Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Εύα Καϊλή δηλώνει «αθώα» – Τι λέει η αδελφή της για την κούνια με τα λεφτά

Η Εύα Καϊλή δηλώνει «αθώα» – Τι λέει η αδελφή της για την κούνια με τα λεφτά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από τρεις ημέρες «αφωνίας» και… σιγής ασυρμάτου δόθηκε στη δημοσιότητα η θέση της ίδιας της Εύας Καϊλή για όσα την κατηγορούν αναφορικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση του Qatargate.

O δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα.

»Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ.

»Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν.

»Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα.

»Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κ. Μαγδαλένα Καϊλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον Αλέξανδρο Καϊλή, πατέρα της Εύα Καϊλή, διευκρίνισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές Αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα», αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

Στον ανακριτή την Τετάρτη

Η Εύα Καϊλή θα οδηγηθεί ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου φέρεται να αρνήθηκε να παραιτηθεί όταν σχετικό αίτημα της υπεβλήθη μέσω του δικηγόρου της.

Η κυρία Καϊλή κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Saint-Gilles αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε επίσης η ΕΡΤ, χωρίς να έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει μεταφερθεί στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών.

Νέοι έλεγχοι σε πολιτικά πρόσωπα

Η Αστυνομία εξαπέλυσε τη Δευτέρα νέο κύμα εφόδων σε πολιτικά πρόσωπα στις Βρυξέλλες για φερόμενη διαφθορά και εμπλοκή σε συμφέροντα του Κατάρ

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η πρόεδρός του, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε σύνοδο στο Στρασβούργο τη Δευτέρα,«δέχεται επίθεση».

Το επίκεντρο αυτής της επίθεσης, προς το παρόν, είναι η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Κοινοβουλίου.

Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο κοινοβουλευτικό γραφείο της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κελί φυλακής καθώς αναμένει την εμφάνισή της στο δικαστήριο, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι συνάδελφοί της στο Στρασβούργο την απέπεμψαν από την ομάδα S&D ενώ οι ευρωβουλευτές ετοιμάζονταν να της αφαιρέσουν τον τίτλο της αντιπροέδρου.

Αρκετά άλλα μέλη του S&D —που δεν εμπλέκονται άμεσα αλλά ελέγχονται για τις διασυνδέσεις τους με τους κατηγορούμενους και την υπεράσπισή τους εκ μέρους του Κατάρ— συμφώνησαν επίσης να απομακρυνθούν από βασικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της ευρωβουλευτή Marie Arena ως προέδρου της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου.

Οργισμένη η Πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε το τέλος της θητείας της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία χωρίς να αναφέρει το όνομά της.

Είπε ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση και ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές και έρευνα για τη διαφθορά.

Οι λεπτομέρειες των αστυνομικών εφόδων

Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνται οι λεπτομέρειες των αστυνομικών εφόδων.

Πρώτος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής ο σύντροφος της ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ έβγαινε από το γκαράζ, καθώς η οικία καλυπτόταν από τη βουλευτική ασυλία.

Ακολούθησαν ο Παντσέρι, άλλοι δύο Ιταλοί και ο πατέρας της Εύας Καϊλή που έβγαινε από ξενοδοχείο κρατώντας μια χειραποσκευή γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Η σύλληψη του πατέρα της επ`αυτοφώρω ακύρωσε την ασυλία της Εύας Καϊλή με αποτέλεσμα οι αρχές να μπουν στο διαμέρισμα, γράφει η L’Echo.

Χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ βρέθηκαν μέσα σε πολυτελείς τσάντες και βαλίτσες, ενώ το σπίτι ήταν γεμάτο ακριβά αντικείμενα που έφεραν τη σφραγίδα του Κατάρ.

Έμοιαζε περισσότερο με έρευνα σε σπίτι εμπόρων ναρκωτικών, λένε αξιωματούχοι.

Στη νεότερη ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της Καϊλή, χωρίς να κατονομάζεται, προσδιορίζεται στις 150.000 ευρώ.

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα στις Βρυξέλλες που βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται.

Διεγράφη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών

Με ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ανακοινώνει την διαγραφή της Εύας Καϊλή, ενώ δηλώνει «συγκλονισμένη» από τις εξελίξεις.

Στο κείμενο αναφέρεται:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

»Η ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

»Υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη.

»Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές Αρχές.

»Η σημερινή συνεδρίαση του S&D Group, μετά από πρόταση του Γραφείου S&D, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

»Λάβαμε την απόφαση να διαγράψουμε την Εύα Καϊλή από το Group S&D με άμεση ισχύ, μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους της στις 9/12/2022.

»Επιπλέον, η Ομάδα S&D ζήτησε να απομακρυνθεί από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αυτής της εβδομάδας, επικαλούμενη το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού της».

Η ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας

«Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν “παγώσει” στοιχεία που προέρχονται από τους υπολογιστές δέκα εργαζομένων προκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα.

»Ο σκοπός της σημερινής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η κατάσχεση αυτών των στοιχείων.

»Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

»Αυτή η επιχείρηση κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

»Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία:

»600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα στις Βρυξέλλες που βρέθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα.

»Τέσσερις από αυτούς, μεταξύ των οποίων και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τέθηκαν υπό κράτηση.

»Οι ύποπτοι αυτοί θα εμφανιστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη.

»Οι νομικές διατάξεις για τις έρευνες στα σπίτια των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους.

»Συγκεκριμένα, σε περίπτωση έρευνας που διενεργείται από το Βέλγιο σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμόζονται οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που παρέχονται στους Βέλγους βουλευτές.

»Για τη διεξαγωγή έρευνας σε Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και την παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»Και οι δύο προϋποθέσεις πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν σε άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας της βουλής.

»Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αυτοφώρου εγκλήματος καθιστά επίσης δυνατή την ενέργεια, και ειδικότερα τη διενέργεια ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας».

Οι… πεντάστερες φυλακές

Οι φυλακές της Haren έχουν χωρητικότητα 1.190 κρατουμένων και κτίσθηκαν για να αντικαταστήσουν τα κέντρα κράτησης στο Forest, το Saint-Gilles και το Berkendael.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φυλακές, λειτουργεί περισσότερο ως ένα χωριό που αποτελείται από μικρότερα κτίρια και ξεχωριστές μονάδες διαβίωσης, το καθένα με περίπου 30 θέσεις εγκλείστων.

Αυτό επιτρέπει την κατάτμηση των κρατουμένων ανάλογα με τα προφίλ και την ηλικία τους, με μονάδες διαβίωσης προσαρμοσμένες για να ταιριάζουν σε κάθε ομάδα.

Οι τρόφιμοι μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα σε κάθε «χωριό» μέσω βεβαίως συστήματος ελέγχου.

Εθαρρύνεται επίσης η ανοιχτή ή ημι-ανοιχτή κράτηση, με βάση την ανάλυση του προφίλ κάθε κρατουμένου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου 55 Βέλγοι δικαστές και μέλη του δικαστικού συστήματος διήνυσαν ένα Σαββατοκύριακο κλεισμένοι στη νέα «μεγα-φυλακή» του Χάρεν ως μέρος μιας άσκησης που αποσκοπούσε να βιώσουν τη ζωή στη φυλακή από πρώτο χέρι, και επομένως να κατανοήσουν καλύτερα τον ψυχολογικό αντίκτυπο στους κρατουμένους.

Η ομάδα των συμμετεχόντων, στην οποία μετείχαν και δημοσιογράφοι, διανυκτέρευσε από τις 9.00 το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και παρέμεινε «μέσα» έως το απόγευμα της επομένης Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βίωσαν τις ίδιες συνθήκες κράτησης με τους πραγματικούς κρατούμενους.

Κάθε ένας ακολούθησε το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα των κρατουμένων, τρώγοντας τα ίδια γεύματα και συμμετέχοντας στις ίδιες υποχρεωτικές δραστηριότητες όπως η υπηρεσία κουζίνας και πλυντηρίου.Το χωριό των φυλακών Haren θεωρείται οικολογικά βιώσιμο με πολλούς τρόπους: από το σχεδιασμό και την κατασκευή του μέχρι τον τρόπο χρήσης του.

Στη φυλακή έχει εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ, οροφές, 37.000 m² φυτεμένου πράσινου, επίγειο σύστημα αντλίας θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό επίσης η ολοκληρωμένη χρήση του νερού.

Η φυλακή καταναλώνει 77 τοις εκατό λιγότερο νερό δικτύου από το μέσο όρο, λόγω του συνδυασμού ενός συστήματος ανακύκλωσης του νερού.

Το χωριό των φυλακών Χάρεν φιλοξενεί διάφορους τύπους κρατουμένων: άνδρες, γυναίκες (μερικές με παιδιά), νεαρούς, ψυχιατρικούς ασθενείς και ποινικούς εγκληματίες.

Υπάρχει χώρος για έως και 1.190 κρατούμενους.

Ζουν μαζί σε μικρές μονάδες το πολύ 35 ατόμων, καθεμία από τις οποίες λειτουργεί σχετικά αυτόνομα και αποτελεί μια ενιαία κοινωνική ομάδα.

Όλα είναι προσανατολισμένα προς ένα εύρυθμο σύστημα τόσο για το προσωπικό όσο και για τους κρατούμενους.

Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό δεν είναι απλά κάποιοι φρουροί που ανοίγουν και κλείνουν τις πόρτες.

Προπονούν και υποστηρίζουν τους κρατούμενους στο πώς περνούν τις μέρες τους με τη δουλειά, τον αθλητισμό, τη χαλάρωση και τη μάθηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο με … άρωμα «Σασμού»

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης «τροχονόμος της ακρίβειας»

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...