Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ

Ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της συνέχισε την πρωτοβουλία της για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

Συγκεκριμένα, στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Σλοβακίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Jan MOZOLA, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, επίσκεψη σε Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η επί του πεδίου ενημέρωση της Σλοβακικής αντιπροσωπείας από στελέχη των Μονάδων όπου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020 για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν:

♦ Την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη.

♦ Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο έγινε παρουσίαση από τον Αερολιμενάρχη Αλεξανδρούπολης κ. Στέλιος Ζαντανίδη για το ρόλο που διαδραματίζει το αεροδρόμιο στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ενημερώθηκαν για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Περιφερειακού Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης από τον Στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. Πασχάλη Συριτούδη.

♦ Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο της αποστολής των ΗΠΑ στην περιοχή κ. Andre Cameron για τον γεωστρατηγικό ρόλο και την επιχειρησιακή χρήση του λιμανιού από το ΝΑΤΟ.

♦ Την έδρα της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο.

♦ Το Στρατιωτικό Φυλάκιο των Κήπων στην Περιοχή Ευθύνης της 31 Μ/Κ ΤΑΞ.

♦ Το σημείο ελέγχου Καστανιών («Επιτηρητικό Φυλάκιο-1») στα Βορειοανατολικά σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.

♦ Τον συνοριακό φράκτη στην περιοχή των Καστανιών.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, παρατέθηκε γεύμα προς τιμή της Σλοβακικής αντιπροσωπείας, όπου ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο ομόλογός του κ. Jan MOZOLA, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη και να συνομιλήσουν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Την Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο ομόλογός του κ. Jan MOZOLA και η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα κα. Marcela Hanusova μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, πραγματοποίησαν διμερείς διαβουλεύσεις στην έδρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

♦ Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

♦ Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια.

♦ Η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

♦ Η εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Σλοβακίας καθώς και η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Σλοβακία και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, κατά την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος το 2015, εναντιώθηκαν και στοχοποίησαν την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δράση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για:

♦ Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος (σε σχέση με το 2015 έχει επιτευχθεί μείωση κατά 95% των μεταναστευτικών ροών), και τη συμβολή της, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

♦ Την εμπέδωση από μέρους των στελεχών των χωρών Βίσεγκραντ, ότι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και ότι κατά την κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, η Ελλάδα προάσπισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα σύνορα της Ευρώπης.

♦ Την επικαιροποίηση (μετά την συμπλήρωση 3 ετών) και διεθνοποίηση της εμπειρίας μας, αλλά και προβολής των χρήσιμων συμπερασμάτων από την μεταναστευτική κρίση του Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2020.

♦ Την βελτίωση των διμερών αμυντικών σχέσεων με τις χώρες Βίσεγκραντ και τη δημιουργία θετικού αφηγήματος για την Ελλάδα, σε σχέση με την συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ίδια πρωτοβουλία είχε επαναληφθεί από την ΓΔΠΕΑΔΣ /ΥΠΕΘΑ, τον Μάρτιο και Απρίλιο 2023, με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες από τα Υπουργεία Άμυνας της Τσεχίας και Ουγγαρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Νίκος Δένδιας: Τιμάμε την μνήμη χιλιάδων Ελλήνων και Φιλελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...