Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαΐντ Ρασάς: Ο Ερντογάν θα ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης και θα επεκταθεί στα σύνορα του Misak-ı Millî

Σαΐντ Ρασάς: Ο Ερντογάν θα ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης και θα επεκταθεί στα σύνορα του Misak-ı Millî
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άρθρο του Muhammad Sayyid Rasas στην ιστοσελίδα North Press

Τα τελευταία δύο χρόνια και το τρέχον έτος, έχουν αυξηθεί οι δηλώσεις στενών συνεργατών του Ερντογάν στο κυβερνών κόμμα ή φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων, που υποδηλώνουν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης θα λήξει μετά από εκατό χρόνια από την υπογραφή της στις 24 Ιουλίου 1923.

Αυτή η συνθήκη έθεσε τη βάση για το σημερινό τουρκικό κράτος, μόλις τρεις μήνες μετά την υπογραφή της.

Σε συνδυασμό με αυτές τις δηλώσεις ή πριν από αυτές και μεταξύ 2016 και 2019, υπήρξαν δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, πρώην εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, επισημαίνοντας ή υπαινιγμούς ότι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ πρέπει να είναι με βάση το «Misak-ı Millî» που ανακηρύχθηκε από το φιλοΚεμάλ κοινοβούλιο το 1920 και ζήτησε από τον αρχηγό της τουρκικής αντιπροσωπείας, Ισμέτ Πασά (Ινονού), στη Διάσκεψη της Λωζάνης.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποκτήσει εκείνα τα σύνορα, που περιλάμβαναν την Αντιόχεια, την Ιντλίμπ, το Χαλέπι, τη Ράκα, τη Χασάκα, τη Μοσούλη, την Ερμπίλ, τη Σουλεϊμανίγια και το Κιρκούκ.

Ο χάρτης του Misak-ı Millî, δηλαδή του τουρκικού «Όρκου του Έθνους» ή αλλιώς της «μεγάλης Τουρκίας».

Σήμερα, σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης εκατονταετηρίδας της Συνθήκης της Λωζάνης και τις επόμενες ημέρες, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μετά την πρόσφατη νίκη του στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Μπορεί να επιχειρήσουν να απελευθερωθούν από αυτό που αποκαλούν «Συνθήκη της Λωζάνης», την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ, αργότερα) αποδέχθηκε ως «φυλακή» για την Τουρκία.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας, και για την Τουρκία ότι δεν αποδέχεται αυτή τη συνθήκη ή ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να την παρακάμψει το 1923.

Οι πρώτες ενδείξεις αυτών των τάσεων ήταν η προσάρτηση του σαντζακιού της Αλεξανδρέτας το 1939, η οποία ήταν αναγνωρίζεται από την Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης ως τμήμα του συριακού εδάφους.

Δεύτερον, η Τουρκία απέκτησε στρατιωτικό έλεγχο στη βόρεια Κύπρο μετά την εισβολή του 1974 και το 2016 ανέλαβε στρατιωτικό έλεγχο στα σύνορα Jarablus-Bab-Azaz [βορειοδυτική Συρία], ακολουθούμενος από τον στρατιωτικό έλεγχο στην Εφρίν και τις γύρω περιοχές το 2018.

Στη συνέχεια, η Τουρκία απέκτησε τον έλεγχο στα σύνορα Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν (Sere Kaniye) το 2019.

Τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη στη Συρία.

Από το περασμένο φθινόπωρο, ο Ερντογάν δηλώνει και απειλεί να δημιουργήσει μια συνοριακή λωρίδα βάθους 32 χιλιομέτρων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας μετά την ανάληψη ελέγχου στις Τελ Ριφάτ, Μανμπίτζ, και Κομπάνι (Ain al-Arab).

Αυτή η συνοριακή λωρίδα συνδέεται από την πόλη Bdama στο Κυβερνείο Idlib με το Ras al-Ain.

Η Τουρκία έχει λάβει διάφορα μέτρα στις περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχό της, όπως η κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών για τη στέγαση Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων από περιοχές όπως το Χοράν, η Γούτα, η βόρεια Χομς και το νότιο Ιντλίμπ σε κατοικίες εκτοπισμένων Σύρων [Κούρδων της Συρίας] από κουρδικές περιοχές, οι οποίοι εκτοπίστηκαν μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή, ιδιαίτερα στην Αφρίν.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει δημιουργήσει οικονομικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των περιοχών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής για νερό, ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες, παρόμοιο με αυτό που συνέβη όσον αφορά το σαντζάκι της Αλεξανδρέτας ως «ειδικό θέμα» μετά τη Γαλλοτουρκική Συμφωνία του 1937, η οποία ήταν απλώς μια μεταβατική φάση που οδήγησε στην προσάρτηση του σαντζακιού της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία το 1939.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία δεν την τήρησε ποτέ

Στο Ιράκ, και κατά καιρούς, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν ότι οι Τούρκοι βλέπουν τις πόλεις της Μοσούλης και του Κιρκούκ με ιδιαίτερο όραμα.

Η Τουρκία έχει δείξει φιλοδοξίες πέρα από τα σύνορα που καθορίστηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η Τουρκία δεν αποδέχτηκε τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα του Αιγαίου, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Επιπλέον, παρόλο που η Τουρκία εγκατέλειψε την Κύπρο και αναγνώρισε τον βρετανικό έλεγχο πάνω της το 1914, και μέσω της εισβολής της το 1974 όχι μόνο παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά ακύρωνε και την αναγνώριση της ανεξάρτητης και ενοποιημένης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Μπορεί να προστεθεί επίσης ότι η Τουρκία που αναγνώρισε στη Συνθήκη της Λωζάνης το γεγονός ότι οι οθωμανικές κτήσεις στην Αφρική δεν της ανήκαν, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, την οποία οι Οθωμανοί την εγκατέλειψαν για την Ιταλία το 1912, δείχνει ενδείξεις σχετικά με την πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στη λιβυκή σύγκρουση, ειδικά μέσω της συμφωνίας του 2019 μεταξύ του Ερντογάν και της λιβυκής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ, η οποία θεωρεί ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης, που διέρχονται από την περιοχή που χωρίζει μεταξύ των νησιών της Κύπρου και της Κρήτης.

Επίσης, η στρατιωτική, ασφάλεια και οικονομική ανάμειξη της Τουρκίας στη σύγκρουση της Λιβύης φαίνεται να είναι στην Άγκυρα μια έννοια που υπερβαίνει την απλή παροχή βοήθειας στους ισλαμιστές στη Λιβύη, αλλά είναι για τη δημιουργία ενός λιβυκού κράτους υπό τουρκική επιρροή και κυριαρχούμενο από Λίβυους τουρκικής καταγωγής, ιδιαίτερα από την πόλη Μισράτα.

Μετά από την εμπειρία της εκατονταετηρίδας της Συνθήκης της Λωζάνης, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Τουρκία, όπως και το Ισραήλ, φαίνεται να είναι ένα επεκτατικό κράτος που δεν αποδέχεται τα υπάρχοντα σύνορα που έχουν καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης, παρόμοια με την άρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τα σύνορα που τέθηκαν στις 29 Νοεμβρίου 1947 μετά τη διαίρεση της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ.

Επεκτάθηκε πέρα από αυτό στον πόλεμο του 1948 και στη συνέχεια στον πόλεμο του 1967 μέσω των αποφάσεών του να προσαρτήσει την Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και μέσω εποικισμών στη Δυτική Όχθη, και το Ισραήλ έχει υπερβεί τα σύνορά του δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι πιστεύουν στη ρήση του Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν ότι «τα σύνορα είναι εκεί που σταθμεύουν οι στρατιωτικές δυνάμεις».

Από αυτή την άποψη, επεκτατικές χώρες μπορούν να βρεθούν στη σύγχρονη εποχή, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σερβία, η οποία με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 και το 1992, επιχείρησε να προσαρτήσει εδάφη από την Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο χρησιμοποιώντας βία και την εθνοκάθαρση, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: «Όρκος του Έθνους»: Το αυτοκρατορικό σχέδιο του Ερντογάν με εκείνον χαλίφη για πάντα

Και η Ρωσία, νιώθοντας ότι έχει περιοριστεί από τα σύνορά της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης από το 1991, παρά την αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των 15 σοβιετικών δημοκρατιών την τελευταία εβδομάδα του 1991, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως τα νέα σύνορα μεταξύ των κρατών που προέκυψαν από τη σοβιετική κατάρρευση, ωστόσο, ακυρώθηκε αυτή η αναγνώριση με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 καθώς και των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia, και Kherson στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Σε μια ομιλία που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατά τρεις ημέρες στις 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ουκρανία είναι ως «τεχνητό κράτος που σχεδιάστηκε από έναν αρχιτέκτονα ονόματι Λένιν το 1922».

Εν κατακλείδι, παρακολουθήστε στενά τη συμπεριφορά και τις πολιτικές της Τουρκίας μετά τις 24 Ιουλίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...