεί τις ελληνικές σπουδές στις παρευξείνιες ιστορικές κοιτίδες των Ελλήνων

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης προωθεί τις ελληνικές σπουδές στις παρευξείνιες ιστορικές κοιτίδες των Ελλήνων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ουσιαστικά αποτελέσματα σε διπλωματικό επίπεδο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη στη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Στη Μολδαβία, ο Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκε στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στο Κισινάου, στο περιθώριο της οποίας είχε σύντομη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Veaceslav Dobinda, ενώ σε μια σημαντική εξέλιξη για την προώθηση των ελληνικών σπουδών στη χώρα, αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα και της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφίας Γραμματά, η ίδρυση και λειτουργία, από το επόμενο εξάμηνο, του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου.

Στη Ρουμανία, στην ιστορική για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό πόλη της Κωστάντζας, ο Γενικός Γραμματέας εγκαινίασε με επισημότητα το νέο Αμισθο Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία πλήθους Ομογενών και τοπικών Αρχών.

Παράλληλα, ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, όπου είχε συναντήσεις και συνεργασία με Ακαδημαϊκούς και φοιτητές.

Στο Κοινοβούλιο της χώρας, ο κ. Χρυσουλάκης είχε συνεργασία με τον Dragos Zisopol (Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο), βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας Τεχνικών Επιστημών (ASTR), Δρ. κ Mihai Mihăiță.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης με τον Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο, Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, στο γραφείο του στη Βουλή.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του, σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους φορέων της Ομογένειας, πολιτιστικούς συλλόγους και διδάσκοντες και μαθητές ελληνικών σχολείων, μεταφέροντος το ενδιαφέρον και τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση των δύο νέων Άμισθων Προξενείων στο Κισινάου και την Κωστάντζα είχε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.

Στο Κισινάου, ο Γενικός Γραμματέας στην προσφώνησή του κατά τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, Sergiu Cebotari, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της ελληνικής και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «η παρουσία του Άμισθου Προξενείου αποτελεί, μεταξύ άλλων, απτή απόδειξη ότι η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στην Ομογένεια της Μολδαβίας».

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Veaceslav Dobinda, ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Μολδαβίας, υπογραμμίζοντας έτσι το άριστο επίπεδο των ελληνο-μολδαβικών σχέσεων.

Παρέστησαν, επίσης, μέλη του διπλωματικού και του προξενικού σώματος, Έλληνες και Μολδαβοί επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής Κοινότητας.

Στη γόνιμη σύντομη συζήτηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Veaceslav Dobinda, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας.

Στη διάλεξη που έδωσε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην επικράτεια της σημερινής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στις γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται στις σχέσεις των δυο χωρών.

Σε συνέχεια σχετικών προτάσεων του Γενικού Γραμματέα και της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφίας Γραμματά, ελήφθη απόφαση από τις Πρυτανικές Αρχές για την ίδρυση και λειτουργία, από το επόμενο εξάμηνο, του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου στη Μολδαβία.

Η Ελληνική γλώσσα θα αποτελέσει προαιρετικό μάθημα του Πανεπιστημίου, ενώ φοιτητές, καθηγητές και στελέχη του Μολδαβικού Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Θα διατεθεί ειδική αίθουσα διδασκαλίας η οποία θα εξοπλιστεί με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με την ευγενική χορηγία από ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία και στη Μολδαβία.

Η αίθουσα θα είναι, επίσης, στη διάθεσή της Ελληνικής Κοινότητας στη Μολδαβία, για μαθήματα ελληνικών κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.

Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού», καθώς αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολούθησαν τη διάλεξη του κ. Χρυσουλάκη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κισινάου, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον.

Εξάλλου, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και εθνικής υπερηφάνειας, ο Γενικός Γραμματέας, μαζί με την Πρέσβη, Σοφία Γραμματά, επισκέφθηκε την Οικία Κάτσικα – ιστορική έδρα της Φιλικής Εταιρίας στο Κισινάου και τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος της Ελληνικής Κοινότητας.

Στο Κισινάου της Μολδαβίας ο Γιάννης Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελευθερία» και τον Πρόεδρο κ. Γιαννίεφ και επισκέφθηκε, μαζί με την Πρέσβη κα Γραμματά, την Οικία Κάτσικα – ιστορική έδρα της Φιλικής Εταιρίας στο Κισινάου.

Ο κ. Χρυσουλάκης είχε επίσης συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελευθερία» και τον Πρόεδρό του, κ. Γιαννίεφ.

Στην Κωστάντζα, σε μια σημαντική πρωτοβουλία για την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνο-Ρουμανικών σχέσεων, ο Γενικός Γραμματέας απευθυνόμενος στα επίσημα εγκαίνια του νέου Άμισθου Προξενείου της Ελλάδας προς τους Ομογενείς και τις παριστάμενες Αρχές της Ρουμανίας, τόνισε ότι «στο βηματισμό των άριστων σχέσεων με τη φίλη Ρουμανία, η Ελλάδα επανέρχεται στην Κωστάντζα, επιβεβαιώνοντας την παρουσία της σε μια ιστορική πόλη για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό».

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά, η οποία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Άμισθου Προξενείου και εγκατέστησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνστάντζα, Θεόδωρο Σκανδαλίδη, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Τόμιδος, κ. Θεοδόσιου, και παρουσία του βουλευτή της ελληνικής μειονότητας, Dragos-Gabriel Zisopol, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και μελών της ελληνικής Κοινότητας της περιοχής.

Το νέο άμισθο Προξενείο Κωστάντζας στεγάζεται σε ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της πόλης, η αποκατάσταση του οποίου πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική χορηγία.

Στο κτίριο πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν και τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Στο Βουκουρέστι, ο Γενικός Γραμματέας μίλησε σε ένα από τα παλαιότερα Κέντρα Νεοελληνικών Σπουδών στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, σε εκδήλωση προς τιμήν της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, Όλγας Κατσιαρδή-Hering, και του μεγάλου χορηγού του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Γεωργίου Γαλανάκη.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική παράδοση της ελληνόφωνης ανώτερης εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι, που ξεκίνησε από την Ηγεμονική Ακαδημία του Αγίου Σάββα, η οποία ιδρύθηκε το έτος 1688/1689, και όπου δίδαξαν σημαίνουσες προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους.

Ο κ. Χρυσουλάκης διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών θα σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου όσο και των ευρύτερων πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Κοσμήτορα της Σχολής Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Laura Sitaru, την Πρόεδρο του Τμήματος, Mianda Cioba και τον επικεφαλής του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών, Καθηγητή Tudor Dinu.

Ο Γενικός Γραμματέας είχε εποικοδομητική συνάντηση, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με τον Dragos Zisopol (Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο), Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, ο όποιος με την ιδιότητα του ως Πρόεδρου της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας, τον καλωσόρισε στο Κοινοβούλιο μαζί με την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Πρεσβείας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Δρ. Mihai Mihăiță, Πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας Τεχνικών Επιστημών (ASTR).

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ελληνική ομογένεια στη Ρουμανία, τη βελτίωση των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων και την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας καθώς και με την Ρουμανική Ακαδημία Τεχνικών Επιστημών.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε, επίσης, το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», όπου συναντήθηκε με διδάσκοντες, μέλη του ΔΣ Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητές.

Αφού τους συνεχάρη θερμά για το υψηλό επίπεδο ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, τους διαβεβαίωσε για τη στήριξη από πλευράς Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας των προσπαθειών για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Ρουμανία, ως ζήτημα μείζονος προτεραιότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν τίθενται ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη Μπελέρη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...