Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Forbes γράφει ότι ο Παναγιωτόπουλος είναι πρόθυμος να δώσει τους S-300 στην Ουκρανία

Το Forbes γράφει ότι ο Παναγιωτόπουλος είναι πρόθυμος να δώσει τους S-300 στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα φέρεται να έχει εκφράσει την προθυμία της να μεταφέρει τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά της συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300 στην Ουκρανία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα αντικαταστήσουν με MIM-104 Patriot, μεταδίδει το Forbes.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστήσουν ένα σύστημα Patriot στο νησί (Κρήτη) και αφού ενσωματωθεί – συνδεθεί με το εθνικό σύστημα αεράμυνας, τότε οι S-300 μπορούν να αφαιρεθούν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζει το Forbes.

«Η ίδια διαδικασία ισχύει για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που μπορεί να θέλουν να στείλουν στην Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ρωσικές καταγγελίες ότι ο Μητσοτάκης θα στείλει τους ελληνικούς S-300 στην Ουκρανία

Η παρατήρησή του ήρθε λίγο μετά τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιούν τα σχέδια για την προμήθεια της Ουκρανίας με Patriots, μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

Η Ουκρανία υφίσταται και πάλι έντονες επιθέσεις με drone και πυραύλους εναντίον των πόλεων και των υποδομών της.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι το Ιράν θα μπορούσε σύντομα να προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, τους οποίους το Κίεβο θα χρειαζόταν προηγμένα συστήματα όπως το Patriot PAC-3 για να καταρρίψει.

Η Ουκρανία θα καλωσόριζε την προσθήκη των ελληνικών S-300, παρόλο που αποκτά το πολύ πιο προηγμένο σύστημα Patriot.

Άλλωστε, το Κίεβο έχει αρκετή εμπειρία χειρισμού S-300, επομένως θα μπορούσε να θέσει αμέσως σε λειτουργία το ελληνικό σύστημα, καθώς δεν θα απαιτήσει πρόσθετη εκπαίδευση ή τεχνική βοήθεια.

Την 1η Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ είπε ότι η Ουκρανία «διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή με τους υπουργούς Άμυνας όλων των χωρών που διαθέτουν S-300 σε υπηρεσία σχετικά με τη δυνατότητα αναπλήρωσης αποθεμάτων πυραύλων από τις αποθήκες και τα οπλοστάσια τους».

Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει την Ελλάδα στο να εξετάσει την προμήθεια S-300 για πρώτη φορά.

Όπως και να έχει, η τελευταία δήλωση Παναγιωτόπουλου είναι αναμφίβολα μια πλήρης ανατροπή από τότε που, τον Ιούνιο, είπε, «η Ελλάδα δεν θα στείλει τα οπλικά συστήματα S-300. Ό,τι χρειαζόμαστε, ό,τι είναι χρήσιμο και κυρίως επιχειρησιακό, δεν σκοπεύω να το δώσω».

Η επιλογή των λέξεων του ήταν ενδιαφέρουσα, τονίζει το Forbes και προσθέτει:

«Εξάλλου, η Ελλάδα απέκτησε τους S-300 τυχαία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

»Ήταν η Κύπρος που αρχικά είχε παραγγείλει το ρωσικό σύστημα, πυροδοτώντας μια τεταμένη αντιπαράθεση με την Τουρκία.

»Για να αποφευχθεί ένας πιθανός πόλεμος, το σύστημα πήγε στην Κρήτη και παρέμεινε στις αποθήκες έως ότου η Ελλάδα πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις για πρώτη φορά το 2013».

Στα τέλη Αυγούστου, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ένα ελληνικό ραντάρ S-300 κλείδωσε τα F-16 της όταν εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Εάν αληθεύει αυτό το περιστατικό, τότε αυτό υποδηλώνει ότι η Αθήνα δοκίμαζε ξανά τα συστήματα ή ακόμη και τα έθετε σε ενεργή λειτουργία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος, λέει το δημοσίευμα

Στην τελευταία του δήλωση, ο Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει στόχο να αποκτήσει νέο Patriot.

Η Αθήνα θέλει απλώς ένα αμερικανικό σύστημα να αναπτυχθεί στην Κρήτη, «που σημαίνει ότι το σύστημα Patriot θα είναι υπό τον έλεγχο των Αμερικανών», προσθέτει.

Η Σλοβακία, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπέγραψε συμφωνία που επιτρέπει στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία να περιπολούν στον εναέριο χώρο της, ώστε να μπορεί να προμηθεύει στην Ουκρανία τα αναβαθμισμένα μαχητικά της σοβιετικής εποχής MiG-29 χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δική της αεράμυνα.

Τσεχικά και πολωνικά τζετ θα περιπολούν στον εναέριο χώρο της Σλοβακίας ενώ η Μπρατισλάβα περιμένει την παράδοση των F-16 που παρήγγειλε για να αντικαταστήσουν αυτά τα γηρασμένα σοβιετικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η Σλοβακία μετέφερε τους S-300 στην Ουκρανία τον Απρίλιο, μια επιτυχημένη παράδοση που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πρότυπο για οποιαδήποτε ελληνική μεταφορά.

Ζητώντας αμερικανικούς Patriot, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει μια παρόμοια ρύθμιση για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν πιθανά κενά στην άμυνά της.

Η Αθήνα μπορεί επίσης να έχει συμπεράνει ότι η ανάπτυξη Patriot που λειτουργεί από Αμερικανούς στην Κρήτη θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής κατά τις επαναλαμβανόμενες εντάσεις με την Τουρκία.

Η Αθήνα ελπίζει ήδη ότι η εμβάθυνση της αμυντικής της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον θα βοηθήσει στην αποτροπή της Άγκυρας.

Η ανάπτυξη ενός αμερικανικού συστήματος Patriot στην Κρήτη θα συμβόλιζε εύστοχα αυτή τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ειδικά αφού οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει Patriot στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλωσόριζαν την Ελλάδα να εκφορτώσει τους S-300 και άλλα ρωσικά όπλα, επισημαίνει το Forbes.

Επίσης σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει την παλαιότερη έκδοση PMU-1 των S-300.

Το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε η Ρωσία να τους αναβαθμίσει στο πρότυπο PMU-2, κάτι το οποίο θα είχε επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια του συστήματος και θα είχε διπλασιάσει την ακρίβεια των πυραύλων του.

Οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν και η Ελλάδα απέσυρε την ιδέα. Επομένως, η αποφόρτωσή του τώρα θα μπορούσε να έχει νόημα για την Αθήνα.

Εκτός από τους S-300, το Forbes τονίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει επίσης μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Osa και Tor που το Κίεβο θα έβρισκε χρήσιμα.

Θα μπορούσαν επίσης να αντικατασταθούν από αμερικανικό ή ευρωπαϊκό εξοπλισμό, όπως το IRIS-T ή το NASAMS.

Η δε Κύπρος διαθέτει συστήματα Tor και Buk καθώς και ρωσικά άρματα μάχης T-80 και επιθετικά ελικόπτερα Mi-35P.

Η Λευκωσία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διαθέσει αυτό το ρωσικής κατασκευής οπλοστάσιο για την Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εγγυημένες άμεσες αντικαταστάσεις, επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να αμυνθεί κατά της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων του 1987 στο διαιρεμένο νησί τον Οκτώβριο, επιτρέποντας τελικά στη Λευκωσία να προμηθευτεί δυτικά όπλα.

Οι Patriots θα είναι πιθανότατα το πιο εξελιγμένο σύστημα που θα αποκτήσει το Κίεβο το 2023.

Ωστόσο, η λήψη των S-300 της Ελλάδας και άλλων ρωσικών συστημάτων στο ελληνικό και κυπριακό οπλοστάσιο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την αεράμυνα της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που το Κίεβο χρειάζεται ό,τι μπορεί να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις με drone και πυραύλους, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...