Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eλληνικό ΥΠΕΞ σε DW: Συνεχίζουμε να διεκδικούμε γερμανικές αποζημιώσεις

Eλληνικό ΥΠΕΞ σε DW: Συνεχίζουμε να διεκδικούμε γερμανικές αποζημιώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδας ως προς τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων, απαντά στην DW το ελληνικό ΥΠΕΞ με αφορμή δηλώσεις του Πολωνού υφυπΕξ περί Διεθνούς Διάσκεψης.

Η Βαρσοβία εντείνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο διεκδικώντας το ποσό των 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για πολεμικές αποζημιώσεις.

Κατά την πρόσφατή επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα ο Πολωνός υφυπ. Εξωτερικών και ειδικός εντεταλμένος για το ζήτημα αυτό Αρκάντιους Μουλάρτσικ πρότεινε, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, πέραν των διμερών συνομιλιών και τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή και άλλων άμεσα εμπλεκόμενων χωρών, όπως η Ελλάδα.

Η Πολωνία εδώ και καιρό φαίνεται, σύμφωνα με έγκυρες γερμανικές και πολωνικές πηγές, να επιχειρεί «διεθνοποίηση» του θέματος των αξιώσεών της έναντι της Γερμανίας για την εθνική καταστροφή που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να προτίθεται να παγώσει τη διεκδίκηση στο άμεσο μέλλον και ενόψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Ιδανικά, θα ήθελε να έχει την Ελλάδα με το μέρος της σε αυτή την προσπάθειά, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τι απαντά το ελληνικό υπ. Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις Μουλάρτσικ

Mετά από ερώτηση της Deutsche Welle προς την ελληνική πρεσβεία της Βαρσοβίας καθώς και το ελληνικό υπ. Εξωτερικών σχετικά με το κατά πόσον η Ελλάδα έχει λάβει εκ μέρους της Πολωνίας «πρόσκληση» για ενδεχόμενη συμμετοχή σε σχετική «Διεθνή Διάσκεψη» καθώς και αν βρίσκονται σε εξέλιξη «διμερείς διαπραγματεύσεις», η ελληνική πλευρά αντιδρά επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, χωρίς να απαντά ευθέως στα ερωτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντήσει πρόσφατα στη Βαρσοβία τον ομόλογό του από το υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS, Ζβίγκνιεφ Ράου.

Σύμφωνα με όσα απαντά στην DW το ελληνικό υπ. Εξωτερικών:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

»Η άποψη μας έχει αποτυπωθεί πολλές φορές.

»Πλέον πρόσφατα (5/10) ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του στη Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του, Zbigniew Rau σημείωσε ότι “για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό- και η επίλυσή του, που είναι πρωτίστως θέμα αρχής, νομίζω ότι θα είναι επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, καθώς και για την ίδια την ΕΕ”».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...