Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κυβερνητικό βατερλό με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών εξωτερικού

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κυβερνητικό βατερλό με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών εξωτερικού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Μην πάτε κάτω και από τον πήχη του διακομματικού συμβιβασμού του 2019 28/12/2022» διαμηνύει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό (και όχι όλων των Ελλήνων ομοεθνών ή ελληνικής καταγωγής ανθρώπων).

Στην κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου, Θεοδώρας Τζάκρη και Κώστα Ζαχαριάδη​ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να νομοθετήσει για τρίτη φορά μέσα στην κυβερνητική της θητεία για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και Ελληνίδων κατοίκων του εξωτερικού.

»Ενδεικτικό της κακής, ασυνάρτητης και πρόχειρης νομοθέτησης που διατρέχει το σύνολο σχεδόν του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

»Η καινοτομία αυτή τη φορά είναι ότι επιχειρεί να νομοθετήσει μέσω διαρροών, και όχι με ανακοίνωση και διαβούλευση της νομοθετικής ρύθμισης.

»Εμείς απο την αρχή, και κατά τη συνταγματική αναθεώρηση και με νομοθετικές προτάσεις, ζητούσαμε να καθιερωθεί γενικευμένο και χωρίς προϋποθέσεις δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων του εξωτερικού σε τέσσερις παγκόσμιες περιφέρειες, με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

»Αυτό είναι, άλλωστε, το επικρατέστερο ευρωπαϊκό μοντέλο. Το ακολουθούν Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

»Υποχωρήσαμε απο την πρόταση αυτή, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία συνταγματική πλειοψηφία και υπερψηφίσαμε τον διακομματικό συμβιβασμό του 2019.

»Τρία χρόνια, όμως, η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να εφαρμόσει το νόμο.

»Τελικά δεν έκαναν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους 800.000 Έλληνες και Ελληνίδες απόδημοι [σ.σ. εννοεί Έλληνες πολίτες, διότι το σύνολο των ελληνικής καταγωγής ανθρώπων στο εξωτερικό υπερβαίνει τα 7 εκατ.], όπως έγραφε σε πρωτοσέλιδα του ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της εποχής, με βάση τις τότε κυβερνητικές διαρροές – εκτιμήσεις.

»Δυστυχώς, οι εγγραφές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι κάτω από 3.000 άτομα και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση αποκλειστικά.

»Οι κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών διατείνονται ότι δεν είναι “δημοκρατικό” να εκλεγούν απόδημοι βουλευτές με πολύ χαμηλότερο μέτρο εκλογής σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις άλλες εκλογικές περιφέρειες.

»Τους έπιασε δημοκρατική ευαισθησία, που αφήνουν στην άκρη όταν, για παράδειγμα, συζητάμε στον εκλογικό νόμο την ισοτιμία της ψήφου, που φέρνει το αναλογικό εκλογικό σύστημα σε αντίθεση με τα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα Μητσοτάκη – Βελόπουλου που φέρνει bonus έως 40 εδρών και ανισοτιμία της ψήφου, ιδίως σε εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας.

»Δεσμευόμαστε μετά τις εκλογές να επαναφέρουμε την πρότασή μας, ώστε να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι και να εκλέγουν απευθείας τους εκπροσώπους τους, από έναν στην Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία και ένα στον υπόλοιπο κόσμο με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματικές διαιρέσεις.

»Σε καμία περίπτωση δεν θα μοιραστούμε την κυβερνητική αποτυχία να εφαρμόσει τον διακομματικό συμβιβασμό του 2019. Δεν θα στερήσουμε από τους Έλληνες [σ.σ. πολίτες] του εξωτερικού κανένα δικαίωμα.

»Όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο στο παραπέντε.

»Όσο και μην βγαίνει το επικρατείας στον κ. Μητσοτάκη, όσο και να ασφυκτιά το ψηφοδέλτιο στην Α’ Αθήνας της ΝΔ, τα προβλήματα δεν λύνονται με την ακύρωση της εκπροσώπησης της ομογένειας.

»Έτσι κι αλλιώς, να ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι ως δεύτερος θα έχει πολύ λιγότερους βουλευτές, δεν τον σώζουν ένας ή δυο τοποθετημένοι φίλοι του.

»Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

»Θεοδώρα Τζάκρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

»Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...