Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Οι New York Times επιβεβαιώνουν πως ΕΥΠ και Predator αποτελούν το ίδιο κέντρο υποκλοπών

ΣΥΡΙΖΑ: Οι New York Times επιβεβαιώνουν πως ΕΥΠ και Predator αποτελούν το ίδιο κέντρο υποκλοπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ένα άρθρο-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρονται οι NYT στη διπλή παρακολούθηση της Άρτεμης Σίφορντ από την ΕΥΠ και το Predator, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαιτεί εξηγήσεις από Μητσοτάκη και Πιερρακάκη.

New York Times: «Η υπηρεσία κατασκοπείας (ΕΥΠ) και όποιος εμφύτευσε το Predator δούλευαν χέρι-χέρι»

Ενώ έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council Άρτεμις Σίφορντ βρέθηκε στο στόχαστρο του παράνομου λογισμικού Predator, οι New York Times επιβεβαιώνουν ότι η ίδια τέθηκε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.

Ειδικότερα, οι NYT, επικαλούμενοι έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους, επισημαίνουν ότι η Άρτεμις Σίφορντ, η οποία έχει ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, τέθηκε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021.

Σημειώνοντας ότι την εν λόγω είδηση είχε δημοσιεύσει και η εφημερίδα Documento, το άρθρο επισημαίνει ότι «η υπηρεσία κατασκοπείας (σ.σ. ΕΥΠ) και όποιος εμφύτευσε το spyware, γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι».

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κ. Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε το τηλέφωνο της κας Σίφορντ.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η Α. Σίφορντ έκλεισε ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσω της επίσημης ελληνικής πλατφόρμας.

Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πέντε ώρες αργότερα, στις 05.31 π.μ., σύμφωνα με έγγραφα, έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της.

Οι NYT επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο sms ήταν σωστές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος είχε εξετάσει την αυθεντική προηγούμενη επιβεβαίωση και είχε συντάξει το ανάλογο «μολυσμένο» μήνυμα.

Ο αποστολέας φαινόταν επίσης να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολίων, ενώ το μολυσμένο URL ήταν παρόμοιο με αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Παράλληλα, οι New York Times υπενθυμίζουν ότι, μετά από δημοσιεύματα τα οποία κατονόμαζαν την κ. Σιφορντ ως θύμα παρακολούθησης από το Predator, η ίδια έστειλε το τηλέφωνό της στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο «Citizen Lab», το οποίο διαπίστωσε ότι το κινητό τηλέφωνο είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 και για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλων μολύνσεων ή μιας περιόδου μόλυνσης που εκτείνεται πέρα από τις 16/11/2021», ανέφερε η έκθεση του Citizen Lab.

Το αμερικανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για την «πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο ενός διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση κατά αγνώστων για το χακάρισμα εκκινώντας αντίστοιχη εισαγγελική έρευνα.

Νωρίτερα, η ίδια είχε καταθέσει επίσης αίτημα στην ελληνική αρχή για την προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, ζητώντας να μάθει εάν η ΕΥΠ, είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της.

Περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι NYT επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός «έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, εναντίον μελών της κυβέρνησής του, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη νομοθέτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία καθίσταται αδύνατο να μάθει κάποιος εάν τέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, πριν την παρέλευση τριών ετών αφήνοντας σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση άλλαξε δύο φορές (σ.σ. τους νόμους) από τότε που ήρθαν στο φως μια σειρά υποθέσεων υποκλοπών».

Καταλήγοντας, το αμερικανικό δημοσίευμα επισημαίνει για να τεθεί κάποιος στην Ελλάδα υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, πρέπει να υπάρξει επίκληση είτε λόγων εθνικής ασφάλειας είτε σοβαρών ποινικών ερευνών.

Ακόμη προσθέτει ότι πάνω από ένα χρόνο μετά την παρακολούθηση της κ. Σίφορντ από την ΕΥΠ δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν της ζητήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές για οποιαδήποτε έρευνα.

«Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό» δήλωσε η κ. Σίφορντ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι New York Times επιβεβαιώνουν την επιμόλυνση θύματος με Predator με SMS για το εμβόλιο – Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού;»

«Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ, υπογραμμίζει αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται. Πως η ΕΥΠ και Predator αποτελούν το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών.

»Η Ελληνίδα πολίτης και Αμερικανίδα υπήκοος κα Σίφορντ τελούσε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και μέσω Predator, όπως είχε γίνει και με άλλους στόχους του ίδιου ενιαίου κέντρου υποκλοπών.

»Ωστόσο η σημερινή αποκάλυψη των NYT επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες που είχε κάνει ο κ. Ραγκούσης προ μηνών, όταν ο κ. Πιερρακάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε.

»Συγκεκριμένα, ότι το κινητό της κας Σίφορντ επιμολύνθηκε με Predator με μήνυμα που αντέγραφε το αυτοματοποιημένο μήνυμα της επίσημης πλατφόρμας εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και στο οποίο αναγράφονταν όλες οι λεπτομέρειες του ραντεβού που ήδη είχε κλείσει.

»Δηλαδή οι αποστολείς του Predator είχαν πλήρη γνώση των πραγματικών στοιχείων του ραντεβού της.

»Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έφτασε στο σημείο να παρακολουθεί Αμερικανίδα υπήκοο και ο κ. Πιερρακάκης στο ερώτημα πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού του θύματος για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό του με Predator».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...